Lastik Üzerindeki Harflerin Hız Karşılıkları!

Doğru lastik seçimi otomobiller için çok önemlidir. Otomobilin güvenlik ve teknik performansı nasıl olursa olsun doğru lastik kullanımını olmadığı sürece tehlikeli sürüş kaçınılmazdır. Buradan şunu çıkarmak gerekir, kullandığınız otomobil teknik ve donanım anlamında başarılı ve güvenli bir tablo çiziyor olsa da, yanlış lastik kullanımı ile bütün bu özelliklerini kaybedebilir. Düz mantık ile bakıldığında da otomobillerin sadece 4 lastiğin üzerinde seyrettiğini bilmemiz konunun ciddiyetini kavramamız açısından yeterli olacaktır. Lastik üzerinde yer alan bazı harf, rakam ve işaretler bize lastik hakkında bilgi verir. Lastik hız endeksi de bu bilgilerden biridir. Lastik yanağında yer aralan çeşitli harfler ile gösterilen lastik hız endeksini inceleyelim.

lastik hız endeksi

Lastik Hız Endeksi Nedir?

Lastik yanağında yer alan ve çeşitli harfler ile gösterilen lastik hız endeksi, otomobilin mevcut lastik ile maksimum gidebileceği hızı gösterir. Bu maksimum hız güvenli sürüşü baz alarak hesaplanmaktadır. Lastik hız endeksi laboratuvar ortamında yapılan çeşitli araştırmalar sonucunda belirlenen bir endeks olarak karşımıza çıkıyor. Üretilen lastiğin belirlenen hızlara kadar verimli şekilde kullanılacağı belirtiliyor. Bu verimli kullanım, değişen hava koşullarına bağlı olarak oluşan asfalt sıcaklığına veya ıslak zemine göre değişiklik gösterebiliyor. Endeks bilgisi, lastiğin herhangi bir olumsuz koşul olmadığı takdirde verimli bir biçimde ulaşabileceği hız limitini ortaya koyuyor.

lastik hız endeksi T

Hangi Harf, Hangi Lastik Hız Limitini Gösteriyor?

Belirtilen harfler ve hız limitleri ise genel olarak şu şekilde gösteriliyor;

  • T= 190 km/s
  • U= 200 km/s
  • H= 210 km/s
  • V= 240 km/s
  • Z= 240+ km/s

Bu belirtilen hızların üzerinde seyir edildiğinde lastiğin aşınmasında, yol tutuşunda ve frenlemesinde çeşitli olumsuzluklar meydana gelebilir. Bu nedenle endeks bilgisine dikkat edilmelidir.

İkinci El Satılık Arazi, SUV, Pick-up İlanları

Tekerlek ve Lastik Takılırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here