İngiliz Startup en iyi klasikleri elektrikli arabalara dönüştürüyor… Bu şirket Jaguar, Aston Martin ve Rolls-Royce Klasik arabalarını yeni EV sektörüne katmaya başladı. Jaguar XK120, Rolls-Royce Cloud ve Phantom V, 430.000 dolar ve üstü artı araba fiyatına mal olacak ilk projeler.

İngiliz startup Lunaz, klasik Jaguar ve Rolls-Royce arabalarını EV’lere dönüştürmek için bir programla elektrikli restomodu yüksek lüks bölgelere taşıyor. Bilgi-eğlence, navigasyon ve hatta Wi-Fi dahil olmak üzere gemide modern konforlar da olacak. Daha da ilginç olanı, elektrikli motorlarla donatılmış arabaların orijinal içten yanmalı motor modellerinden çok daha hızlı olabilmesidir.

İngiliz Startup Lunaz Klasikleri Elektrikli Arabalara Dönüştürmeye Devam Ediyor

Büyük otomobil üreticileri yeni modeller için elektrifikasyona adım atmaya başladı. Ancak daha küçük oyuncular yazılım endüstrisinin geriye dönük uyumluluk olarak adlandırdığı şeyi nasıl sunacaklarını düşünüyor. Ve bu küçük şirketler eski ile şuan ki sektörü birleştiriyor yani klasik arabaları EV’lere dönüştürmek istiyor.

İngiliz Startup Klasikleri Elektrikli Arabalara Dönüştürüyor

Bu elbette yeni bir fikir değil. Birçok atölye halihazırda çeşitli derecelerde elektro restomodlar sunmaktadır. Ancak Birleşik Krallık’taki yeni bir ekip, üst düzey klasiklerin ultra özel dönüşümleri vaadiyle bu fikri yeni bir alana taşımaya kararlı. Silverstone merkezli Lunaz, Rolls-Royce Phantom V ve Jaguar XK120 gibi modeller üzerinde çalıştığını doğruladı. Ve şimdi klasiklerini benzin yerine akan iyonlarla güçlendirmek isteyenleri iletişime geçmeye davet ediyor.

Lunaz’ın Klasik Elektrikli Araba Projeleri

Prens Harry ve Meghan Markle’ın düğününde yer alan elektrikli Jaguar E-type Zero ve Aston’ın bazı klasik modelleri için modüler bir EV güç aktarma organı oluşturma önerisinde olduğu gibi, Lunaz klasik otomobillerin içten yanmalı motorlarını bir elektrikli motorla değiştirecek. Değişiklik hem elektrik motorlarını hem de pil takımını içeren yeni güç aktarma organı içeriyor. Teknik detayların otomobiller arasında değişeceği söylendi. Ancak şirket, XK120 göstericisinin, aynı şaft üzerinde çalışan ve mevcut arka diferansiyeli döndüren iki adet 188 hp motordan gelen tahrikli 80.0 kWh’lik bir pil takımı ile donatıldığını söylüyor. Toplam 375 beygir gücü ve 700 Nm tork ile orijinal arabadan çok daha hızlı olmalıdır.

İngiliz Startup Klasikleri Elektrikli Arabalara Dönüştürüyor

Plan, kaygan yüzeylerde kilitlenmeye neden olmadığından emin olmak için aracın her köşesinde tekerlek hızının aktif olarak izlenmesiyle rejeneratif frenleme sunmaktır. Diğer değişiklikler arasında “uydu telekomünikasyonu, WiFi, görsel-işitsel eğlence ve navigasyon yardımcıları gibi modern kolaylıklar” yer alacak.

Aston ve Jaguar’ın dönüşümleri orijinal otomobillerle neredeyse aynı ağırlıkta olsa da, Lunaz daha büyük pil paketlerinin ağırlık ekleyeceğini kabul ediyor. XK120 söz konusu olduğunda, daha fazla menzil sağlayan ve aynı zamanda hızlı şarjı destekleyen daha büyük pil paketleri ile 136 kg’den fazla. Şirket, pil hücrelerini kimin tedarik ettiğini söylemeyecek. Ancak bir sözcü C/D’ye şunları söyledi: “Bunlar yepyeni ve ana akım otomotiv uygulamaları için kullanılıyor. Biz bu çok büyük miktarlarda üretilen modern kese tipi hücreleri pil paketlerinde bir araya getiriyoruz. Evde ve yüzlerce hücreli büyük pil takımları taktığımız için hücre başına şarj akımı düşük ve aktif soğutmaya ihtiyacımız yok.” dedi.

İngiliz Startup Klasikleri Elektrikli Arabalara Dönüştürüyor

İngiliz Startup Lunaz’ı Kimler Kurdu?

İngiliz şirket, küçük kızının büyüdüğünde hala klasik arabaları deneyimleyebildiğinden emin olmak isteyen biri sayesinde ön plana çıktı. Bunu söyleyen kişi David Lorenz tarafından bu şirketin temelleri atıldı. Burada İngiltere’nin geniş çaplı elektrifikasyona doğru ilerlerken bile mevcut içten yanmalı arabaları yasaklama planı olmadığını belirtmekte fayda var. Şirketin genel müdürü ise daha önce Renault Formula 1 takımında çalışmıştır. Ve ayrıca aynı zamanda kendi takımını yaratan Jon Hilton’dur.

Klasik değerleri elektrikli arabalara dönüştürmek elbette ucuz olmayacak. Hatta Lunaz yaptığı açıklamalarda bunun en az 430.000 dolar ve üzerindeki fiyatlara mal olacağını söylüyor. Ayrıca, yapılan çalışmanın orijinalliğe zarar vermeyecek şekilde tasarlanması gerekiyor. Ve de potansiyel olarak dönüştürülecek klasik aracın değerini düşürmemelidir. İlk etapta bu tür arabaları karşılayabilen ve çevreci kimliklerini sergilemek isteyenler için, bu oldukça iyi karşılanacak bir şey.

İkinci Ek Klasik Araba İlanları

Hyundai Grandeur Restomod İle Yeni Bir Seviyede

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here