Japon otomobil severlere ve özellikle Mazda MX5 Miata severlere harika bir haberim var! Dört nesilden oluşan ikonik modeli parça parça detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Yapılan ekler ve yeniliklere değineceğiz.

Mazda, Miata modelini 1989’dan beri üretiyor ve şimdiye kadar NA, NB, NC ve ND olmak üzere dört nesil ile karşımıza çıktı. Bu yazıda detaylıca NA neslinden bahsedeceğiz.

1989: MX-5 Miata Piyasaya Sürülüyor!

Mazda, yeni modeli için Japon ve Amerika operasyonlarından tasarım önerileri talep etti. İki seçenek arasından Amerikan teklifini tercih etti ve MX-5 Miata, klasik bir İngiliz spor araba düzenine sahip oldu: Arkadan çekiş, ve önden motor.

NA nesli olarak bilinen orijinal Miata, resmi olarak 1990 modeli olarak piyasaya sürüldü. MX-5’e mutlu, iri gözler veren açılır farları ve tampondaki yuvarlak “Ağız” benzeri hava girişi ile ikonik “Gülen surat” tasarımı oluştu.

Lansmanda, MX-5 Miata 116 beygirlik 1.6 litrelik bir motorla ve beş ileri manuel şanzımanla sunuldu. Elektrikli camlar ve alüminyum jantlar gibi özellikler opsiyoneldi. Otomobilin üstün yanı nasıl donatılırsa donatılsın modern standartlara göre son derece hafif olmasıydı. Başlangıçta yalnızca mavi, kırmızı ve beyaz olmak üzere üç renk seçeneği ile sunuldu. Daha sonra Mazda metalik bir “Silver Stone” gri rengini de ekledi.

Rahat olmasına rağmen, Miata’nın iki kişilik kabini, yolcu tarafında biraz hareketi sınırlıyor. Biraz bahsetmek gerekirse, kolçakları ince ve düz kapı panellerine yapıştırılmış, orta konsolu dar ancak bacak boşlukları şaşırtıcı bir şekilde köşeli ve ferahtır. Uzun boylu sürücüler, başlarının üst kısmının ön cam çerçevesinin üzerine çıktığını belirtiyor ve iki kişilik bir hafta sonu kaçamağı için zar zor yeterli bagaj alanı bulunuyor. Ancak Miata, bayilerde sansasyon yarattığı için bunların hiçbiri önemli değildi.

1991: İlk Özel Sürüm MX-5 Miata Tanıtıldı

Miata’nın piyasaya sürülmesinden iki yıl sonra Mazda, İngiliz Yarış Yeşili özel gövde rengi ile Roadster’ın İngiliz spor otomobil temasını zirveye taşıdı. Bu renk, İngiltere’nin Grand Prix rengidir. Bu BRG Miata’lardan sadece 4000 tane, 1991’de ABD için üretildi ve yeşil gövde renginin ötesinde, ten rengi deri koltuklar, ten rengi bir tavan kaplaması (Dış tavan hala siyah), Nardi marka bir ahşap vites topuzu, ahşap el freni tutacağı ve orta konsola yerleştirilmiş, otomobilin nadirliğini anan özel bir logoya sahipti.

1992: Güneş Işığı Sarısı

1992 için Mazda, Miata’nın başlangıçta oldukça sınırlı olan renk paletini çarpıcı bir Günışığı Sarı renk tonu içerecek şekilde genişletti. Sadece 1500 MX-5 bu şekilde boyandı ve renk sadece bir yıl için sunuldu, bu da “Sunburst Yellow” örneklerini oldukça nadir hale getiriyor.

1993: Mazda Özel Versiyon

Mazda’nın 1993 için ürettiği özel seri Miata, Limited Edition yani “LE” olarak adlandırılmıştır. Bu orijinal olmayan isim, LE’yi öne çıkaran oldukça orijinal özellikler koleksiyonuyla, yani kan kırmızısı deri iç kısmı ve siyah boyasıyla tam bir görsel şölen oluşturuyor. Ayrıca bir BBS alüminyum jant seti, Bilstein amortisörleri, zarif bir gövde kiti, kırmızı emniyet kemerleri, kapı hoparlörleri için parlak alüminyum ızgaralar ve Mazda Ses Sistemi diğer detayları arasında. Kendinden önce gelen Sunburst Yellow ve British Racing Green Miata’lar gibi, LE sadece tek bir yıl için sunuldu.

1994: Güvenlik Güncellemeleri ve Bazı Değişimler

1994’te Miata’nın güvenliğini artırmak amacıyla Mazda, koltukların arkasına çapraz gövde desteği, kapılara izinsiz giriş önleme kirişleri ve yolcu tarafı hava yastığı ekledi. Motor ayrıca orijinal Miata’nın 1.6 litrelik motorundan 128hp (10% artış) üreten 1.8 litrelik yeni dört silindir bir motora geçti. Daha büyük fren rotorları da standart sunulmaya başladı ve opsiyonel sınırlı kaymalı diferansiyel, viskoz bir üniteden daha dayanıklı bir Torsen diferansiyeline geçirildi. Mazda ayrıca Miata’nın önüne yapıştırdıkları logoyu, şirket logosu haline getirdi. Yukarıdan bakıldığında bir klozetin iç kısmı ile benzerliği göz önüne alındığında, “klozet rozeti” olarak da bilinmektedir.

1994: M ve R Versiyonları

Miata’nın 1994’teki genel yenilemesinine ek olarak Mazda, özel üretim modelleri için yeni bir terminoloji benimsedi: M Edition. Bu adlandırma kuralı 1997’ye kadar geçerli olacaktı. 1994 M Sürümü Montego Blue Mika rengine boyandı ve mevcut her seçenek paketinin yanı sıra parlak alüminyum jantlar, ahşap bir Nardi vites topuzu, özel paspaslar ve logolarla birlikte Miata standartlarına göre mümkün olan bütün özellikler yüklenmiş olarak geliyor. Mazda ayrıca Miata’nın seçenekler sayfasına, Bilstein amortisörleri, alçaltılmış süspansiyon, zarif bir gövde kiti, hafif alüminyum jantlar ve Torsen sınırlı kaydırmalı diferansiyel içeren bir R paketi ekledi.

1995: İkinci bir M Versiyonu

İkinci MX-5 Miata M Edition, büyük ölçüde 15 inç BBS jantları ve Merlot Mika rengi sayesinde 1994 modelinden önemli ölçüde farklıydı. Ten rengi iç kaplamaya, deri koltuklara, tekrar bir Nardi vites topuzu (bu sefer deri), daha kaliteli bir ses sistemi, özel kapı eşiği plakaları, çamurlukları ve paspaslarında M Edition logoları ile birlikte karşımıza çıktı.

1996: Daha Fazla Güç, Daha Fazla Elektronik

Mazda, 1996 yılı için MX-5 Miata’nın beygir gücünü bir kez daha yükselterek, bu sefer 133hp’ye çıkardı. 1.8 litrelik dört silindirli ünite, OBD-I’den OBD-II kontrollerine (federal yetkiye göre) geçiş yaptı. Bu bilgisayar standardı hala endüstriyel çapta kullanılır.

1996: Başka bir M Sürümü

Mazda, bu sefer Starlight Mika (Mavi) boya ile M Edition’ı sundu. Üçüncü veriyon M’de, uzaktan anahtarsız giriş, bir CD çalar ve koltuk başlıklarında hoparlörler bulunan Mazda’nın yükseltilmiş ses sistemi, baştan sona M logosu ve bir Nardi ahşap vites topuzu dikkat çeken detaylar arasındaydı.

1997: İki Özel Son Sürüm

Birinci nesil (NA) MX-5 Miata’nın yeniden tasarlanmadan önceki son yılı için Mazda, özel sürüm modellere başvurarak iki versiyon üretti: STO ve başka bir M Sürümü (Dördüncü). Özel Tur Seçeneği (Special Touring Option) anlamına gelen ilk model, Alacakaranlık Mavisi (Special Twilight Blue Mica) boyaya, 15 inçlik beş kollu Enkei jantlara, ten rengi iç ve tavan kısma ve STO logolarına sahipti. 1997 için sadece 1500 adet üretildi. İkincisi olan M Edition’a gelince, Marina Green Mika boyası, parlak altı kollu jantları, ten rengi bir iç ve tavan kısmı, koltuklarda kafalık hoparlörleri ile yükseltilmiş ses sistemi ve bir Nardi ahşap vites topuzu ile tamamlanıyordu.

Böylece ikonik MX5 Miata’nın ilk nesli olan NA’in sonuna gelmiş olduk. İkinci nesil olan MB yazımızda görüşmek üzere.

Mazda MX5 İlanlarına Buradan Ulaşabilirsiniz

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here