Günümüz otomobillerinde far sistemleri günden güne daha teknolojik ve daha güvenli bir hal almaya başladı. Çoğu marka far teknolojisinde kendisini geliştirmeye devam ederken, Porsche büyük bir adım attı. Porsche, kendi söylemiyle “geceyi gündüze çeviren” yeni nesil HD Matrix far teknolojisini duyurdu. Markanın sunduğu yeni far aydınlatma teknolojisi, 600 metre uzağı bile gösterebiliyor. Gelin hep birlikte Porsche’nin sunduğu yeni fark teknolojisine detaylıca göz atalım.

Yeni Far Teknolojisi

Geçtiğimiz yıllarda otomobiller genellikle tek tip sarı renkli farlarıyla fabrikadan çıkardı. Ancak son yıllarda otomobil teknolojisinin gelişmesiyle beraber far teknolojisi de hızlı bir şekilde gelişti. Otomobiller de güvenlik açısından sadece airbag, abs, esp vb. sistemler yeterli değildir. Bunun yanı sıra otomobilin far teknolojisi de güvenlik adına oldukça önem taşımaktadır.

Gece yolculuğunda aracınızın farları ne kadar iyi olursa sizin için o kadar güvenli bir yolculuk olmasını sağlar. Peki ya Porsche yeni far aydınlatma teknolojisi HD matris ne tür özelliklere sahip?

Porsche Yeni Far Sistemi Özellikleri

Porsche’nin geliştirdiği yeni teknoloji, her biri birbirinden bağımsız olarak kontrol edilebilen 16 bin adet micro-LED’e sahip. Porsche’ye göre farlar, 600 metre uzaklıkta bile geceyi gündüze çevirecek kadar güç üretebiliyor.

Bu kadar güce rağmen bile farlar, enerji harcaması konusunda oldukça verimli sonuçlar sunabiliyor. Bu verimliliğin ardındaki en büyük neden ise her bir pikselin yalnızca ihtiyaç duyulduğu anda çalışması.

Far başına toplam 32.768 ayrı ayrı kontrol edilebilir piksel ile HD matris modülleri doğrudan yüksek çözünürlüklü ışık üretimini sağlıyor. Yeni farlar 1.400 Lümenlik ışık üretebiliyor.

Farlar Karşı Sürücünün Gözünü Alır mı?

porsche far teknolojisi

Böylesi güçlü bir far olunca akıllara ilk olarak göz kamaştıran uzun farlar geliyor. Ancak Porsche yeni far sistemi, kamera sayesinde önde bir araç veya karşıdan gelen bir araç tespit ettiğinde yardımcı uzun farı devre dışı bırakıyor. Bu sayede HD matris modüllerinin ilgili pikselleri kapatılarak karşı aracı rahatsız etme durumu ortadan kaldırılıyor.

Sonuç olarak yeni nesil HD Matris fark teknolojisi ile beraber homojen bir aydınlatma ile 600 metre ileriye kadar etkili aydınlatma sistemi sunacak. Her LED tek tek kontrol edilebildiği için yeni sistem farlar eski far teknolojisine göre enerji tasarrufu sağlayacak.

Peki ya siz Porsche yeni far teknolojisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Geceyi gündüze çevirebilecek mi ?

Adaptif Far Sistemi Nedir? Avantajları Nelerdir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here