Tekerlek ve lastik takılırken nelere dikkat edileceği güvenlik açısından son derece önemlidir. Bir tekerleği veya lastiği değiştirmeden önce, her zaman aracın ne ölçüde bir lastik basıncı izleme sistemine sahip olduğunu kontrol etmelisiniz. Bu, örneğin renkli bir valften, renkli bir valf başlığından, gösterge panelindeki bir sembolden veya ek bir ekran ünitesinden (sonradan takılan sistemler için) doğrulanabilir. Araç teslimi sırasında herhangi bir lastik basıncı izleme sistemi hakkında doğrudan soru sormanız ve özellikleri belirtmeniz önerilir. Çünkü tekerlek ve lastikler araçtaki en önemli komponentlerden bazılarıdır. Bu malzemelerde çıkabilecek en küçük bir sorun kazaya sebebiyet verebilir.

Bir tekerleği monte etmek yeterince basit görünüyor. Açın, bijon somunlarını sıkmak için bir tork anahtarı kullanın ve jantlarınız yola çıkmaya hazır. Ama bu adım sandığınızdan çok daha önemli. Tekerlek ucunda güvenliği artırmak için tekerleğin doğru takıldığından ve doğru şekilde bakımının yapıldığından emin olmak istersiniz.

Tekerlek ve lastik takılırken, aktif sistemler için aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir:

  • Lastiğin çıkarılması sırasında, çıkarma kolu, lastiğin her iki tarafındaki valfe yalnızca karşı tarafa uygulanmalıdır.
  • Lastiği sökerken, montaj başlığı supapın yaklaşık 15 cm arkasına yerleştirilmelidir.
  • Sensöre herhangi bir güç uygulamaktan kaçının.
  • Lastiğin çıkarılması ve takılması sırasında, lastik damak ve jant flanşı yalnızca montaj spreyi veya sabun çözeltisi ile ıslatılabilir. Montaj pastası kullanmak sensör elektroniklerinin filtre yüzeyinin tıkanmasına neden olabilir.

  • Sensör yalnızca kuru, tüy bırakmayan bir bezle temizlenebilir. Basınçlı hava, temizlik maddeleri ve çözücüler kullanılmamalıdır.
  • Yeni bir lastik takmadan önce sensör ünitesi kir, hasar ve sıkı oturmaya karşı kontrol edilmelidir.
  • Valf ekini ve / veya valfi değiştirin (üreticinin özelliklerine bağlı olarak). Sıkma torklarına uyun.
  • Montajın ardından, uygunsa soğuk lastiklerle kalibrasyon / yeniden kodlama gerçekleştirin.
  • Araç ve sistem üreticilerinden gelen bilgiler ayrıca not edilmelidir.

Piyasada farklı şekilde çalışan çok sayıda sistem olduğundan, mümkünse üreticiye özel kurulum talimatlarına da uyulmalıdır.

Doğru Tekerlek Montajı Neden Önemlidir?

Tekerleklerinizin doğru şekilde takıldığından emin olmak, filonuz, onların güvenliği ve yoldaki diğer sürücülerin güvenliği için çok önemlidir. Tekerleğin kopması kötü bir kurulumun sonucu olabilir, ancak kolayca önlenebilir. Tekerlek çıkmalarının yaygın nedenleri arasında bağlantı elemanları veya yataklarla ilgili sorunlar yer alır. Arızalı bir yatak, yanlış montaj, aşırı veya az sıkma veya yağlama maddesi kaybından kaynaklanıyor olabilir.

Doğru tekerlek ve lastik montajı
Doğru tekerlek ve lastik montajı

Tekerlek bağlantı elemanları, özellikle yanlış takılırsa zamanla gevşeyebilir. Bijon somunları üzerinde sıkıştırma kuvveti kaybına neden olan aşırı pas, boya veya kirdir. Bağlantı elemanlarını temiz tutmak, lastikleri yerinde tutan kuvvetin korunmasında hayati önem taşır. Sıkıştırma kuvveti ayrıca yanlış torklama, sıkma dizileri veya rutin tork kontrolleri yoluyla da azaltılabilir.

Lastik Basınç İzleme Sistemi (TPMS) Sistemi Nedir?

İkinci el Araba ilanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here