Gres Yağı Nedir ?

Yüksek akmazlık değerine sahip özünde sabun jeli ve mineral bir yağ karışımı bulunan gres yağı kullanıldığı alan itibariyle otomotiv sanayinde önemli bir bileşendir.

İmalat için kalsiyum, sodyum ve lityum sabun jeli olarak kulanılabilir.

Gres Yağı Hangi Alanda Kullanılır?

Gres yağı sanayide kullanılan bir yağ türüdür. Sürtünme nedeniyle aşınma, kırılma, bozulma, ısınma gibi nedenlerden ötürü işleyemeyen ve birbiri ile bağlantısı bulunan metal parçaların uyum içinde çalışabilmesine yarayan bir malzemedir.

Bu yağ adı üzerinde olmayan enteran bir yağ türüdür. Nedeni ise yağın neredeyse katı bir halde olması. Akışkan bir yapıda olmayan daha çok jel kıvamında olan yağı metal parçaların üzerinde akmadan uzun süre kalabilir. Ayrıca elimize bulaştığı takdirde kolay bir şekilde temizlenebilir.

Basınç faktörünü ele aldığımızda dayanıklılık faktörü de beraberinde geliyor. Bir makine ağır bir basınca maruz kalıyorsa ve bunu yağsız bir şekilde yapıyorsa dayanıklılık süresi çok kısadır.

Otomotiv sanayi alanında kamyon, traktör, tır ve otomobil gibi araçların yüksek basınca maruz kaldığını biliyoruz.  Bu araçların üretim bandındayken parçaların birbiri ile temasını kolaylaştıran bir özellik sunan yağı ek olarak içerdiği sabun ile temizlik sağlar ve hava ile temas noktasını kestiği için de paslanmayı önler. Ayrıca bulunduğu alana su temasını tamamen önler.

Gres Yağı Kaç Çeşittir ?

 

Gres yağı makinelerin türüne, aksamına ve sıcaklığına göre kısaca işleyişe göre uygulanan gres yağı farklılık gösterir.

Kırmızı Gres

Ağır sanayinin olmadığı ortam ve makine sıcaklığının 80 dereceyi geçmediği durumlarda ve genel endrüstriyel tarımda makine bakımlarını yenilemek için  kullanılır.

Yeşil Gres

Otomobil şasi yağ rengi olarak adlandırılan bu renk 65 dereceye kadar sıcaklığa dayanabilir.

Beyaz Gres

Çalışma sıcaklığı genel olarak düşüktür. 70 derece ve üzeri sıcaklıklarda etkisini kaybeder. hidrolik türbin gibi parçaların yağlanmasında kullanılır.

Rulman Gres

Adından da anlaşılacağı üzere rulman yağlama işlemlerinde kullanılır. 135 derece gibi yüksek sıcaklıklara kadar dayanıklılık gösteren bu yağ çeşidi ağır basınç ve yük gerektiren alanlarda kullanılır.

Silikonlu Gres

Kaliteli bir yağlama elemanı olduğunu söylemeliyiz. Tüm parçalar ve makinelerde sorunsuz bir şekilde kullanımı sağlanan silikonlu gres nem, kir, pas gibi olumsuz dış etkenlerin de önüne geçer.

Gres Yağı Lekesi Nasıl Çıkar ?

Aslına bakarsanız gres yağı çok irrite eden bir bulaşma göstermez. Ancak yine de yapı ve isim olarak yağ adını aldığı ve jel kıvamında olduğu için bulaştığı alana nüfus etme şansı olabilir. Kumaşlara nüfus etmesi durumunda uygulayacağımız yöntemse vazelin yöntemidir. Yağlı bölgeye sürülen vazelin iyice yedirildikten sonra sabun ile yıkanır. Sonrasında yağ kalırsa bir peçete yardımı gerekli alanın üzerini örtüp üzerinden ütü ile geçebiliriz. Peçete sıcağında yardımıyla yağı emecektir.

Bir diğer yöntem ise internetten sipariş edeceğiniz leke çözücü kimyasallar olacaktır. Kaliteli bir leke çözücü kimyasalı sorunlu bölgeye uygulayarak bir diş fırçası ile fırçalama yapılır. Bir süre bekledikten sonra su ile durulanır.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here