1990’lı yıllarda Türkiye oldukça fazla spor otomobile ev sahipliği yaptı. Honda Civic 1.6 VTI 160 Hp bunlardan sadece bir tanesi. O dönemlerde haram beygire karşı olan Honda, turbolu otomobiller üretmemeyi tercih ediyordu. Hal böyle olunca da atmosferik motorlu araçlar ülkemizde daha çok tercih ediliyordu. Sorunsuz yapısı, ucuz parçası ve performanslı motorları ile ülkemizde nam salan Honda, 1995 yılında Honda Civic’in 1.6 litrelik motorundan vtec teknolojisini kullanarak 160 beygir elde etmeyi başardı. Bu otomobil 0-100 km hızlanmasını sadece 8.1 saniyede tamamlıyordu. Muadili 1.6 litrelik atmosferik otomobiller 110-125 beygir arası güç üretirken tam tamına 160 beygir güç üreten Honda Civic 1.6 VTI, performansı ile oldukça ilgi çekiciydi. Gelin beraber bu eski toprağın teknik özelliklerine ve kendine has karakterine bir göz atalım.

Honda Civic 1.6 VTI Nasıl Gözüküyor?

Her ne kadar tasarım kısmı göreceli bile olsa, otomobil yaşına göre çok yakışıklı bunu belirtmem gerek. Ayrıca günümüzde çok fazla rastlayamadığımız model, denk gelindiğinde retro havası ile dikkatleri üstüne çekiyor. Spor otomobillerden inmek yere yakın yapıları sebebi ile zordur. Honda Civic 5 kapı modeli ile aslında tam olarak bir spor otomobil olmamasına rağmen iniş-binişlerde sürücüyü ve yolcuları zorlayacak cinsten bir model. Zira boyunuz uzunsa inmeniz oldukça zorlaşıyor. Bununla beraber dışarıdan bakıldığında yere yakın yapısı ve sivri hatları ile tam bir sedan yapısına sahip olan model oldukça albenili gözüküyor bunu belirtmeliyim. Kumaş koltukları, uzun yol otobüslerindeki koltuk kumaşına benzer yapıya sahip olan 1.6 VTI, oldukça konforlu gözüküyor.

Civic
Normal modeli bile oldukça yere yakın bir yapıya sahip.

İçi Nasıl?

İç donanım olarak çok fazla övemeyeceğim bir model olan Honda Civic 1.6 VTI. Döneminin izlerini üstünde taşıyor. Kumaş koltukları, uzun yol otobüslerindeki koltuk kumaşına benzer yapıya sahip olan 1.6 VTI, oldukça konforlu gözüküyor. Kalorifer sistemine sahip olan model, iç donanıma bakıldığında yaşını belli ediyor.

1.6 VTI Interior
Oldukça sade ama derli toplu bir iç yapıya sahip 1.6 VTI.

Honda Civic 1.6 VTI Motor Performansı

Kesinlikle modelin elinin en kuvvetli olduğu yer sunduğu motor performansı. 1.6 litrelik atmosferik motor 8200 devir çevirebiliyor ve maksimum gücünü 7600 devirde sürücü ile buluşturuyor. 1.6 litrelik atmosferik motorlardan günümüzde dahi 160 beygir gibi güçler elde etmek zor. Keza F30 karoserli BMW 3.20ied modeli 1.6 motordan 170 beygir elde etse bile bunu bir aşırı besleme sistemi olan turboyu kullanarak yapıyor. Motorun atmosferik yapısından ötürü maksimum torku yalnızca 150 Nm olan 1.6 VTI, maksimum değerini 7000 devirde verse bile yüksek devir çeviren ciğeri tork eksikliğini kapıyor. Yarış motorsikletleri ile benzerlik gösteren sesi ise oldukça gaza getirici. Son hız 218 km/s olarak belirtilse bile yukarılara çıkmak mümkün. Üstelik sadece 1190 kg olması, kilogram başına düşene beygiri arttırdığı için 160 beygirden fazla hissettiriyor.

Honda 1.6 VTI Engine
B16A diye yazılır, vututututu diye okunur 🙂

Nerede Bu Civic Peki?

Ne yazık ki ülkemizde patlayan Need For Speed Underground tipi oyunlar sebebi ile mahalle delikanlılarının eline düşen modellerin temizini bulmak oldukça zor. Ancak eğer temizini bulursanız, koleksiyonluk bir araç olduğunu belirtmeliyim. Zira döneminde çıkan Type-r modeli sadece 25 beygir daha güçlüydü ancak ülkemize giriş yapmadı. 5500 devirden sonra açılan VTEC sistemi aracı adeta uçuruyor ve günümüz otomobillerinin sunamadığı sürüş dinamiklerini sürücü ile buluşturuyor.

1.6 VTI HB
Hatchback modellerine piyasada rastlamak mümkün.

2. El Honda Civic İlanları

 

1 YORUM

  1. bu gerçekten efsane bir araçtır ya… bir dönem kullandım ama gerçekten tam bir japon otomobil hissi var araçta.. hala binilir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here