Rahat Bir uzun yolculuk yapmak hayatın stres dolu akışından sıyrılmak ve dinlenmek adına zaman zaman yaptığımız aktivitelerden biridir. Bu tarz yolculukların rahat ve konforlu geçmesi yolculuğun bizde yarattığı deşarj etkisini daha da artırır ve bu sayede yoğun ve stresli geçen günlerimize daha motive bir birey olarak geri dönmemizi sağlar.

Her yolculuk maalesef istediğimiz dinginliği bize sağlamak konusunda yetersiz kalıyor. Bunun nedeni yolculuk öncesi ve yolculuk sırasında yapacağımız ön hazırlığın ne olduğunu bilmememizden kaynaklanıyor.

Bu tür hazırlıklar ile vücudun rahat bir uzun yolculuk yapması için gereken ortamın hazırlanması anlamına geliyor. Bu ortamın nasıl hazırlanması gerektiğine dair bir yazı hazırladık. Detaylar için okumaya devam edin.

Seyahatinizi Planlamalısınız

Rahat Bir uzun yolculuk

Nereye gideceğinizi bilmeniz odak nokta sayınızı sınırlı tutacağı için bu durum daha konforlu bir yolculuk sunar. Dikkatinizi dağıtacak önemli bir unsur olan rota, önceden bilinmesi gerekenler arasındadır. Ayrıca gideceğiniz rotayı planlamanız mola vereceğiniz yerleri de planlamanız anlamına geliyor. Mola vermek konforlu ve rahat bir uzun yolculuk yapmak için vazgeçilmezdir.

Seyahat Öncesi Dinlenin

Rahat Bir Uzun Yolculuk

Seyahat sırasında arabada uyuklamak veya direkt olarak uyumak vücut eklem ağrılarını ve şekil bozukluklarını beraberinde getirir. Rahat uzun yolculuk tadına varmak seyahat sırasında uyurken mümkün olan bir durum değildir. Seyahat öncesi rahat bir uzun yolculuk yapmak için en az 8 saat uyumuş ve dinlenmiş olmalısınız. Bu konu konforsuz arabada konforlu bir yolculuk yapmak için bile önem arz eden bir konudur. Uyku çok önemli!

Kıyafet Seçiminize Dikkat Edin

Rahat Bir Uzun Yolculuk

Kıyafet seçimi araç içindeyken çok önemlidir. Konforlu ve rahat kıyafetler seçmeni kişisel alanınız olan araba içinde rahat bir yolculuk yapmanızı sağlar.

Kıyafet seçiminde hava durumuna göre katmanlı bir seçim yapabilirsiniz. Örneğin sabah soğukluğunda giyeceğiniz kalın bir kıyafetin altına öğlen güneşine doğru ince bir kıyafet seçimi yapabilirsiniz.

Ayakkabı olarak da ayağınızı sıkan ve sert malzemelerden yapılmış olanları tercih etmeyin. Daha çok yumuşak malzeme içeren ayakkabıları tercih etmelisiniz. Sıkışan ve rahatsız bir ayak bacaklarınıza ve belinize doğru bir ağrı sinyalleri gönderebilir. Bu tür ağrılardan korunmak adına ayakkabı seçiminiz mantıklı olmalı.

Arabada Küçük Atıştırmalıklar Bulundurun

Rahat Bir Uzun Yolculuk

Neredeyse çoğumuz açken sinirli oluruz. Bu durum aç kalan midemizin beyne gönderdiği sinyaller ve salgılanan nöropeptid Y kimyasalı ile açlıktan doğan gerginlik ve öfke patlamalarını ortaya çıkarız.

Öfkeli olmamız arabada hem tehlikeli olacağı gibi, rahat ve konforlu bir sürüş gerçekleştirmemizin de önüne geçer. Böyle bir sorun yaşamamak adına yolculuk öncesi midenizin dolu olduğundan emin olun. Yemek yeme şansınız yoksa araç içinde her zaman atıştırmalık gıdalar bulundurmanız iyi olacaktır. Bunlar ağır ve yağlı gıdalar olmamalı daha çok meyve, kuru yemiş gibi hafif olmalı.

Gerçek Bir Yol Haritası Edinin

Rahat Bir Uzun Yolculuk

Gerçek bir yol haritası GPS’in hata verdiği veya yanlış yola sürüklediği durumlarda kullanabileceğiniz kurtarıcı bir özellik taşır. Teknolojiye güven konusunda nadir de olsa bazı sarsılmalar yaşayabiliyoruz. Böyle durumlarda rahat uzun yolculuk yapmak için gideceğimiz yeri geleneksel harita ile garanti altına alabiliriz. Bu sizi hiç yanıltmayacaktır.

Acil Durum Çantası Olmazsa Olmaz

Rahat Bir Uzun Yolculuk

Her uzun yolculukta olduğu gibi rahat bir araba yolculuğu geçirmeniz için de acil durum çantalarınızı arabanızdan eksik etmemelisiniz. Acil durumlarda tadımız, tuzumuz, keyfimiz ve bütün konforumuz kaçar. Kaçması durumu acil durum olmasından değil acil durum çantasına sahip olmamamız dolayısıyla bu acil durumun uzayacak olmasından kaçar. Ancak acil durum çantası ile her acil durumun üstesinden gelebileceğiniz bir güven duygusunu edinebilirsiniz.

Acil durum çantasında, ekstra ayakkabı, el feneri, piller, su, havlu, battaniye, alet çantası ve ilk yardım çantası gibi kitler bulunmalı ve muhafaza edilmeli.

Yanınızda Fazladan Su Bulundurun

Acil durum çantası dışında da yanınızda yolculuk esnasında tüketebileceğiniz su bulundurmanız susuzluktan doğacak çeşitli rahatsızlıkların önüne geçerek konforlu ve rahat bir uzun yolculuk yapmak adına faydalı olacaktır.

Bu konuda küçük bir ipucu olarak suları önceden dondurarak yolda çözülmesini sağlayıp uzun süre soğuk su içmenin mümkün olduğunu söyleyebiliriz.

Uyku Malzemeleri Bulundurun

Rahat yolculuk yapmak adına yanınızda vücut şeklinizi koruyarak uyuyabileceğiniz bir uyku malzemeleri bulundurabilirsiniz.

Boynunuzun etrafında saracağınız pamuklu bir yastık, battaniye veya daha az ince bir örtü ve son olarak dış ortam sesini duymamak için kulak tıkacıyla birlikte konforlu bir yolculuk sizi bekliyor.

Müzik veya Sesli Kitap Dinleyin

Müzik veya sesli kitap dinlemek yolculuk esnasında beynimizi rahatlatan bir etki yaratır. Bu konuda müzik tarzınıza göre bir müzik ve ilgi alanınıza göre sesli kitap seçimi yaparak yolculuğu çok daha dingin geçirebilirsiniz. Bunun yanında podcastler kitaplar veya bulmacalar ile kendinizi yolculuk esnasında ev konforunda hissederek sağlıklı bir yolculuğun tadına varabilirsiniz.

Hareket Hastalığınız Varsa Önlem Alın

Yolculuk esnasında konforlu bir yolculuk için verdiğimiz tavsiyelerin hepsini uygulasanız bile eğer hareket hastalığınız varsa mutlaka rahatınız kaçacak ve araç içinde kusmamak için tetikte olacaksınız. Birincil amacınız kusmayı engellemek olduğu için yaptığınız seyahattan hiç zevk alamayacaksınız.

Bunu engellemek için yolculuk öncesi yağlı ve asitli gıdalardan ve içeceklerden kaçınmalısınız.  Çok su içmemelisiniz, arabaya binmeden önce kısa bir yürüyüş ve egzersiz hareketleri yaparak midenizi rahatlatmalısınız ve yolculuk esnasına mutlaka yola bakmalısınız. Tüm bunları yaparken kendinizi rahat hissedeceğiniz için aslında konforlu bir yolculukta yapmış olacaksınız.

Kusmamak adına size yukarda belirttiğimiz rahat bir uzun yolculuk yapmak için yöntemler arasından kitap okuma hariç hepsini yapabilirsiniz. Yol ile bağlantınızı kesecek tek yöntem bu olduğu için önermiyoruz.

Her şeyden önce mide bulantısını direkt olarak kesmek ve yol ile bağlantımızı kesmek istiyorsak etkili bulantı ilaçları kullanabilirsiniz. Yan etkileri olma ihtimali olan bulantı ilaçlarını doktorunuza danışarak almayı unutmayın. Yolculuğunuzun daha çileli bir hale gelmesini istemeyiz.

Koltuk Ayarlarınızı Yapın

Koltuklar uzun yolculuklarda uzun süre temas ettiğimiz alan olduğu için rahat bir pozisyonda olmak çok önemlidir.

Rahat bir uzun yolculuk için yapmanız gereken tek şey koltukta oturabileceğiniz en doğru pozisyonu bulmak. Dolayısıyla koltuğun yüksekliği, alçaklığı, direksiyona yakınlığı, ayna görüş açısını engelleyip engellemediği, gaz pedalına olan uzaklığınıza göre ayarlamalar yaparak uzun yolda kendinizi daha az rahatsız hissedebilirsiniz.

Ayrıca sırt ve bel ağrıları yaşamak istemiyorsanız kalçalarınız diziniz ile aynı seviyede olacak şekilde yükseklik ayarı yapmalısınız.

Rahat bir uzun yolculuk yapmak için bu tavsiyeleri göz önünde bulundurmanız sizin için iyi olacaktır.

Emniyet Kemeri Ayarı      

Emniyet kemerleri güvenliğimiz için vazgeçilmez bir parça olsa da bazen can sıkan ve sinir bozucu bir kullanım deneyimi yaşatıyor.  Emniyet kemerleri ortalama vücut yapılarına göre yapılmıştır ve boyu kısa olan insanlar için boyuna temas ederek kesiyormuş hissi verebilir. Bunun için emniyet kemeri kılıfları kullanabilirsiniz ve yumuşak doku hissiyle beraber bu acıdan kurtulabilirsiniz.

Diz Mesafesi Konfor İçin Önemli

Rahat uzun yolculuk geçirmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken başka bir nokta da diz mesafesidir. Diz mesafesi öndeki koltukla sizin diziniz arasında kalan boşluğu ifade eder. Bu boşluk ne kadar çok olursa rahat bir uzun yolculuk yapmanız beklenen bir durumdur. Bu boşluk aracınızın iç hacim genişliğine göre değişkenlik gösterebilir. Öndeki kişinin kendi koltuk ayarını yapmasıyla size kalan arka diz mesafesi boşluğunun uzun süren yolculukta rahat edip edemeyeceğinizi değerlendirin ve öndeki yolcu ile ortak bir diz mesafesi anlaşması yapın.

Yolculuk Sırasında Germe Hareketleri Yapın

Yolculuk sırasında vücudumuzun sürekli sabit durması ağrı ve kramplara neden olabilir. Özellikle koltuk dayama olmayan araçlarda yaslanabileceğimiz bir alan olmadığın için kaslarımız vücudumuzu uzun süre dik tutmakta zorlanıyor. Hal böyle olunca kas ağrısı çeken vücut kendisini salıyor ve bu seferde şekil bozukluğu oluyor.

Tüm bu bozuklukları ve ağrıları yok etmek için gözlerimizi kapayıp boynumuzu arkaya atıp sağdan sola yarım ay yapıyoruz. Sonra kafamızı öne eğip aynı şekilde sağdan sola yarım ay hareketi yapıyoruz. Boyun kaslarının gevşemesini sağlayan bu hareket ağrılarınızı dindirecektir. Daha sonra omuzlarınızı 10 kere geriye yuvarlayıp 10 kere öne yuvarladıktan sonra kendinizi biraz daha gevşemiş hissedeceksiniz. Gevşeyen kaslarınız ise yolculuğun geri kalanında daha ağrısız bir süreç geçirecektir.

Koltuğunuzda Geriye Dönün

Kas gevşetme işleminde bir başka etkili yöntem ise vücudunuzu tümüyle koltuğunuza doğru döndürmeniz olacaktır. Yani kollarınızı ön tarafta birleştirip yavaşça arabanın arka tarafına doğru dönmeniz göğüs ve kaburga kaslarını önce gerilmesini ve hemen ardından gevşemesini sağlayarak vücut ağrılarınızı tak diye kesecektir. Eğer kronik bir eklem ağrılarınız yoksa bu yapacağınız işlemler yol boyunca rahat gitmenizi sağlayacaktır.

El ve Ayak Bileği Egzersizi Yapın

Sürücü olarak elimizin sürekli tekerlek kontrolünü sağlayan direksiyonda ayağımızınsa gaz, fren ve debriyaj pedalında olması bileklerimizin önemini artırmaktadır. Yani ağrıyan bileğin kontrol kaybı yaşama ihtimali olduğu için bir takım bilek egzersizleriyle yorgunluğunuzu ve kas ağrılarınızı giderebilirsiniz.

El bilekleriniz için parmaklarınızı birbirine geçirerek yuvarlama işlemi yapabilirsiniz. Ayaklarınızı da yerden yukarıya 20 cm kaldırarak sağa ve sola doğru yuvarlayabilirsiniz. Bu işlemi her yorulduğunuzda 5 dakika boyunca yaparsanız konforlu bir sürüş sizleri bekliyor olur.

Sahibinden Satılık Arabalar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here