Motosiklet Dünyasının Yeni Tutkunları İçin Mini Rehber

0
1246
motosiklet-kadınlar
motosiklet-kadınlar

Motosiklet, asi ve özgür ruhların daima yol arkadaşı olmuştur. Bununla birlikte, geçen bunca zamanda kendine ait bir dil üreten büyülü dünyanın yeni üyeleri için jargona hakim olmak daima zordur. Biz de hayatı iki teker üstünde yaşamaya yeni başlayanlara mini bir rehber hazırladık.

Motosiklet Terimleri Mini Rehberimiz

mini-rehber
mini rehber

Motokros (MX): Genellikle insan yapımı tepeler ve dönüşlerle dolu olan ve toprak-çamur karışımı pistlerde “Moto” adı verilen (dağ motosikleti) motorlarla yapılan yarış türüne verilen addır.

Jump Start: Şarjı bitmiş bir akünün, çalışır durumdaki bir aracın iyi durumdaki aküsünden paralel kablolarla diğer aracı çalıştırma yöntemidir.

Odometre: Motosikletin o ana kadar kat ettiği mesafeyi mil ya da kilometre cinsinden gösteren ekrandır.

Pilyon (Artçı): Motosiklette sürücünün arkasında yolculuk yapan kişinin motorcular arasındaki genel adıdır.

Dirt Bike: Özel bir yarış türü olan ve çamurlu pistlerde yarışmak amacı ile üretilen motokros tipi motosikletlere verilen addır.

Disk Fren: Diskli fren; sabit bir kaliper, bu kaliper üzerine yerleştirilen fren balataları, fren hidrolik silindiri ve pistonlardan oluşan sistemin genel adıdır.

Kaliper: Disk frenlerin, disklerin hidrolik olarak sıkılmasına yarayan ve balataları da içeren kısmına verilen adıdır.

Artçı Motosiklet: Artçı motosiklet; sürüşlerde en arkadan gelen motosiklete ve sürücüsüne verilen bir addır.

Alternatör: Elektrik sistemini besleyen güç ünitesi olarak adlandırılan alternatör, motor çalışırken üretilen doğru akımı sisteme iletmektedir.

Antifriz : Belirli oranlarda glisol ve su karışımı olan antifriz; soğutma suyunun donmasını engellemek için radyatöre konulan bir maddedir.

Avans: Silindirin içinde sıkıştırılan yakıt-hava karışımının tamamen yanabilmesi için gereken süre olan avans, ateşleme zamanı olarak da nitelendirilmektedir.

Moped: Pedaldan yardım alarak çalışan ve maksimum 50 cc’lik motor hacmine sahip olan motosiklet modellerine verilen genel addır.

Balaklava : Bir nevi bere tasarımına sahip olan ve kafaya geçirilen balaklava; bazen gözleri bazen de tüm yüzü açık bırakan bir kış aksesuarıdır.

Beygir Gücü (BG) : 75 kilogramlık bir ağırlığı 1 metre hızla hareket ettirmek için gereken güç olarak nitelendirilen beygir gücü, motorun gücünü belirtmek için kullanılan bir terimdir.

Hayatı İki Tekere Bağlayanlar!

motosiklet-dünyası-yeni-tutkunları
motosiklet-dünyası-yeni-tutkunları

Boxer : Motor kollarının hareketinin boksörlere benzetildiği için bu adın verildiği Boxer, iki pistonun yere paralel ve birbirlerine karşı çalıştığı motor sistemidir.

Buji : Ateşleme ünitesi olarak nitelendirilen buji; içten yanmalı motorlarda kıvılcım vasıtası ile sıkıştırılmış benzin ve hava karışımını ateşlemeye yarayan motor parçasıdır.

Bobin : Akü voltajını bujide atlama yapıp kıvılcım oluşturabilecek seviyede yükselten araç olan bobin, içinden akım geçebilen yalıtılmış telden ve silindirden oluşmaktadır.

Countersteer : Countersteer; gidonun, dönülmesi gereken virajın tersi yönünde çevrilmesi işlemine verilen addır.

Custom: Bir motosiklet türü olan Custom; sipariş üzerine özel üretilen ve üretim sırasında kişisel eklemeler yapılabilen modellerdir.

Cruiser: Yere yakın olarak tasarlanan modellerden olan Cruiser, fabrika üretimi tüm gezinti motosikletlerine verilen addır.

Chopper: Ön çatal açısı (rake) geniş olan cruiser tipi özel üretim motorların kullanıcının istediği gibi şekillendirdiği modellere verilen isim olan Chopper, seri olarak üretilmeyen ve dünya üzerinde tek olan araçlardır.

Motosiklet Yaşam Biçimidir!

motosiklet-dünyası
motosiklet dünyası

Conta: Sızdırmazlığı sağlayan ve genellikle ısıya dayanıklı kauçuk, kösele ve kurşun gibi malzemelerden yapılmış olan ince parçalara verilen genel addır.

Debriyaj Kuru: Yüksek torklu motosikletlerde motor hareketi ile dişli kutusunu ayıran kuru(yağsız) debriyaj sistemidir.

Debriyaj Islak: Şanzıman yağının içinde bulunan birçok kavramadan oluşur ve kavramalar arasında yağ bulunur. Daha çok, yüksek devirli spor motosikletlerde soğutmayı sağlamak için kullanılır.

Trike: Arkası iki tekerlekli olan üç tekerli motosikletlere verilen genel addır.

Vuruntu: Yakıt hava karışımının bujinin ateşlemesinden önce kendi kendine tutuşmasından doğan düzensiz ateşlemedir.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here