Matrix far nedir?

Bazen piksel aydınlatması olarak bilinen matris sistemleri, tek bir uzun huzmeli ampul yerine bir LED kümesinden oluşan (Audi matrix sistemi uzun huzmeli ünite başına 25 LED’den oluşur) bir uzun huzmeli üniteye dayanır. Land Rover gibi bazı üreticiler, Matrix LED ve Matrix-Laser LED dahil olmak üzere bir dizi aydınlatma paketi sunar. Bu ışıklandırma sistemlerinin çoğu aşağı yukarı aynıdır, çünkü ışık anahtarında ‘Otomatik’i seçtiğinizde, uzun huzme belirli bir hızın üzerinde etkinleştirilecektir.

Audi, 2013 yılında Audi A8’de matrix farları başlatan ilk otomobil üreticisidir. O zamandan beri giderek daha fazla otomobil üreticisi bu akıllı LED farları piyasaya sürdü. Örneğin Practical Motoring Land Rover ve Audi olmak üzere iki markanın matris ışıklarını örnekledi.

Matrix Led Farlar
Audi A8 Matrix Led Farlar

Ön cama monte edilmiş bir kamera, farları ve arka lambaları algılayabilir ve genellikle üç veya dörtten fazla araçta bulunur. Daha sonra aracın bulunduğu yerde LED’i devre dışı bırakarak onu bir gölgeye yerleştirir, yol araç (lar) ın etrafında ve arasında olacak şekilde uzun far ile aydınlatılır. Land Rover’ın Matrix-LED sistemi, Audi ve diğer üreticiler tarafından kullanılana benzer şekilde, 80 km/ s’nin üzerinde yaklaşık 600 metreye kadar daha uzun bir uzun far oluşturmak için tasarlanmıştır.

Işık ışınları, araçtan bir ‘ışın’ olarak yansıtılmak yerine, sistemin kare gölgeler oluşturmasına olanak tanıyan hem yatay hem de dikey şeritler halinde ‘ışık’ verecek şekilde zekice tasarlanmıştır.

Matrix Farlar Nasıl Çalışır?

Bir matris LED far, geceleri daha iyi sürüş görüşü için aydınlatma senaryolarını optimize etmek amacıyla bir elektronik kontrol ünitesi (ECU) ve trafik algılama cihazı ile birlikte çalışır. Aynı zamanda bir dizi ayrı ayrı adreslenebilen ve kontrol edilebilen LED’ler ile donatılmış uyarlanabilir bir sürüş ışını (ADB) sistemidir. Gelen veya önceki araçlardaki sürücülere parlama yapmadan çalışır. Bu uyarlanabilir far, farın merkezi kontrole çok dinamik bir şekilde yanıt vermesini sağlayan LED’in üstün kontrol edilebilirliğinden yararlanıyor. LED teknolojisi, benzersiz güvenilirliği, anında aydınlatma, yüksek enerji verimliliği ve ultra düşük gecikme süreleri ile birlikte akıllı otomotiv aydınlatması için ilgi çekici olanaklar sunar.

Uzun ve Düşük Huzmeli Far

Otomotiv farlarıyol koşullarına ve trafiğe bağlı olarak kısa ve uzun far arasında geçiş yapacak şekilde yapılandırılmıştır. Uzun huzme, yüksek bir aydınlatmaya sahip parlak, merkez ağırlıklı bir ışık dağılımı sağlar ve karanlığı deler. Uzun huzmeli far aydınlatması, bu uzun menzilli ışının diğer yol kullanıcılarını potansiyel olarak tehlikeli parlamalara maruz bırakabileceğini hesaba katmaz. Maksimum sürüş güvenliği için bir görüş alanını genişletmeye öncelik verir. Kısa far, diğer yol kullanıcılarının gözlerinin kamaşmasını önlemek için bir üst uçta yatay bir kesik ile kısa mesafeli ileri aydınlatma sağlamak üzere tasarlanmıştır. Uzun huzme ile karşılaştırıldığında, kısa huzme, ileri mesafe ve parlama kontrolü arasında bir uzlaşmadır. Diğer yol kullanıcıları için parlamayı en aza indirir,

Matrix LED Aydınlatma

Geleneksel adaptif farların sınırlamalarının farkında olan matrix LED aydınlatma sistemleri, değişen sürüş koşullarına yanıt olarak dinamik kontrollü akıllı ön aydınlatma ve ayrı saniyelik huzme uyarlaması sağlamak için geliştirildi. Matrix LED far sistemleri sofistike mühendislik gerektirse de, çok basit bir çalışma prensibi üzerinde çalışırlar – uzun huzme üzerinde piksel düzeyinde dijital kontrol.

Gaz yakan ve ark tipi lambalardan farklı olarak, LED’ler, bir elektrik akımını ileri yönde eğimli bir pn bağlantısından geçirerek foton akısı (ışık) üreten yarı iletken cihazlardır. LED’ler üzerinden akım akışı düzenlenerek ışık yoğunluğu dinamik ve hassas bir şekilde kontrol edilebilir. Bu yarı iletken diyotlar anında etkinleştirilebilir ve ısınma süresi gerektirmez. On binlerce anahtar döngüsüne dayanma yeteneği, LED’in dijital aydınlatma sistemindeki uygulama avantajını güçlendirir.

Mükemmel kısılabilirlik, LED far modüllerine benzeri görülmemiş çok yönlülük kazandırır. Uzun huzmeli LED’ler, gündüz yanan farların rolünü üstlenmek için kısılabilir. Dahası, LED’in kompakt form faktörü, katı hal yapısı ve optik kontrol esnekliği, akıllı ADB sistemlerinde benzersiz tasarım özgürlüğü ve mühendislik uygulanabilirliği sunar.

Audi S3, E-Tron ve daha fazlasını okumak için tıklayınız

Kaynak: Audi Technology Portal, Lighting Manufacturer

4 YORUMLAR

  1. wolswogen golf olan led farımın beyin ünitesi lazım 1adet yardımcı olursanız memnun olurum REFOND NEW POLO ORL LDM V1.2 20200311 PLAKET KODLU

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here