Japon otomobil üreticisi Mazda, MX-30 R-EV modelini 13 Ocak 2023’te Brüksel Otomobil Fuarı’nda tanıtacak. Aslında bu söylenti uzun zamandır konuşuluyordu ve birçoğumuz bunun gerçek olmasını istiyorduk. Açıklamanın ardından ise Mazda’nın, Wankel motorunu yeniden hayata döndüreceği resmiyet kazandı. Aslına bakarsak bu motor bir menzil arttırıcı olarak karşımıza çıkacak. Kısaca anlatmak gerekirse MX-30’daki rotary motoru, bataryayı şarj edecek. Bu sayede de bir nevi menzil arttırıcı olarak işlev görecek. Şirket, bunun sonucunda içten yanmalı motorların avantajlarını elektrikli modellerde de kullanabilmeyi umut ediyor. Fakat şunu da belirtmekte fayda var ki bu motor, RX-7’deki ile aynı motor olmayacak. Lafı fazla uzatmadan siz değerli okuyucularımız için derlediğimiz tüm detaylara göz atabiliriz.

Mazda MX-30 R-EV, Menzil Sorununu Çözmeye Geliyor

Hali hazırda mevcut olan Mazda MX-30 EV modeli, menzil konusunda beklentileri karşılayamamıştı. Bu model 35.5 kWh ile EPA döngüsünde tahmini 200 kilometre menzile sahipti. Bu sebepten bir menzil arttırıcı, bu model için büyük bir anlam taşıyacak. Fakat modelin motorunun yer değiştirmesi hakkında henüz resmi bir açıklama gelmedi. Ayrıca şirketin, ek motorun ağırlığını dengelemek için elektrik motorunun çıkışını arttırıp arttırmayacağı da cevaplanmayı bekleyen sorular arasında. Aslına bakarsak Mazda, 2020’de MX-30 EV crossover modeli için bir menzil genişletici biçiminde yeniden canlandırma planlarını açıklamıştı. Yine o sene içerisinde de bu durum resmileşmişti. Şimdi ise artık tanıtım zamanı geldi.

Diğer yandan ise Wankel motorunun yıllar boyunca kendine ait birkaç sorunu vardı. Bunlar arasında ise yakıt tüketimi ve emisyonlar en dikkate değer olanlardı. Bu sebepten Mazda’nın bu motoru ile sadece menzil ihtiyacını karşılayıp karşılayamayacağı merak edilmiyor. Şirketin bu motoru optimize edip edemediği de oldukça merak edilen bir konu. Umuyoruz ki 1964’den beri Mazda ile Wankel motoru arasında olan bu ilişki bu sefer daha optimize seviyelere gelmiştir. Bunun cevabını ise 13 Ocak tarihinde öğrenebileceğiz. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Satılık Tüm Mazda Modellerini İnceleyin

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here