Apple Otomobili 2024 Yılında Yollarda Olacak

0
1544

Reuters’in yapmış olduğu habere göre, Apple sürücüsüz otomobil teknolojisinde kendini geliştiriyor ve 2024 yılında bir otomobil üretmeyi planlıyor. Project Titan olarak isimlendirilen Apple otomobili , 2014 yılından beri geliştirilmekte fakat henüz bir tasarım detayı paylaşılmadı. Apple’ın otomobil projesinin bu kadar uzamasının nedeni ise “çığır açacak bir pil teknolojisi” hedeflenmesi.

Apple’dan Tesla’ya geçen Doug Field ise bu proje için 2018 yılında Apple’a geri döndü. O zamandan beri ise Apple araç teknolojisinde oldukça ilerledi. Apple stratejisinin merkezinde, pil maliyetini “radikal bir şekilde” düşürebilecek ve aracın menzilini artırabilecek yeni bir pil tasarımı bulunuyor. Apple ise planları ve gelecekteki ürünleri hakkında yorum yapmayı reddetti.

Bir araç üretmek, dünyanın dört bir yanından parçalar edinerek elektronik üreten bir firma için bile zorlu bir süreç. Apple her ne kadar kasasında inanılmaz büyük nakit tutsa da, otomobil üretimi tedarik zorluğunu beraberinde getiriyor. Örnek olarak, Elon Musk’ın çılgın projesi Tesla’nın kar elde etmesi yaklaşık 17 yıl sürdü.

Apple Otomobili Kendisi mi Üretecek?

Apple otomobillerinin nerede üretileceği hala belirsiz fakat şirkete yakın kaynaklar, montaj süreci için bir üretim ortağı bulunacağını söylüyor. Yine aynı kaynaklar tarafından ortaya atılan bir diğer bilgi ise; üretim sürecinin 2025 yılına veya daha sonrasına kayabileceği.

Apple, otonom araçlarda mesafeleri taramak için kullanacağı lidar sensörlerinde de kararsız. Lidar sensörlerin geliştirilmesi konusunda dış tedarikçiler ile görüşüldü fakat iPhone 12 Pro ve iPad Pro modellerinde Apple kendi sensörlerini kullanıyor. Apple, sensör tedariğinde tamamen kendi bilgisinden de yararlanabilir.

Otomobilin bataryasına gelirsek, Apple bataryadaki ayrı hücreleri toplayan sistemleri kaldırarak daha önce kullanılmamış “tek batarya hücresi” kullanmayı planlıyor. Bu tasarım sayesinde bataryaların içine daha fazla aktif malzeme yerleştirilebilecek ve bu da aracın menzilini arttıracak. Ayrıca Apple, lityum demir fosfat adı verilen bir pil sistemi üzerinde de çalışıyor. Bu piller doğası gereği şu anda kullanılan lityum iyon pillerden daha az ısınıyor ve daha güvenli.

İkinci El Elektrikli Araç İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here