Klasik Arabalar: Orijinal, Restore Edilmiş ve Restomod Arasındaki Fark Nedir? Bu yazımızda hep birlikte bu soruya cevap arayalım…

Otomotiv restorasyonu, bazıları için gelişen bir iş ve diğerleri için zorlu bir hobidir. Klasik otomobil dünyası, hayal edilemez sayıda marka ve modelden, binlerce yükseltmeden ve sınırsız seçenekten oluşuyor. Ancak tüm klasik arabalar üç kategoriden birine girer: Orijinal, restore edilmiş veya restomod. Özel bir aracı yenilemek gibi zorlu bir işe başlarken, özel projeniz için size sunulan seçenekleri göz önünde bulundurmalısınız.

Orijinal Arabalar

Orijinal arabalar son derece nadir bulunur Gerçek, orijinal bir araba, hiçbir parça değiştirilmeden hem estetik hem de mekanik olarak bakımı yapılmış bir araçtır. Meydana gelen onarımlar çok az sayıdadır ve mümkün olduğunda bakım gerektiren parçalar değiştirilmek yerine onarılmıştır.

Bir klasik otomobilin orijinal olup olmadığını belirlemenin bir yolu, “eşleşen sayılar” aramaktır. “Eşleşen numaralar” veya “sayılar eşleşiyor” terimi, üretim sırasında aracın ana bileşenlerine damgalanmış veya dökülmüş seri numaralarını ifade eder. Bu seri numaraları, araçtaki diğer bileşenlerle eşleşir. Veya üretim tesisinin atanmış numaralarına, tarihe veya aracın serisine atıfta bulunabilir. VIN’ler 1980’lere kadar standardize edilmediğinden, üreticilerin her birinin kendi numara atama sistemleri vardı. Klasik otomobilin marka ve modeline göre motor, şanzıman, arka aks, alternatör, jeneratör, karbüratör, distribütör, su pompası ve kafaları numaralandırılabilir. “Eşleşen numaraları” olan bir araç orijinaldir ve olmayanlara göre çok daha değerlidir.

Orijinal, Restore Edilmiş ve Restomod Arasındaki Fark?

Bu nedenle, gerçek, orijinal bir araç nadir görülen bir şeydir. Ve gerçek şu ki, “orijinal” olarak satılan çoğu araç, daha uygun bir şekilde “restore edilmiş” olarak tanımlanır.

Restore Edilmiş Arabalar

Restore edilmiş araçlar, orijinal fabrika parçaları kullanılarak fabrika özelliklerine göre yenilenmiş klasik arabalardır. “Yeni eski stok” veya NOS, eski olan ancak perakende olarak hiç satılmamış parçalardır. Bu parçaların birçoğunun yeri ve nereden alınacağı belirlenebilir. Ancak yine de maliyet, ilgili zaman ve bazı parçaların bulunabilirliği onu göz korkutucu bir görev haline getirir. Bu nedenle, birçok araç orijinal özelliklerine göre üretilmiş yeni parçalar kullanılarak restore edilir. Eski klasik araçlarda restorasyon yapma oldukça yaygın bir durumdur. “Restore edilmiş” bir araba için nihai hedef, aracı montaj hattından çıktığı günkü gibi görünecek ve çalışacak şekilde onarmak ve yenilemektir.

Orijinal, Restore Edilmiş ve Restomod Arasındaki Fark?

Restomod

Bir restomod, restore edilmiş ancak modern parçalar ve teknoloji ile değiştirilmiş klasik bir otomobildir. Estetik olarak, kaputun altına bakana veya radyoya ulaşana kadar araç aynı görünüyor. Bir araç sahibi aracını değiştirmeye karar verdiğinde, genellikle emisyon standartlarına uymak için bunu yapabilir. Ayrıca hava yastıkları, frenler veya bazı durumlarda GPS sistemleri gibi güvenlik özelliklerini dahil etmek gerekir. Ayrıca, birçok araç sahibi, performansı ve yakıt verimliliğini artırmak için klasik bir otomobilin motorlarını yükseltecektir. Son zamanlarda yükselen elektrikli araç trendi ile birlikte oldukça fazla sayıda EV restomodu gerçekleştirilmeye başlamıştır. Burada eski model araç dış hatları ile benzer ve sabit kalır. Ancak araca güç veren motor ve aktarma organları değişir. Ayrıca aracın iç tasarımı daha teknolojik malzemelerle donatılırken yeni sürüş destek sistemleri eklenir.

Orijinal, Restore Edilmiş ve Restomod Arasındaki Fark?

Restomod, hangi özelliklerin değiştirildiğine veya eklendiğine bakılmaksızın, nihai amaç, klasik otomobilin dış görünümünü önemli ölçüde değiştirmeden modifiye etmektir.

Klasik Araba Alım Satımı

Klasik bir araba satın alma zamanı geldiğinde, dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. İlk olarak, klasik otomobiliniz için ne gibi planlarınız olduğunu düşünmek isteyeceksiniz. Bir yatırım aracı arıyorsanız, muhtemelen onu sürmeyi düşünmüyorsunuz, bu nedenle orijinal bir klasik cevabınız olabilir. Öte yandan, belki bir proje arıyorsunuz ve bir arabayı eski ihtişamına geri getirme fırsatını seviyorsunuz. Bu durumda, restore edilecek bir araba sizin için olabilir. Ancak, sadece sürüşü eğlenceli bir araca sahip olmak istiyorsanız, belki de tüm modern kolaylıklarıyla bir restomod sizin için seçim olabilir.

Klasik otomobilinizi satma zamanı geldiğinde hatırlamanız gereken birkaç şey var. Orijinal klasikler çok nadirdir ve bu nedenle değerlerini korurlar. Restore edilmiş arabalar, tanım gereği dönüştürülür ve restorasyon maliyetini karşılayacak kadar toplanabilir veya toplanmayabilir. Ve restomodları tahmin etmesi en zor olanlardır. Yoğun kişiselleştirme nedeniyle, restorasyon modunuz için mükemmel alıcıyı bulmak zor olabilir. Klasik otomobiliniz için en iyi restorasyon tipine karar vermeden önce kaynaklarınızı, bütçenizi ve bağlılığınızı göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun.

İkinci El Klasik Araba İlanları

Hyundai Grandeur Restomod İle Yeni Bir Seviyede

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here