İkinci Dünya savaşı sonraları üretilen bir Defender çiftçilere, askerlere, ve hafta sonu Off-Road yarışlarına kadar herkese hizmet etmiş bir halk aracı olarak üretilmiştir.

O zamanlar İngiltere,  Almanya tarafından bombardıman altında olduğu için halkın kaymak tabakası dahil herkes standart bir insan olarak hayatına devam etmek zorunda kalıyordu. Savaş sonrası lüks bir araba firması olan Land Rover da halkın lüks bir araba alacak parasının olmadığını düşünüp daha halkçıl bir araba tasarlamaya karar verdi. İlk Defender bu düşünceyle üretilmişti ve dönemin en çok rağbet gören arabalarından biri olarak tarihe geçti.

Şirketin baş tasarımcısı Murice Wilks’in kardeşi bir çiftlikte genel müdür olarak çalışıyordu. Wilks bir gün çiftliği ziyarete gittiğinde oradaki gözlemleri doğrultusunda insanların hafif ve kullanışlı bir araca ihtiyacının olduğunu not etti. Referans olarak çiftlikte bulunan Willys MB’den ilham aldılar. Bu aracın şasisi üzerine inşa işlemi gerçekleşti. Ancak ilk zamanlar Rover P3 sedan motor ve şanzıman kullanıldı. Sonrasında çelik hammadde yokluğu geçirilen o dönemde tasarruf sağlanması nedeniyle gövde için aliminyum ve magnezyum alaşım kullanıldı. Sağlam olduklarına kanaat getirdikten araç hemen sonra 1948 yılında üretim bandında yerini aldı.

Land Rover Serisi 1 (1948–1958)

Defender

İlk çıktığı dönemlerde şasi üzerine aliminyum- magnezyum karışımlı bir malzemeden üretilen aracın kaput altında 1.6 dört silindirli motor kullanılacaktı. O zamanlar iki vitesli olan otomobiller ile dört tekerlekten çekiş sistemi bulunuyordu. Bu seride de bu özellikler kullanıldı. İlerleyen zamanlarda daha da gelişen defender yenilenen 2.0L motor ve büyüyen gövde tasarımı ve kamyonet versiyonuyla halkın kullanımına her açıdan sunulmuştu.

Dönemin çalkantılı olduğu zamanlarda gücüyle ve arazi performansıyla popüler olan defender 1949 yılında İngiliz ordusunda da kullanılmaya başlandı. Yeşil olması ordunun izlerini taşıma zorunluluğundan kaynaklanmıyordu. Savaş sonrası bol miktarda yeşil boya stoğu vardı. Dolayısıyla mevcut boyayı kullanmak istediler.

Land Rover Serisi 2 (1958 -1971)

Defender 2 seri otomobili diğerine göre daha geniş dingil mesafesine sahipti. 2.0 L sıralı 4 silindirli benzin, 2.25 L sıralı 4 silindirli benzin, 2.0 L sıralı 4 silindirli dizel versiyonlarıyla satışa sunuldu.

1964 yılında üretilen ve aynı neslin arabası olan Defender 2A versiyonu 2.25L sıralı 4 silindir benzin, 2.6L sıralı 4 silindir benzin, 2.25L sıralı 4 silindir dizel versiyonları ile satışa sunuldu ve en sağlam model olarak kabul edildi. Dünya çapında Tv şovlarıyla ün sahibi olan Defender 2A dünyanın dört bir yanına ihracat gerçekleştirdi.

Land Rover Serisi 3 (1971–1985)

3 nesil için 2. Nesil şasi kullanan land Rover yetkilileri tasarım olarak farları ön planda tutarak daha ayırt edilir bir model üretti. Diğer pazarlarda yerini sağlamlaştırmak ve ABD pazarına dahil olmak için viteslerde senkronizasyon, aydınlatma düzenlemeleri, keskin metal yığını SUV algısını değiştirir nitelikte bir düzenleme olarak iç mekan için plastik kullandılar.

Ayrıca Vites geçişleri ve diğer aktarma organlarını düzenleyen gelişmelerin yanında sağlamlık açısından önemli bir parça olan AKS’ın kırılmaması için güçlendirme çalışmaları yaptılar.

İhracat rekabeti için özel olarak üretilen 3.5 litre V8 silindir benzin ve 95 beygir güce sahip Defender rakiplerine göz dağı verdi.

Land Rover 90 ve 110 (1983-1990)

1983 yılında yenilikçi bir Defender üretme yolunda ilerleyen Land Rover estetik farklılıklar üzerine yoğunlaşmıştı.

Bobin yaylı sistem ile değiştirilen yaprak süspansiyon sistemi o dönem üretilen Defender de geçmiş nesillere oranla değişmiş radikal değişikliklerden biriydi .

1983 yılında 110 modeli 1984 yılında ise 90 modeli piyasaya çıktı. 1983 ve 1990 yılları arasında yaygın olarak kullanılan 3.5 litre V8 motor ile beraber o dönem faydacı bir araba olmaktan çok eğlence aracına dönüşen bir araba olmuştu Defender. Rahat koltuklar, renk seçenekleri, döşeme kalitesi gibi unsurlara dikkat edilmesi de bu konuda destekleyici bir özellik olarak göze çarpıyor.

Yarar sağlaması adına üretim bandına giren Defender bu pazarı unutmayıp 127 adında bir model tanıttı. Bu model İtfaiye, polis ve ambulans aracı olarak kullanıldı.

Land Rover Defender (1990-2016)

Land Rover Defender üretimine son hızla devam ederken 1990 yılı seri üretime geçmeden 1 yıl önce Discovery modelini tanıttı ve 90 ve 110 modellerin Defender adını almasına neden oldu.

Ayrıca yeni bir turbo dizel motora sahip oldu. 2.5 litrelik turbo ünitesi dayalı, ve aynı üretim hattı üzerine inşa edilen modern bir alaşım silindir kafası vardı.

Geliştirilmiş turbo, intercooling ve doğrudan enjeksiyonlu blok muhafaza, krank mili,  ana rulmanlar, kambelt sistemi, ve Dizel Turbo gibi yardımcı hava sistemi, motordaki yağı havadan çıkarmak için bir yağ ayırıcı filtre içeriyor.

1998 yılında, TD5 2.5-litre, sıralı beş silindirli turbodizel motor kullanılabilir oldu ama 2007 yılında emisyon ve güvenlik mevzuatını karşılamak için Ford’un DuraTorq motoru ile değiştirildi.

Land Rover Defender V8 70.Yıl Özel Üretim (2018)

2012 yıllarında yarar sağlayan kullanışlı bir araba olarak sonun başlangıcını yaptı. Standart modellerden çok daha güçlü olan bu model yenilikçi bir araba olarak göze çarpıyor. Sekiz silindirli 5.0 L atmosferik benzinli V8 motorla 515Nm tork üreten harika bir makineye dönüştü.  0-100km/s hızlanmasını 5.6 saniyede tamamladı. Ayrıca 8 ileri otomatik şanzımana sahip.

18 inç jantlar, iç mekan deri koltuklar, deri torpido, multimedya sistemi, Navigasyon gibi yeni teknolojik unsurlarla süslenen bir SUV olsa da iç ve dış bölümde eskinin izlerini büyük çoğunlukta taşıyor.

Land Rover Defender (2020-)

İkonik bir arazi modeli olan Defender 2020 yılı itibariyle ürettiği bu modelde daha modern bir kasa tercih ederek yeni nesil SUV’lar arasında yerini alıyor.

Eski nesil Defender modellerinde keskin ve göşeli gövde tasarımı rüzgar direnci açısından olumsuz bir tasarım örneği olsa da yıllarca bu tasarım dilinden vazgeçilmedi. Ancak 2020 Defender ile daha yumuşak bir tasarıma geçiş yaparak rüzgar direncinin azaltılmasını ve aerodinamiği sağladılar.

3.0L 6 silindir turboşarjlı benzinli bir motora ek olarak küçük bir elektrik motoru bulunuyor. Toplamda 400Hp güç ve 550Nm tork üretiyor.

Adaptif dinamik hava süspansiyonu, iki vitesli transfer kılıfı ve Land Rover’ın mükemmel Arazi Tepkisi sistemiyle standart olarak geliyor.

 

İkinci El Land Rover Defender İlanları

 

 

 

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here