“Honda Fireblade’nin 30 Yıllık Geçmişi II” ile birinci serimizi devam ettiriyoruz. Honda Fireblade, 1992 yılında spor motosiklet segmentinde tamamen yeni bir standart belirledi. Bu yüzden bu içeriğimizde Honda Fireblade’nin 30 Yıllık Geçmişi II ve detaylarına kısa bir yolculuk yapacağız. Honda Fireblade, 1992’de Japon otomobil üreticisi tarafından tasarlanan bir spor motosiklet modelidir. Fireblade serisi motosiklet modelleri, o zamanların teknolojik olarak en gelişmiş motosikletlerinden bazılarıydı. Ultra hafif genel yapıları ile tamamlanan üstün performans dinamikleri, rakiplerinin ötesine geçmesine avantaj sağlıyordu. Son derece hızlı iki tekerlekli araçlar, rekabeti alt üst etmek için keskin yol tutuş özelliklerine ve düşük boş ağırlıklarına güvenirken güç ve tork değerleri, işleri çok daha farklı ve heyecanlı hale getirdi. 1990’larda Fireblade serisinden ilk motosikletin ortaya çıkışının arkasındaki hikaye, tartışmalı motoru ve yarış mirasının eksikliği, rekabetçi spor motosiklet segmentindeki başarısı için potansiyel barikatlar oluşturmasıyla oldukça ilginçtir.

Bununla birlikte Honda’nın 30 yıl önce aldığı cesur kararı oldukça verimli oldu. Bunun sebebi, ilk kez ortaya çıkan Fireblade sadece kitleler tarafından iyi karşılanmadı. Aynı zamanda spor motosikleti segmentine otorite ile hükmetmeyi başardı. Hesaba katılması gereken bir güç haline geldi ve yıllar boyunca istikrarlı gelişimi, en çok yönlü performans motosikletlerinden biri olarak mirasını güçlendirdi. Fireblade serisi motosikletlerin otuz yıllık ömrü hayranlık uyandırıcıdır. Ünlü Japon motosikletinin genel yapısı, hafif malzemeler ve canlı motorunun biçiminde üstün mühendislik ipuçlarını kapsamaktadır. Bu ölümcül kombinasyon, hızlı ve dengeli bir performans spor motosikletini ortaya çıkardı.

Honda CBR900RR W/X Fireblade (1998-99)Honda Fireblade'nin 30 Yıllık Geçmişi II

Fireblade’in bu yinelemesi kesinlikle hayranların favorisi değildi. Son derece yetkin ve filizlenmeye başlayan Yamaha YZF R1, segmentteki en hızlı ve en çevik spor motosikletlerinden biri olarak adını duyurduğundan, Honda için ipler gerilmeye başlamıştı. Fireblade bu noktada patlayıcı yapısını kaybetmişti. Ayrıca rakiplerinin yükselişi, Honda’nın motosikletlerine zarar vererek, geride kalmasına neden oluyordu. Güncellenmiş Honda CBR900RR W/X, güncellenmiş bir şasiye ve marjinal bir güç artışına sahipti. Ancak keskin sürüş dinamiklerini ve değişken kişiliğini kaybetmişti. Bu da onu çevreleyen rekabete karşı son derece savunmasız hale getirdi.

Honda CBR900RR Y/1 (2000-01)Honda Firebladenin 30 Yıllık Geçmişi II

Sevilen spor motosikletin bu yinelemesi “Fireblade” lakabının yeniden canlanması gibiydi. Hızlı tempolu canavar, doğasını yeniden kazanmıştı. Ayrıca segmentinde en korkulan spor motosikletlerinden biri olarak kaybettiği ihtişamını yeniden kazanmaya hazırdı. Güncellenmiş Fireblade, özünde tamamen yeni bir motosikletti. 151 beygirlik güç üreten yepyeni yakıt enjeksiyonlu 929cc DOHC sıralı dört silindirli bir motora sahipti. 169 kilogram ağırlığı da motosikletin yola tutunmasını ve sürüşünü daha esnek ve belirgin hale getiriyordu. Genel olarak 2000 CBR900RR Y/1 Fireblade, kendi segmentinde bir kez daha ciddi bir performans sergiledi ve eşit derecede yetkin Yamaha YZF R1’in beğenilerine karşı yoğun bir mücadele verdi.

Honda CBR900RR (2002-03)Honda Firebladenin 30 Yıllık Geçmişi II

Fireblade’in bu yinelemesi, artan motor kapasitesi ve güç çıkışı şeklinde ince güncellemeler içeriyordu. Ancak Yamaha ve Suzuki gibi bazı ciddi rekabetle karşı karşıya kaldı ve segment üstünlüğü için bir yüzleşme kaçınılmazdı. Yepyeni Suzuki GSX-R1000, Honda’nın ve Yamaha’nın tahtını sallamaya başlamıştı. Son derece asi ve deliler gibi ne yapacağı belli olmayan Suzuki GSX-R1000 efsanesi, Honda CBR 900 RR’nin pasif kalmasına neden olmuştur. Ancak Fireblade’in 2002 yinelemesi, “Fireblade” lakabının en iyi enkarnasyonlarından biri olarak kabul edilir ve aynı zamanda efsanevi tasarımcı Tadao Baba tarafından denetlenen son projedir.

Honda CBR1000RR Fireblade  (2004-05)Honda Firebladenin 30 Yıllık Geçmişi II

Süper spor motosiklet endüstrisinde rekabet kızışmıştı. Bu yüzden 2004 Fireblade, Japon otomobil üreticisinin RC211V MotoGP motosikletinde kullanılan teknolojiye dayanıyordu. Üstün bir genel güvenilirlik, hız ve saf arzu paketini içeriyordu. CBR1000RR, neredeyse yok edilemez bir döküm çerçeveye ve bir araya geldiği zaman sahibine keskin yol tutuş özellikleri kazandıran üstün Unit Pro-Link salınım kolu süspansiyon kurulumuna sahipti.  Elektronik direksiyon amortisörü, radyal frenler ve bir alt borunun eklenmesi , çevik spor motosikletin sürüş dinamiklerini daha da geliştirdi. Onu segmentinin en iyi yol tutuşlu spor motosikletlerinden biri haline getirdi. CBR1000RR Fireblade’in üstün sürüş dinamikleri, daha büyük yakıt enjeksiyonlu 998cc DOHC sıralı dört silindirli motorla tamamlandı. 169 beygirlik gücü, rakiplerinin ötesine geçmesine olanak sağlıyordu.

Honda CBR1000RR Fireblade (2006-07)Honda Firebladenin 30 Yıllık Geçmişi II

Fireblade’in 2006 yinelemesi, genel karakterini geliştirmeye yardımcı olan birkaç ince güncelleme içeriyordu. Yükseltilmiş makine daha büyük bir arka zincir dişlisine, değiştirilmiş frenlere ve hatta daha iyi bir çekicilik sağlamak için yeni bir kaportaya sahipti. Bu da Japon otomobil ve motosiklet üreticisi için verimli bir iş kararı olduğunu kanıtladı.

Honda CBR1000RR (2008-09)

2008, Fireblade’in kapsamlı bir revizyondan geçtiğini ve genel estetik çekiciliğinin oldukça tartışmalı olduğu düşünülmektedir. Sevilen Fireblade’in sele altı boru görünümü, bodur bir kaporta tasarımının yanı sıra spor motosiklete oldukça farklı olarak karşımıza çıkardı. Tartışmalı görünen spor motosikletin performans dinamikleri, 2008 Fireblade’in yepyeni şasisi, çevik ve son derece hafif olduğunu kanıtlayan ve motosiklete üstün sürüş ve yol tutuş özellikleri veren amortisörleri sayesinde insanların ilgisini sürdürmesine neden oldu.  998cc DOHC sıralı dört silindirli güç aktarma organı 175 beygir güç üretebiliyordu.

Honda CBR1000RR (2010-11)

Fireblade’in 2010 yinelemesi, Japonya’daki ciddi bir mali kriz sırasında kitlelere tanıtıldı. Bu yüzden genel karakterini etkilemeyen ince değişiklikler içeriyordu.

Honda CBR1000RR Fireblade (2012-13)

“Honda Fireblade’nin 30 Yıllık Geçmişi II” adlı içeriğimizin son modeli, 2012-13 yıllarında gelmiştir. Fireblade şimdi son derece rekabetçi bir yarışıyordu. BMW S1000RR, Yamaha YZF R1 ve Kawasaki ZX-10R gibi 1 Litrelik spor motosikletin zirvesi için yarışıyordu. Fireblade’in 2012 versiyonu daha köşeli bir tasarım, Showa tarafından geliştirilen Büyük Piston Çatalları, 12 kollu jantlar ve hatta ona daha modern bir çekicilik kazandırmak için gösterişli yeni bir LCD gösterge paneli sahip oldu. Bu sevilen spor motosiklet modeli, önceki nesliyle aynı kaldı ve yine de bu segmentte değerli bir rakip olmayı başardı.

Sonuç olarak Honda Fireblade serisi motosikletler, 1992’de piyasaya sürüldükten sonra spor motosiklet segmentini yeniden tanımladı. Motosiklet, rakiplerinden farklı olmasını sağlayan neredeyse benzersiz mühendislik becerisini ve katıksız teknolojik gelişmişliği içeriyordu. Fireblade’in otuz yıllık şanlı yolculuğu, muazzam bir tutku ve bireysellik içeren ikonik spor motosikletin her yeni versiyonuyla kendini göstermeyi başardı.

İkinci El Honda Motosiklet İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here