Honda CRX | 90’lar Hot Hatch Serisi

0
4944

Hot Hatch kelimesinin anlamı sportif hatchback’den gelmektedir. Genelde 3 kapılı olan bu modeller, üretildiği sınıf otomobillere göre çok daha güçlülerdir. Hafif olmaları da hesaba katıldığında sürüş keyiflerinin de inanılmaz olduğu söylenebilir. 90’lı yılların Hot Hatch modellerinin çok büyük çoğunluğu atmosferik motora sahiptir. Atmosferik motorlu araçlar, aşırı beslemeli motorlara göre her ne kadar daha düşük verime sahip olsa da sürüş dinamikleri birçok kişiye göre daha keyiflidir. Sizler için 90’lar Hot Hatch serisinden devam edeceğiz. Bu serimize konu olan araç, yaklaşık 900 kg ağırlığında ve 1.6 litrelik atmosferik motoru ile 150 hp güç üretebilen Honda CRX’tir. Honda CRX ile ilgili detaylar yazımızda.

Honda CRX

Honda CRX, Japon Devi Honda’nın 1983- 1991 yılları arasında ürettiği kompakt spor otomobilidir. “CRX” kısaltmasının anlamı için pek çok tanım olsa da aralarında en yaygını “Civic Renaissance Experimental”‘dır. Farklı pazarlarda farkı isimlerle satışa sunulan CRX’in Amerika Pazarındaki ismi “Kammback” olmuştur. Normal şartlarda 2 kişilik olan bu model, Avrupa’ya özel olmak üzere “2+2” koltuk düzenine sahip olarak üretilmiştir. Avrupa  için üretilen bu modelin motoru ise 128 hp gücündedir. 1988 yılında makyaj gören CRX, sürüş dinamikleri, Performans değerleri ve düşük yakıt tüketimi ile bir çok kişi tarafından tercih ediliyordu.

honda crx

1984 model yılında üretilen Civic ile aynı alt takıma sahip olan CRX yeni bir 2 kişilik araç tanıttı. Kuzey Amerika pazarı için üretilen bu model 2 versiyon ile satıldı. Bu versiyonlar ekonomi ve spor olarak adlandırıldı. Ekonomi versiyonda 1.3 litrelik CVCC kodlu motor kullanıldı. Spor versiyonda ise 12 valfli 1.5 litrelik motor kullanıldı. Spor versiyon otomatik veya 5 ileri manuel vites seçenekleri ile satıldı. 1985 model yılında silindir kapağının tasarımında değişiklik yapılarak 12 valf yerine 8 valf kullanıldı. Bu model ekonomi olarak tanıtıldı. Ayrıca aynı yıl 1.5 litre SOHC PGM-FI motor da tanıtıldı. Bu modelde sunroof, arka silecek, çelik jant gibi donanımlar da bulunuyordu.

1986 yılında gelen makyaj ile birlikte farların tasarımında değişiklik yapıldı. Bu sayede aerodinamiği arttırıldı. Ayrıca dış görünüşte arka spoyler, alt kaplama, 14 jant gibi değişiklikler de yapıldı.

honda crx

2.Nesil CRX

Makyajlanan CRX’de değişen sadece tasarım değildi. Aracın süspansiyon sistemi için de çok büyük çalışmalar yapıldı. Makyajlı CRX 1.5 litrelik SOHC ve 1.6 litrelik DOHC motor seçenekleri ile sunuluyordu. 1989 yılı sonuna doğru Japon Devi, CRX modeli için 1.6 litrelik B16A VTEC modeli eklendi. Değişken zamanlı subap teknolojisi sayesinde daha yüksek devirde daha fazla güç elde edilebiliyor. Ayrıca düşük devirlerde de daha düşük güç tüketimi gerçekleştiriyor. CRX, VTEC motorunun kullanıldığı 2. otomobil olarak kayıtlara geçti. CRX’in ön plana çıkmasını ve bu denli hızlı bir araç olmasını sağlayan en büyük avantaj hafifliğiydi.

Yıllara Göre Boş Ağırlıklar


1988

Yıllara Göre Honda CRX’de Gerçekleşen Değişiklikler

  • Yeni nesil CRX piyasaya çıktı.

1989

  • Emniyet kemerlerinde değişiklik yapılarak güvenlik seviyesi artırıldı.
  • Si modelin eksantrik mili üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde güç artışı gerçekleşti.

1990

  • Farlarda, tamponlarda ve arka lambalarda değişiklik yapıldı.
  • 4 tekerlek disk frene dönüştürüldü.
  • 14 jant eklendi.
  • Gümüş rengi üretimden kalktı.

1991

  • İkinci nesil CRX son araç banttan indi.
  • Tahiti yeşil rengi

Yıllara Göre Üretim Sayısı

Honda CRX 1.6i VTEC

honda crx

1990-1992 yılları arasında üretilmiş ve satışa sunulmuş olan Honda CRX, 1.6 litrelik atmosferik motoru ile 150 hp güç, 144 Nm tork değerine sahiptir. Yaklaşık 900 kg ağırlığında olan bu araç tam bir Hot Hatch’tir. Sert kullanımlara olanak sağlayan bu aracın 0-100 km/h hızlanması sadece 7.2 saniyedir. Maksimum hızı ise 222 km/h olarak belirtilmiştir. Ortalama yakıt tüketimi ise 7.3 litre/100 km’dir. Günlük kullanıma uygun olan bu araç, yolculukları çok daha keyifli hale getirir. Aracın koltuk pozisyonu oldukça alçaktır. İlk defa binenler için kısa bir alışma süresi gerekir. Ülkemiz şartlarında 2.El Honda CRX almak pek kolay değildir. Aracı almadan önce dikkatli bir şekilde incelemek gerekir aksi halde aldıktan sonra büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

İkinci El Honda CRX İlanları

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here