Kendinizi sık sık yatakta dönerken bulduğunuzda, uyku hapları uykuya dalmak için iyi bir çözüm olabilir. Çok ihtiyaç duyulan bazı şeyleri kapatamamaktan daha sinir bozucu olan çok az şey vardır. Milyonlarca insan için, hem reçetesiz hem de reçeteli uyku yardımcıları tatlı rüyaları mümkün kılar.

Uyku Hapları Kaza Riskini Nasıl Artırıyor?

uyku-hapları
uyku-hapları

Ancak, yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre, bu tıbbi uyku indükleyicilerinden bazılarının, nüfusun belirli üyeleri arasında yarardan çok zarar verebileceği ortaya çıktı. Sleep Medicine tıp dergisinde yayınlanan 2016 tarihli bir analiz, bazı reçeteli uyku ilaçlarının araba kazası riskini artırabileceğini öne sürüyor.

Tezgah üstü uyku haplarının çoğunda, aktive edici bileşen, beyinde uykuyu teşvik eden nöronların üretilmesine yardımcı olan bir antihistamin olan difenhidramindir. Ancak birçok reçeteli ilaçta zolpidem kullanılmaktadır. Bu yatıştırıcı, Birmingham’daki Alabama Üniversitesi’nden araştırmacıların, uzun süreli kullanımın beş yıllık bir dönemde kullanıcı olmayanlara göre % 46 daha yüksek kaza riski ile bağlantılı olduğunu belirledikten sonra endişelenmesine neden oldu.

Uyku Hapları En Fazla Kadınlar ve Yaşlılar İçin Tehlikeli

uykusuz-araba-kullanmak
uykusuz-araba-kullanmak

UAB Epidemiyoloji Bölümü öğrenci asistanı John Booth, analizinde, zolpidemin yan etkilerinin, özellikle kadınlar ve yaşlılar olmak üzere, sürücülerin bir kazaya karışması olasılığını artırabileceğini belirtti.

Booth, “Uyandığında uyuşukluk ve koordinasyon bozukluğu dahil olmak üzere bu tür ilaçların yan etkileri nedeniyle, 80 yaş ve üzerindeki mevcut zolpidem kullanıcıları ve kadın olanlar, kullanmayanlara göre daha yüksek oranlarda motorlu araç kazası yaşadılar,” diye uyardı. . “Sağlık pratisyenlerinin, bu reçeteli ilaçla ilişkili kaza riskini azaltmak için kadınlarda ve 80 yaşın üzerindeki hastalarda uykuyu yeniden sağlamak için zolpidem reçete etmeden önce davranışsal tedavi önermeyi düşünmelerini öneriyoruz.”

“Her 10 kişiden 4’ü önerilen uyku miktarından daha azını alıyor”

uyku
uyku

Uyku hakkında en az iki şey gayet iyi biliniyor: Hepimiz buna ihtiyacımız var, ancak çok azımız yeterince uyuyor. Uzmanlar, her gece yedi ila dokuz saat uyumayı tavsiye ediyor. Çok az uykuyla çalışmak sadece rahatsız olmaktan daha fazlasıdır. Yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebilir ve üretkenliği azaltabilir. Ayrıca, yollarda felakete neden olabilecek yavaş tepki sürelerine de yol açabilir.

Uykulu araba kullanmak dünya genelinde yaygındır. Karayolları Trafik Güvenliği İdaresi’ne göre, her yıl otoyol ölümlerinin % 2 ila % 20’si direksiyon başında uykuya dalmaktan kaynaklanıyor. Sağlık yetkilileri, rutin olarak çok geç yatanları uyumayı daha öncelikli hale getirmeye çağırıyor. Faydaları kesinlikle çoktur. Gallup tarafından yapılan 2015 anketine göre, önerilen yedi ila dokuz saati alan Amerikalılar, daha az alanlara göre daha iyi bir genel refaha sahip olma eğilimindedir. Çalışmaya katılan yaklaşık 7.100 kişiden, gecede en az yedi saate ulaşanlar, altı saat veya daha az alan katılımcılara göre Gallup-Healthways Well-Being Index’te yaklaşık beş puan daha yüksek bir puana sahipti.

2.El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here