Fiat Tipo 2.0 Sedicivalvole | 90’lar Hot Hatch Serisi

2
6044

Hot Hatch kelimesinin anlamı sportif hatchback’den gelmektedir. Genelde 3 kapılı olan bu modeller, üretildiği sınıf otomobillere göre çok daha güçlülerdir. Hafif olmaları da hesaba katıldığında sürüş keyiflerinin de inanılmaz olduğu söylenebilir. 90’lı yılların Hot Hatch modellerinin çok büyük çoğunluğu atmosferik motora sahiptir. Atmosferik motorlu araçlar, aşırı beslemeli motorlara göre her ne kadar daha düşük verime sahip olsa da sürüş dinamikleri birçok kişiye göre daha keyiflidir. Sizler için 90’lar Hot Hatch serisinden devam edeceğiz. Bu serimize konu olan araç, bulundurduğu teknoloji ile 90’lı yıllara damga vurmuş Fiat Tipo’nun günümüz şartlarında insanların korkarak yaklaştığı Fiat Tipo 2.0 SediciValvole versiyonu olacak. Peki İnsanlar neden Fiat Tipo 2.0 Sedicivalvole’ye korkarak bakıyor? Günümüzde hala daha satın alınabilir mi?

Fiat Tipo 2.0

Fiat Tipo

Fiat Tipo, 1988 Ocak’da piyasaya sürülmeye başlamıştır. Aynı yıl bazı pazarlar için sağdan direksiyonlu olarak da üretilmiştir. İlk üretilen modeller DGT olarak adlandırılıyordu. Bu modeller İtalyan olarak nitelendiriliyordu. Aracın donanım paketleri S, SX idi. Tipo ismi ise italyanca “Tip” anlamına gelmektedir. Tipo, birçok motor seçeneği ile satışa sunulmuştu. Bu seçenekler;

Benzinli Motor Seçeneği

  • 1.1
  • 1.4
  • 1.6
  • 1.7
  • 1.8
  • 1.8 16 valf
  • 2.0
  • 2.0 16 valf

Dizel Motor Seçeneği

  • 1.7
  • 1.9
  • 1.9 Turbo

Birçok farklı seçenek olsa da ülkemizde yaygın olarak kullanılan motor seçenekleri; 1.4, 1.6 ve 2.0 versiyonlarıdır. Küresel olarak değerlendirildiğinde ise; 1.1 en düşük motor seçeneği, geniş bir hatchback motorlu araca göre oldukça düşüktü. Bu sebeple çok fazla tercih edilmedi. Serinin en güçlü otomobili ise 2.0 Sedicivalvole idi. Sedicivalvole İtalyanca’da “16 valf” anlamına gelmektedir. Tipo, bu motor seçeneği ile 130 mph hıza ulaşabiliyodu. Bu Top speed değeri döneminin Golf GTI’sinden daha iyiydi.

Sedicivalvole’de bulunan motor döneminin italyan birçok aracında bulunmuştur. Ayrıca birçok galibiyeti olan bir motordur. Günümüz şartlarında birçok insan bu motor seçenekli araçlardan korkmaktadır.

Fiat Tipo 2.0

1993 yılında almış olduğu makyaj ile birlikte ön bölümünde bulunan far ve ızgaralarda yuvarlatılarak yumuşatma işlemi yapılmıştır. Bu araca çok daha yeni bir görünüm kazandırmıştır. Yalnızca dış tasarımda değil; aracın iç döşemelerinde Dijital göstergesinde de değişiklik yapılmıştır. Ayrıca Airbag, darbe barı gibi güvenlik donanımları da eklenmiştir.

İtalyan Tipo 1995 yılında üretimi bıraktı. Ancak ülkemizde üretime devam etti. Bu sebeple 1995 yılından sonraki Tipo’lar yerli; 1995 yılından önceki Tipo’lar İtalyan montajdır. Türkiye’de üretilen Tipo’lar Tofaş tarafından üretilmiştir. Ayrıca araçların sol tarafında küçük bir Tofaş yazısı da bulunmaktadır. Ülkemizde İtalyan’ların daha iyi ve sağlam olduğu yönünde bir ağız alışkanlığı bulunmaktadır. Peki ya sizce?

 

Fiat Tipo 2.0

Fiat Tipo 2.0 Sedicivalvole 

Fiat Tipo ile birçoğumuzun bir anısı vardır. 1990’ların çocukları sokağa bir Tipo veya Tempra geldiğinde yanına koşarak camdan dijital göstergenin nasıl gözüktüğüne bakardı. Bu araba kaç basıyor gibisinden diyaloglar kurardı. Donanım açısından çağının ötesinden gelmiş bu modelin 146 beygir gücünde olan versiyonunu kullanmak ise; oldukça keyiflidir. Yaklaşık 210 km/h maksimum hıza ulaşabilen Tipo 2.0 16 valf modeli 0’dan 100 km/h hıza sadece 8.4 saniyede ulaşmaktadır. Ayrıca tek fark motorun gücü değildir. Aracın fren sistemi de farklıdır. Tipo’ların birçoğunun arka frenleri kampana iken Sedicivalvole disk fren sistemine sahiptir. Günümüz şartlarında satın almak isteyen kişilere önerim ise; aracı almadan usta bulmasıdır. Düzgün bir araç bulmadığı sürece almamasıdır. Bu motor her ustaya götürülmemelidir. Her ne kadar güçlü de olsa oldukça hassas bir motordur.

İkinci EL Fiat Tipo İlanları

2.El Otomobil İlanları

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here