Opel Corsa B GSi | 90’lar Hot Hatch Serisi

0
3616
hothatch

Hot Hatch kelimesinin anlamı sportif hatchback’den gelmektedir. Genelde 3 kapılı olan bu modeller, üretildiği sınıf otomobillere göre çok daha güçlülerdir. Hafif olmaları da hesaba katıldığında sürüş keyiflerinin de inanılmaz olduğu söylenebilir. 90’lı yılların Hot Hatch modellerinin çok büyük çoğunluğu atmosferik motora sahiptir. Atmosferik motorlu araçlar, aşırı beslemeli motorlara göre her ne kadar daha düşük verime sahip olsa da sürüş dinamikleri birçok kişiye göre daha keyiflidir. Sizler için 90’lar Hot Hatch serisinden devam edeceğiz. Yazımıza konu olan araç Opel Corsa B GSi modelidir. Tek kapılı ve küçük boyutlu bir araç olmasına rağmen 1.6 litre motoru ile yaklaşık 110 hp güç üretmektedir. Opel Corsa Gsi hakkında detaylar yazımızın devamında.

Opel Corsa

Opel Corsa, bir dünya markası Opel’in üretmiş olduğu B sınıfı hatchback otomobildir. Eylül 1982 Tarihinde üretimi başlatılan Corsa A; Fransa, İtalya ve İspanya’da satıldı. İlk üretilen versiyonlar 3 kapılı hatchback ve 2 kapılı sedan modellerdi. 4 kapılı sedan ve 5 kapılı hatchback modeller, 1984 yılında geldi. Bazı pazarlar için Van kasa tipinde araç da üretildi. Kullanıcıların ihtiyacına göre arka camı kapalı versiyonlar da vardı. Opel Corsa’nın sedan versiyonlarının üretilmesindeki amaç, Opel Kadett müşterilerini Corsa’ya yöneltmekti. Çünkü Kadett’in zamanı dolmak üzereydi. Ancak Sedan Corsa çok fazla tercih edilmedi. Öyle ki satılan sedan modeller toplam Corsa modellerinin %10’u kadardı.

Opel Corsa B GSi

Aracın standart paketi sadece Corsa olarak adlandırılıyordu. Donanım paketleri ise Corsa Luxus, Corsa Berlina ve Corsa SR olarak belirtildi. 6 yıl sonra gelen makyaj sonrasında ise yeni modeller; LS, GL, GLS ve GT olarak adlandırıldı. 1993 yılınakadar üretilen Corsa A sonrasında Corsa B tanıtıldı. Günümüzde hala daha üretilmekte olup; birçok kişinin genelde şehir içi kullanımı için tercih ettiği bir araçtır. 90’lar Hot Hatch serimizin bu yazısında Opel Corsa B 1.6 GSi modelini ele aldık.

Opel Corsa B GSi

Opel Corsa A kasa sonrasında üretilen ve satışa sunulan model Opel Corsa B’dir. Ülkemizde hala daha kullanılan yedek parça sıkıntısı bulunmayan ve çokça tercih edilen bir modeldir. Opel Corsa B, 1993 Nisan’ında Birleşik Krallık’ta tanıtıldı. Mayıs 1994’te Avustralya’da Barina adıyla satışa sunuldu. Avustralya’da bu model ismi ile satılan Swift’in bir versiyonu olarak yer aldı. Bu Opel markası için büyük bir başarıydı. Avustralya pazarında çok satılan ilk İspanyol model oldu. Opel Corsa A sedan olarak da tercih edilebiliyordu. Ancak bu modelin sedan versiyonu sadece Amerika pazarına üretildi. Çünkü Amerika pazarında sedan araçlar daha gözdeydi. Bu aracın panelvan kamyonet modeli ayrıca Cabrio versiyonu da üretildi.

Corsa B; 1.2, 1.4 ve 1.6 litre benzinli atmosferik motor seçenekleriyle tercih edilebiliyordu. Ayrıca 1.5 litrelik dizel ve Turbo dizel motor seçeneğiyle ekonomik yakıt tüketimini kullanıcısına sunabiliyordu. İlk üretilen 1.2 litrelik motor seçeneklerinde 4 ileri şanzıman bulunuyordu. Ancak daha sonra 5 ileri şanzıman ile kombin edildi.

Opel Corsa B GSi

1997 yılında 1.0 litrelik 3 silindirli ve 1.4 litrelik yeni motor seçenekleri eklendi. Ayrıca süspansiyon sisteminde de değişiklikler yapıldı.

Opel Corsa B sedan modeli, 1999’da küçük bir makyaj alarak tasarımı yumuşatıldı. Sonrasında Corsa Classic olarak satışa devam etti.  Latin Amerika’da 2010 yılına kadar üretilip Chevrolet Corsa Classic olarak satıldı.

Ülkemizde Corsa B, birçok donanım seçeneği ile satışa sunulmuş ve günümüz şartlarında da 2. el olarak sıkça tercih edilen bir modeldir. Klima, otomatik vites ve birçok donanım seçeneği bulunmaktadır. Ülkemiz şartlarında 5 kapılı hatchback model yaygın kullanıma sahiptir. 3 kapılı model, 5 kapılıya göre daha az bulunmaktadır. Corsa B’nin en dikkat çekici versiyonu 1.6 litrelik 109 hp gücünde Corsa B GSi’dır.

Opel Corsa B GSi

Corsa B 1.6 GSİ

1993 ile 1997 yılları arasında üretilip satışa sunulmuş olan Corsa B’lerin 3 kapılı versiyonunda bulunan GSi motor seçeneği,  1.6 litre 16 valf motoru ile 109 hp güce sahiptir. Motor standart olarak 5 ileri manuel şanzımanla kombine edilmiştir. Aracın yalnızca 940 kg ağırlığında olması 8.9 kg başına 1 hp düşmesini sağlamıştır. Günümüz şartlarında dahi yakalaması zor olan bu değer, zamanının koşullarına göre oldukça iyidir. Aracın 0-100 km/h hızlanması 9.5 saniye olarak belirtilmiştir. Ayrıca güçlü motoru ile uzun yolda yakıt tüketimi oldukça düşüktür. Aracın yakıt tüketimi;

  • Şehir İçi : 10.8 L/100Km
  • Şehir Dışı: 6.1 L/100Km
  • Karma Tüketim: 7.8L/100Km

Opel Corsa B 1.6 GSi versiyonların büyük bir çoğunluğu kurcalanmıştır. Bu sebeple bu aracı tercih etmek isteyen Hot Hatch severler, araçtan anlayan biri ile gitmelidir. Elektrik tesisatları genelde kötü olan bu araçların elektrik işleri uğraştırıcı ve bıktırıcıdır. Ayrıca aracın büyük bir kazası olmaması da oldukça önemlidir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here