Otomotiv Sektöründe İlham Veren Kadınlar: Al-Hamaad

1
1557

Otomotiv sektöründe ilham veren kadınlar serimizde yine çok özel bir kadın var. Suudi Arabistan’ın ilk kadın Formula 1 pilotu Aseel Al-Hamaad bu yazımızda konuğumuz olacak. Suudi Arabistan vatandaşı Aseel Al-Hamad Formula 1’in direksiyonunda Fransa Grand Prix’sinde bir tur atamayı başardı ve ilham kaynağı oldu. Suudi Motor Sporları Federasyonu’nun girişimcisi ve üyesi Aseel Al-Hamad, 2018’in 24 Haziranındaki yarışta E20 2012 Renault Sport Formula 1 Takımı davetiyle gösteri turu yaptı. Suudi Arabistanlı kadınların nihayet ülkelerinin yollarında araba kullanma hakkı elde ettiği çok özel bir gün olmasıyla 24 haziran büyük anlam ifade ediyor.

İlham-veren-kadınlar
İlham veren kadınlar

“Benim için bu çok özel günde Renault sayesinde Formula 1’i kullanabildiğim için onur duyuyorum çünkü ülkem Suudi Arabistan’ın kadınları artık ehliyet alabiliyor. “

İlham Veren Kadınlar Yasakları Aşıyor

İlham-veren-kadın
İlham veren kadın

Aseel Al-Hamad, tam da 24 Haziran Pazar günü Le Castellet’teki Paul-Ricard pistinde gerçekleştirilen Formula 1 Fransa Grand Prix’sinin başlamasından sadece saatler önce, ilham veren gülümsemesiyle pistten ayrıldı. Bu tarih, Suudi Arabistan’da tarihi bir gündü. Çünkü, Veliaht Prens Muhammed bin Selman, kadınlar için araba kullanma yasağını kaldırdı. Dünyada eşi benzeri olmayan yasak böylece son bulmuş oldu. Kararname bir önceki yılın eylül ayında açıklanmıştı. Bu serbestleştirme, kısıtlamaları modernize etmek ve gevşetmek için başlatılan bir planın parçası olarak 2018 Haziranın da hayata geçti. Böylelikle çok ama çok geç olsa da Suudi kadınlar ülkelerinin yollarında araba kullanmaya başladılar.

Motor Sporlarında İlham Veren Kadınlar

Suudi Motor Sporları Federasyonu’nun ilk kadın üyesi olan Aseel Al-Hamad, 2012 yılında Abu Dabi Grand Prix’sini kazanan Kimi Räikkönen’in tek koltuklu E20’sini sürmek üzere davet edildi. Ardından, 5 Haziran 2018’de Le Castellet’te Renault ile bir antrenman gününde F1’de ilk kez sahneye çıkabildi.

Gayet başarılı geçen turunun ardından kendini merakla bekleyen gazetecilere, “Bu etkinlikle, kadın motor sporlarını da teşvik etmek istiyorum. Araba kullanabileceğimizi ve hatta araba kullanma sporlarında bile performans sergileyebileceğimizi göstermek istiyorum,” diye demeç vermişti.

Aseel Al-Hamaad Kimdir?

ilham-veren-al-hamaad
ilham veren al hamaad kimdir

Al-Hamaad, Riyad’daki Prince Sultan Üniversitesi’nde iç tasarım mühendisliği alanında lisans derecesini aldı ve daha sonra Alfaisal Üniversitesi’nden MBA yaptı. Ardından 2009 yılında mühendislik ve tasarım şirketi IDegree Design’ı kurdu. Bu firma Suudi Arabistan’da ve bölgede konut ve ticari olanlar dahil olmak üzere 40’tan fazla büyük tasarım projesinde çalıştı. El-Hamad, ülkedeki kadınların kendi arabalarına sahip olmasının neredeyse imkansız olduğu bir zamanda, yurt dışından bir Ferrari satın alan ilk Suudi kadındı. Kendi başına başarılı bir F1 yarış pilotu olan Al-Hamad, Suudi Arabistan’ı F1 Grand Prix etkinlikleri için hedef olarak haritaya konulmasına da yardımcı oldu. Al Hamaad’ın dönüm noktasından etkilenen Uluslararası Otomobil Federasyonu, onu Suudi Arabistan’ı Motor Sporları Komisyonu’nda temsil etmesi için seçti. Aralık 2017’de Suudi Arabistan Motor Federasyonu’nun (SAMF) ilk kadın yönetim kurulu üyesi olarak tarih yazdı.

Al-Hamaad Krallıkta daha fazla kadının motor sporlarına katılmaya teşvik edildiğini görmek istiyor. SAMF üyesi olarak rolüyle, Suudi kadınların sporda iyi temsil edilmesini sağlamak için ülke çapındaki yarış pistlerini ve motor sporları mekanlarını düzenli olarak ziyaret ediyor.

1 YORUM

  1. Kadınlar her zaman her alanda başarı gösterecek kadar yetenekliler toplumsal olarak sınıflaştırma dolayısı ile olması gereken başarıyı gösteremiyorlar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here