Adaptif Far Sistemi Nedir?

Adaptif far sistemleri, virajlarda ve yokuşlarda görünürlüğü artırarak gece veya düşük ışık koşullarında sürüşü daha güvenli hale getirmek için tasarlanmış aktif bir güvenlik özelliğidir. Yolda bir virajın etrafından geçerken standart farlar dümdüz parlamaya devam ederek yolun kenarlarını aydınlatır ve karanlıkta önünüzdeki yolu terk eder. Öte yandan, adaptif far sistemi, aracın önünüzdeki yolu aydınlatmak için farlarını direksiyon girişinize göre döndürür.

Benzer şekilde, standart farlı bir araç bir tepeye çıktığında, far huzmeleri geçici olarak gökyüzünü işaret eder. Bu, sürücülerin önündeki yolu görmesini ve karşıdan gelen sürücülerin yaklaşan sürücüyü görmesini zorlaştırır. Buna karşılık, adaptif farlar, aracın konumuna göre ışık huzmesini yukarı veya aşağı gösteren bir otomatik hizalama sistemi kullanır.

Adaptif far sistemi diğer kaynaklarda aktif far sistemi veya adaptif ön aydınlatma sistemleri olarak kullanılabilir. Her üçü de aynı sistemi işaret eder.

Adaptif Farlar Nasıl Çalışır?

Adaptif far sistemleri, bir elektronik kontrol birimi (ECU) tarafından izlenen ve kontrol edilen birkaç alt bileşenden oluşur. Bu alt bileşenler ECU ile sürekli haberleşme halindedir ve önceliklere göre herhangi bir acil durum anında gerekli sinyaller verilir. Peki nedir bu alt bileşenler?

Tekerlek hız sensörleri

Her bir tekerleğin dönüş hızını anlık olarak izler. Bu sensörlerin sinyallerine göre tekerlek hızı, araç hızı, aracın yaptığı kilometre bilgisi hesaplanır.

Sapma sensörü

Yol güvenliği bağlamında sapma (yalpalama), bir aracın dikey ekseni etrafında meydana gelen bükülme veya dönme gibi hareketi ifade eder. Bu sensör aracın bu hareketini izler.

Direksiyon giriş sensörü

Direksiyon simidinin açısını izleyen ve bilgileri tutan bir direksiyon sensörüdür.

Motorlar

Araçtaki her fara bağlı olan far motorları gerekli bilgiyi ECU’ya iletir.

Sensörlerden gelen veriler ECU tarafından yorumlanır ve ECU, daha sonra aracın hızını ve görüştüğü eğrinin açısını ve uzunluğunu belirler. ECU, her bir fara bağlı motorları, huzmeyi ECU tarafından belirlenen dereceye kadar hareket ettirmek için yönlendirir. Çoğu adaptif far sistemi, farları her tarafta 15 dereceye kadar döndürebilir. Gelişmiş far sisteminin yeni versiyonları daha da geniş hareket aralığına sahiptir.

Adaptif far kurulumlarının çoğu aynı zamanda bir otomatik hizalama sistemi içerir. Bu sistem, yokuş yukarı veya aşağı giderken farların çok yukarı veya çok aşağı bakmasını önlemeye yardımcı olur. Kendinden tesviye sistemi, ECU’ya aracın konumu hakkında, özellikle öne mi yoksa geriye mi eğildiğine dair bilgi gönderen bir seviye sensörü içerir. Farlar daha sonra aracın konumunu düzeltmek için yukarı veya aşağı hareket ettirilir.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Karayolu Güvenliği Sigorta Enstitüsü (IIHS) tarafından yayınlanan Adaptif far videosu

Avantajları Nelerdir?

Adaptif farlar bir araçtaki farklı sensörlerden aldığı bigilere göre ECU’nun yönlendirmesi ile o andaki araç görüşünü en ideal seviyeye getirir. Ayrıca yoldaki diğer sürücülere de fayda sağlıyor. Örneğin, bir araç düşük ışık koşullarında bir virajdan döndüğünde, standart farlar geçici olarak doğrudan karşıdan gelen trafiği gösterecektir. Bu, yaklaşmakta olan sürücüler için rahatsızlığa ve geçici körlüğe yol açabilir. Farları yolda kaldığından ve karşıdan gelen trafiğe işaret etmediğinden bu sorun, adaptif farlarla önlenir.

Ayrıca far huzmeleri diğer sürücülere işaret etmeyeceğinden, adaptif farlı bir aracı olan sürücülerinbır tık daha geliştirilmiş olan bi-xenon farları kullanması daha güvenlidir. Hafif mavimsi bir ton yayan bu ışıklar, standart ışıklardan daha parlaktır ve önünüzdeki yolun daha net, daha belirgin bir görünümünü sunar.

Dezavantaj Oluşturabilecek Durumlar

Hızlanma, yorgun sürüş veya dikkati dağılmış sürüş gibi sürücü davranışları, adaptif farların faydalı yönlerini tersi duruma çevirebilir.
Örneğin, yorgun, dikkati dağılmış ve alkollü sürücülerin tümü, yoldaki durumlara hızlı tepki verme yeteneklerinde bir azalma yaşarlar. Adaptif farlar, tehlikeleri başka türlü olacağından daha erken aydınlatmaya yardımcı olabilir; ancak gecikmiş bir reaksiyon süresi tehlikeden güvenli bir şekilde kaçınmayı imkansız hale getirebilir. Aşırı hız, adaptif farların olası faydaları üzerinde benzer şekilde zararlı bir etkiye sahip olabilir. Sürücüler bir virajı yüksek hızda aştıklarında, virajda gizlenebilecek tehlikelere tepki vermek için daha az zamanları olur.

Hangi Markalar Bu Teknolojiyi Kullanıyor?

Adaptif far sistemine sahip otomobil modellerinin sayısı her yıl artıyor. Yeni led far teknolojileri, araç içi ve dışı akıllı sensor teknolojileri sürekli gelişmeye devam ediyor bu da berarinde far ve görüş açısı sistemlerini iyileştiriyor. Çok yakından tanıdığımız Porsche, BMW, Audi, Mazda, Mercedes-Benz ve Volvo markalarının bazı üst seviye araçlarında adaptif far sistemi mevcut. Ancak Ford, Subaru, Toyota, Hyundai ve Honda araçlarının bazı giriş seviyesi modellerinde bile uyarlanabilir farlar kullanıyor.

Adaptif farlar, güvenli olmayan sürüş veya kötü yol koşullarını telafi etmez. Sürücüler yine de gece araç kullanırken ekstra önlemler almalı ve her zaman güvenli sürüş uygulamalarını kullanmaya devam etmelidir.

 

Farlar ile alakalı ‘Ön Aydınlatmanın Yeni Tanımı: Matrix LED Farlar’ yazıyı da okuyabilirsiniz

İkinci el Audi ilanları için tıklayınız

 

4 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here