Çocuğunuza Araba Kullanmayı Öğretmek

4
4447
denetimsiz sürücü kontrollü sürüş
denetimsiz sürücü kontrollü sürüş anne baba kontrolünde

Ebeveynler genellikle gençlerini bazı temel sürüş becerilerini öğrenebilecekleri bir sürücü okuluna göndermeyi tercih ederler. Bununla birlikte, sürücü kursları her zaman eksiksiz bir iş yapmaz. Ayrıca çocuklar ebeveynlerinin araba kullanmasını izleyerek büyürler ve alışkanlıklarını taklit etme olasılıkları daha yüksektir. Çocuğunuza araba kullanmayı öğretmek göreviniz olmalı ve burada aktif bir rol alarak, deneyiminizi ve bilginizi paylaşarak onları daha iyi ve daha güvenli sürücüler yapabilirsiniz.

Bununla birlikte, çocuğunuza araba kullanmayı öğretmek sinir bozucu bir görev olabilir. Bir koç rolünü oynamak kolay değildir ve uygun planlama gerektirir. İyi sürüş becerileri kazandırmak, direksiyon kontrolü, arabayı park etme ve otoyolda sürüş gibi temel bilgileri öğretmenin ötesine geçer. Ebeveynlerin, genç sürücülerinin potansiyel tehlikeleri, zor durumları tespit etme ve zarar görmemesi için yeteneklerini geliştirmeleri gerekir.

Sürüş koçu olarak hedefleriniz

Adım adım bir yaklaşım planlamanız gerekir. İlk önce temel bilgileri uygulamak için boş bir park yeri bulun, daha sonra trafiğe kapalı yollara geçin.
Yolcu koltuğuna oturarak, sürücü tarafından yapılan hataları fark etmek ve bunları belirtmek kolaydır. Sürücü koltuğunda oturan genç için talimatların alınması ise can sıkıcıdır. Çocuğunuza yol becerilerini geliştirmeleri gerektiğini hatırlatmak yerine, direksiyon başında farkında ve rahat olmalarına yardımcı olun.

denetimsiz sürücü kontrollü sürüş
denetimsiz sürücü kontrollü sürüş anne baba kontrolünde

“Bu hızda araba kullandığın için delisin” gibi şeyler söylemek yerine. Ne hızda olduğumuzu biliyor musun?” diyerek aynı mesajı farklı bir yaklaşımla aktarmayı deneyin. Onlara, “Bu hızda durmak için ne kadar mesafeye ihtiyacımız olduğunu biliyor musun?” diye sorun.
Yeni başlayanların, sorunsuz sürüş yapmayı öğrenmeleri zaman alacaktır. Sabırsızlanmayın ve çocuğunuzla kaba bir şekilde konuşmayın. “Öğrenmek için çok zaman harcıyorsun” veya “Doğru yapmak için daha fazla odaklanman gerekiyor” gibi yorumlardan kaçının. Zayıf alanlarına zarar vermek yerine, iyi performans gösterdiklerinde onları övün.

Çocuğunuza yavaş sürüş konusunda vaaz vermek yerine, huzurunuzda hızlı sürmelerine izin verin. Sahip olduğunuz muhakemeden yoksun olan bir grup hevesli arkadaştan ziyade, rehberliğiniz altında hız hisleriyle tanışmalarına izin vermek daha iyidir. İşte çocuğunuza yetenekli bir sürücü yapmak için öğretmeniz gereken on temel maddelik bir listesi.

Gerçek trafik tehlikelerinin belirlenmesi

Zaman zaman ebeveynler, dar bir yere park etmek gibi araç kullanmaya başladıklarında kendileri için sorun olan alanlara çok fazla odaklanma eğilimindedir. Çoğu trafik kazası, arabayı park etmeye çalışırken meydana gelmez. Ebeveynler, çocuklarını yaşamı tehdit eden potansiyel tehlikeleri nasıl tespit edecekleri konusunda eğitmeye azami önem vermelidir. Çocuğunuzun farklı durumları analiz etme, doğru yargılarda bulunma ve buna göre yanıt verme becerisini geliştirmesi gerekir. Bu, geleneksel deneme yanılma yöntemine güvenmelerine izin vermekten çok daha iyidir, ki burada sahip olduğumuz tek şey budur.

Durumsal farkındalık

Çocuğunuza durumsal farkındalık hakkında bilgi verin. Neden sürekli olarak aracın her yanını gözlemlemeleri ve hareket etmeden önce dikiz aynalarını kontrol etmeleri gerektiğini açıklayın. Yaklaşan tehlikeleri ölçmek için öndeki arabaların ötesine bakmaları gerekir. Uzaktan yanan fren lambaları gibi şeylere dikkat etmelerini öğretin, bu da yavaşlamaya başlama zamanının geldiği anlamına gelir. Onlara, park halindeki araçların herhangi bir uyarı yapılmadan çıkmasına karşı dikkatli olmalarını söyleyin. Ayrıca çocuklar park halindeki arabaların arkasından aniden belirebilir.

Güvenli mesafeyi korumak                                                

Araçla öndeki araç arasında iki ila üç saniyelik bir boşluk bırakılmasını tavsiye etmek yerine, nedenini açıklayın. Trafiği çok yakından takip etmenin ileriyi görme yeteneklerini kısıtladığını anlamalarına izin verin. Ayrıca diğer sürücülerin eylemlerine tepki sürelerini de azaltır.

Kavşaklar için yavaşlayın

Başlangıçta, genç sürücüler, kavşaklarda gizlenen potansiyel tehlikeleri görmezden gelme eğilimindedir. Çocuğunuza en kötü trafik kazalarının bazılarının kavşaklarda meydana geldiğini açıklayın. Yayaların, bisikletlilerin ve diğer araçların tamamen beklenmedik bir şey yapma olasılığının yüksek olduğu bir yerdir. Bu yüzden, geçiş
hakları olsa bile yavaşlamalı ve diğer araçlara dikkat etmelidir . Bir araç trafik ışıklarında zamanında durmayarak çarpışmaya neden olabilir.

Bir viraja girmeden önce hızı düşürmek

Çocuğunuza Araba Kullanmayı Öğretmek

Kavşaklara benzer şekilde, gençler, virajlara da hızla girme eğilimindedir. Bir virajın, ortada çok keskinleşebilecek daha uzun bir dönüşün başlangıcı olabileceğini anlamalarını sağlayın. Dolayısıyla viraja girmeden önce iyice yavaşlaması ve ancak çıktıktan sonra hızlanması gerekir. Ayrıca, ideal koşullar için hız sınırlarının var olduğunu ve sis veya yağmur olduğunda yavaşlamaları gerektiğini anlamalarına yardımcı olun.

Bir manevra yapmadan önce belirtmek

Halka açık yollarda sürerken, biri yol alanını diğer araçlarla paylaşıyor. Bu nedenle, çocuğunuzun ani yön değişikliklerinin trafik kazalarının en büyük nedenlerinden biri olduğunu anlamasını sağlayın. Çocuğunuza, bir dönüş yapmadan önce her zaman ilk önce belirtme alışkanlığını telkin etmesi için konuşun. Manevra yapmadan önce işaret etmek, sürücünün bir kazaya neden olma veya kazaya karışma olasılığını azaltır. Benzer şekilde, frene başlamadan önce fren pedalına birkaç kez hafifçe basarak diğer araçları durma niyetleri konusunda bilinçlendirmeleri gerektiğini açıklayın.

Kör noktalara dikkat edin

Çocuğunuza araba kullanmayı öğretmek

Kör nokta, sürüş sırasında görüşü engelleyen kalın A sütunları gibi belirli engeller nedeniyle doğrudan sürücü tarafından görülemeyen aracın etrafındaki alandır. Kör noktalara alışmak ve bunların etrafında nasıl çalışılacağını öğrenmek zaman alır. Çocuğunuza, yan aynalara güvenmenin yanı sıra, bir dönüş yapmadan veya şerit değiştirmeden önce başını çevirmenin ve arabaya hızlı bir şekilde bakmanın önemli olduğunu açıklayın.

Sollama ve şerit değiştirme 

Trafik boşluklarını doğru bir şekilde değerlendirmek ve sollama manevrasını güvenli bir şekilde gerçekleştirmek, genç bir sürücü için zorlu bir görev gibi görünüyor. Onlara, sollamadan önce önündeki yolda araç olmadığından ve başka bir aracın sizi geçmek üzere olmadığından emin olmaları gerektiğini açıklayın. Sollama sırasında araca çok yaklaşmamalı ve çabuk bir şekilde şeride geri dönmemelidir. Genç sürücünüzün trafiksiz, çok şeritli bir yolda önce sollama ve şerit değiştirme alıştırması yapmasına izin verin.

Farklı koşullara maruz kalma

Çocuğunuza Araba Kullanmayı Öğretmek

Ebeveynlerin çoğu, çocukları konusunda aşırı korumacı olma eğilimindedir ve yalnızca tehlikelerin daha az olduğu gündüz vakti direksiyon başına geçmelerine izin verir. Bu yarardan çok zarar verir. Çocuğunuzu gece ve kötü hava koşullarında araba kullanmak gibi farklı koşullara maruz bıraktığınızdan emin olun. Bu, kişiyi farklı koşullar hakkında bilinçlendirecek ve bu koşullardan geçeceğinden emin olmanızı sağlayacaktır. Karşıdan gelen araçların parıltısının ve azalan görüşün gece araç kullanmayı nasıl daha zor hale getirdiğini deneyimlemelerine izin verin. Benzer şekilde şiddetli yağışlarda aracın savrulma şansı çok daha fazladır.

Örnek olun

Vaaz verdiğiniz şeyi uygulamak çok önemlidir çünkü çocuğunuz muhtemelen size rol modeli olarak bakacaktır. Çocuğunuzla araç kullanırken, her zaman iki elinizin de direksiyon simidinde olduğundan ve cep telefonlarının gözden uzak olduğundan emin olun. Kendini rahat hissettirir ve özgüvenini artırırsanız, daha hızlı öğrenecektir. Unutma, sen de araç kullanma görevini tanımak için zaman ayırdın. Bu yüzden, çocuğunuzun direksiyon başında ne yaptığını aşırı derecede eleştirmekten kaçının.

Bilginizi ve deneyiminizi paylaşarak çocuğunuzun direksiyon başında daha iyi olmasına yardımcı olun. Çocuğunuza bir yetişkin gibi davranın. Onlarla yukarıdan konuşmak yerine, onlarla sohbet edin, rahat ve özgüvenli olmalarına yardımcı olun. Onlara araba sürmenin oldukça keyifli bir aktivite olduğunu, ancak dikkatsizliğin can kaybına neden olabileceğini açıklayın. Çocuğunuza araba kullanmayı öğretmek göz korkutucu bir deneyim olabilir; Bir plan çizmek ve yukarıda listelenen basit adımları izlemek, çocuğunuzun kazalardan kaçınmak için gerçekten ihtiyaç duyduğu temel becerileri geliştirmesine yardımcı olacaktır.

Uzun Yolda Güvenli Sürüş İçin 5 İpucu-2

4 YORUMLAR

  1. Öğrenecek olan kişinin dakikalarca gözlem yapması çok önemli. Gözlemden sonra deneyim gelmeli, aksi takdirde sudan çıkmış balığa dönüyor adaylar

  2. Bence çocuğunuza araba kullanmayı öğretme işini profesyonellere bırakmalısınız yanlış öğrenmenin ya da öğretmenin yeniden düzelmesi çok zor

  3. yayalara ve hayvanlara saygılı olmayı öğretmek lazım en başta birine araba sürmeyi öğretirken aynı zamanda motosikletlere de çok önem verilmesi gerektiği başlıca konulardan teknik anlamı bir şekilde halledilir. ama insani yönü daha eksik ülkemiz adına maalesef

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here