Japon ve Roadster severlerin rüyası Mazda MX-5 Miata…
MX-5 Miata tarihi incelememize NB ile devam ediyoruz. Bir önceki yazıda ilk nesil olan “NA” neslinden detaylı şekilde bahsetmiştik. Bu yazımızda da ikinci nesil olan “NB” nesli ile devam ediyoruz.

Mazda MX5 Miata “NA” Nesli yazısını buradan okuyabilirsiniz.

1999: İkinci Nesil MX-5 Miata Tanıtıldı

Büyük ölçüde korunan tasarımsal detaylar ile beraber tamamen yeni karoser ve yeni bir iç mekana sahip olan 1999 MX-5 Miata, geleneği ikinci nesline taşıdı. Kod adı “NB” olan roadster, maalesef ikonik açılır farlarını ve eski zarif görünümünü kaybetti. Bunun yerine elde ettiği, sabit, geniş camlı farlar ve daha yuvarlak gövdesiyle daha sağlam bir tasarıma kavuştu.

1.8 litrelik motorunda yapılan güncellemeler, alınan gücü 7hp artırarak 140hp’ye çıkardı. Şanzıman seçenekleri beş ileri manuel ve dört ileri otomatik olarak sunuldu ancak üst düzey modeller için altı vitesli bir versiyon sunuldu. İç mekanda yapılan değişiklikler, birkaç yeni kıvrım ve baştan sona daha yumuşak kenarlar ile evrimsel oldu. Bir tanesi hariç bütün MX-5 modelleri, standart donanım olarak sunulan üç kollu Nardi marka direksiyonu korudu. Döngüyü bozan 199 modeli, ana Mazda modellerinden alınan dört kollu, tuhaf bir direksiyon ile donatıldı.

1999: Miata’nın 10. yılına özel “10th Anniversary Edition”

Aynı yıl, Mazda MX-5’i ilk kez baştan tasarladı ve 10th Anniversary Edition tanıtıldı. Miata’nın 10. yılını kutlamak üzere çıkan model sadece Sapphire Blue Mica gövde rengi, göz alıcı parlak jantlar ve agresif bir gövde kiti ile sunuldu. İç mekan da bir o kadar göz alıcıydı: Cesur bir iki tonlu mavi-siyah renk teması. Mazda ayrıca bu 10. yıl özel versiyonunda 6-ileri manuel şanzıman (Daha sonra diğer versyonlarda da olmak üzere), Bose marka bir ses sistemi, paslanmaz çelik kapı içi plakaları ve Nardi marka bir üç kollu spor direksiyon sunuyordu.

2001: British Racing Green Geri Dönüyor

İlk MX-5 Miata British Racing Green (İngiliz Yarış Yeşili) modelini piyasaya sürmesinden on yıl sonra Mazda, yine İngiliz Yarış Yeşiline boyanmış sınırlı sayıda Miata sundu. 2001 özel sürümü, üst düzey Miata LS döşemesiyle aynı donanıma, ayrıca parlak 16 inç alüminyum jantlara, ahşap çerçeveli Nardi direksiyon simidine, altı vitesli manuel şanzımana, krom gösterge kaplamasına, ten rengi iç döşemeye ve tavan kısmına da sahipti.

Yine 2001’de Mazda, MX-5 Miata’nın farlarını ve stop lambalarını güncelledi, 1.8 litrelik motora (155hp) için değişken giriş valfi zamanlaması ekledi ve 15 inçlik jantları standart hale getirdi.

2002: İki Renk Seçenekli Bir Özel Versiyon MX-5

Birkaç küçük donanım değişikliğinin yanı sıra, 2002 MX-5 Miata serisi, özel sürümünde nadir (Mazda standartlarına göre) iki renk seçeneğiyle geldi: Alevli Sarı Mika ve Metalik Titanyum Grisi. Her ikisi de aynı donanım ile sunuldu: Torsen sınırlı kaydırmalı diferansiyel, altı ileri manuel şanzıman, beyaz renkli göstergeler ve Enkei marka özel 16 inç jantlar ancak iç renkleri konusunda farklılaşıyorlardı: Sarı versiyon siyah bir iç mekana sahipken, gri versiyon klas bir kahverengi renk tonuna sahipti.

2003: Daha Fazla Özel Versiyon

Mazda, 2003 için özel renkte daha çok MX-5 Miata sunmaya karar verdi ve üç tane özel sürüm çıkardı: Special Edition, Shinsen Version ve Club Sport paketi. Özel beş kollu 16 inç jantlar, Strato Blue Mika boya ve gri iç ve tavan kısmı SE’yi diğerlerinden ayırırken Shinsen, Titanyum Gri metalik boya ve mavi tavan ve iç mekan ile tam tersi tarzda satışa sunuldu. Club Sport paketi ise son derece nadir bir paketti: Hepsi yarış için tasarlanmış sadece 50 adet Miata üretildi. Hiçbirinde radyo, klima veya hidrolik direksiyon koyulmadı ve hardtop ile satışa sunuldu.

2004: MX-5 Miata, Mazdaspeed ile Hızlanıyor

Mazda MX-5 Miata ilk kez fabrikadan zorunlu bir performans emri aldı. (Üçüncül şahıslar yıllardır Miata için turboşarj ve süperşarj kitleri ve V8 motor dönüşüm fikirleri sunuyorlardı.) Mazda’nın performans kolu Mazdaspeed, MX5’i 178hp güç üreten 4 silindirli, turbo şarjlı bir motor, tork algılayıcılı sınırlı kaydırmalı diferansiyel 17 inçlik “Racing Hart” jantlara sarılmış performans lastikleri ve daha sert ve daha alçaltılmış bir süspansiyon ile donattı. Normal Miatalardan belirgin şekilde daha hızlı olan versiyon, 6.7 saniyede 0-100km/h sprintini atabilecek hıza sahip.

Böylece Mazda, NB nesli MX-5 Miata’ların üretimini bitirdi. “NC” nesli yazısında görüşmek üzere hoşçakalın.

Mazda MX-5 İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here