Kamber Nedir?

Kamber, tekerleğin ve lastiğin tamamen düz olduğu varsayılırsa, yola göre durduğu açıdır. Hareketsiz haldeyken, lastik statik bir açı korurken, otomobil viraj alırken temas alanı azalır. Bu etkiye karşı koymak ve viraj alırken yolda en fazla lastiğe sahip olmak için kamber ayarları dikkate alınmalı ve buna göre ayarlanmalıdır.

Genel olarak düşünüldüğünde tekerleğin oturduğu yola mükemmel bir şekilde dik olduğuna inanmak mümkündür. Fakat durum bu şekilde olmaz, tekerlek virajlarda kendisine uygulanan kuvvetlere karşı koymak için genellikle kasıtlı olarak hafifçe eğilir. Lastiğin üst kısmı arabanın merkezine daha yakın eğilirse, söz konusu tekerlek ve lastik, negatif kamber denen şeyi sergiler. Pozitif kamberde ise tekerleğin tepesi dışa dönüktür.

kamber

Kamber Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

Negatif kamber, genellikle performans sürüşlerinde istenen özelliktir. Tekerlek ve lastik otururken bir miktar negatif kamber sergilemelidir. Bir köşeden dönüş yapılırken, fizik yasaları sizi, tekerlekleri ve lastikleri köşenin dışına doğru ittirir.

Tekerlekler ve lastikler dışarı doğru itildiğinde yolun yüzeyiyle temas eden lastik alanı, önemli ölçüde azalır. Otomobil viraj alırken ve tekerlek dönerken ve pozitif kamber kazanır. Statik negatif kamber yanal yükün tekerlek ve lastik üzerindeki etkisini düzeltecek şekilde uygulanır, bu da mümkün olan en büyük temas alanıyla sonuçlanır. Kısaca açıklamak gerekirse, negatif kamber, bir lastiğin viraj alırken dışa doğru yuvarlanma eğilimini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Viraj alırken temas yamasını yolda kare şeklinde tutarak daha fazla kavrama ve daha yüksek viraj hızları sağlar.

Hangi Araçlarda Nasıl Bulunur?

Pozitif kamber, aracın virajlarda manevra kabiliyetini etkiler. Ters bir açı, bir aracı viraj alırken yönünden fırlatabilir. Aracın tekerleklerinin açısı, süspansiyon tasarımındaki değişikliklere bağlıdır. Üreticiler, daha iyi manevra kabiliyeti elde etmek için farklı süspansiyon sistemleri tasarlar. Tipik olarak, arkadan çekişli (RWD) arabalar pozitif kamberi kullanır.

Bazı modern otomobiller, viraj alırken tutuşu ve manevra kabiliyetini iyileştirmek için hafif negatif bir kamberi kullanır. Tipik olarak özellikle önden çekişli araçlarda kullanılır. Negatif açı nedeniyle aracın tekerlekleri yol yüzeyine daha iyi bir açıyla yerleştirilir ve direnç kuvvetlerini tekerleğin dikey düzlemi üzerinden iletir. Aracın lastikleri viraj alırken devrilme eğilimindedir. Tekerleklerin ve süspansiyon sisteminin hafif negatif bir açı ile ayarlanması, tekerleklerin devrilmesinin önlenmesine yardımcı olur ve yol yüzeyinde daha iyi bir tutuş elde edilmesini sağlar.

Arabasının performans potansiyelini ciddi olarak düşünen herkes için bunlar gözden kaçırılmaması gereken bir unsurdur. Artan kavrama ve denge hissi, herkesin seveceği bir histir ve sürüş zevkini artırır. Çoğu günlük araba, yarış pisti düşünülerek tasarlanmadığından, ayarları normal sürüş koşullarında bile yeterli performansı gösterecek şekilde bulunmayabiliyor.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here