Elon Musk En İyi Karbon Yakalama Teknolojisine 100 Milyon Dolar Verecek

1
1276
Elon Musk En İyi Karbon Yakalama Teknolojisine 100 Milyon $ Verecek

Elon Musk En İyi Karbon Yakalama Teknolojisine 100 Milyon $ Verecek

Tesla CEO’su Elon Musk, en iyi karbon yakalama teknolojisini bulana ödül olarak 100 milyon dolarlık bağış yapacağını duyurdu.

Karbon Yakalama Teknolojisi Nedir?

“Karbon tutma ve depolama” (CCS) olarak da adlandırılan karbon yakalama teknolojisi, insanların karbondioksiti emisyon kaynağında yakalamayı ve havaya sızmaması için tutmasını içeren süreçlerdir. Ayrıca bazen burada tutulan karbon başka amaçlar için de kullanılabilir. Bu konsept sayesinde, atmosferde salınan karbondioksit miktarını azaltmak, hatta gelecekte salınımı tersine çevirerek iklim değişikliğini yavaşlatmak mümkün olabilir. Bununla birlikte, mevcut karbon yakalama teknolojilerinin çoğu zaman verimsiz olduğu ve enerji üretiminde maliyeti artırdığı kanıtlanmıştır.

Tesla CEO’su Elon Musk bu teknolojinin geliştirilmesi gerektiğine karar vermiş olacak ki bu konuda elini taşın altına koyma kararı aldı. Musk kendi Twitter hesabından yaptığı açıklamayla “en iyi karbon yakalama teknolojisi” için 100 milyon dolarlık bir ödül sunuyor. Bu sayede de şu anda kullanılanlardan çok daha iyi bir teknolojinin geliştirilmesine katkı sağlamış olacak. Ödülün nasıl dağıtılacağı hakkında fazla bir açıklama yapılmadı, ancak önümüzdeki hafta daha fazla bilginin yayınlanacağını söyledi.

“Tarihteki En Aptalca Deney”

Musk, daha önce Tesla’nın misyonunun iklim değişikliğini ele almak için elektrikli ulaşımın ve yenilebilir enerjinin gelişini hızlandırmak olduğunu söylemişti. Paris Anlaşması’nın oturum aralarında düzenlenen bir konferansta ise atmosfere büyük miktarlarda karbondioksit salmayı “tarihteki en aptalca deney” olarak nitelendirmişti. Fosil yakıtların sınırlı olması nedeniyle, insanlık olarak eninde sonunda yenilenebilir enerjiye geçmek zorunda kalacağımızı söylemişti. Bu nedenle, atmosferin içeriğini değiştirmenin sonuçlarını tam olarak kestiremiyorsak ve bunun sonuçları yıkıcı olabilecekse; karbon yakalama teknolojisini olabildiğince hızlı geçiş yapmak istememeyi “aptalca” olarak nitelemişti. Konuya ilişkin olarak Elon Musk bir açıklama yaptı:

Elon Musk En İyi Karbon Yakalama Teknolojisine 100 Milyon $ Verecek

“(İklim değişikliğinde)…Ancak en kötü durum, tarihteki tüm savaşların toplamından daha fazla göç dalgası ve yıkımdır. Bunlar arasında en iyi / en kötü durum senaryoları arasında vardır. En iyi duruma inanan bilim insanları %3 civarında. En kötü duruma inanan bilim adamları ise %97 civarında. Bu yüzden bu kadar karbondioksit salınmasına tarihteki en aptalca deney diyorum. Tesla’nın misyonu, en kötü durum senaryosundan kaçınmaya çalışmak için geçişi hızlandırmaktır. Gerekirse bu “aptal bilim deneyinin” etkilerini sınırlandırmak veya tersine çevirmek için karbon yakalama gerekli olabilir.” dedi.

İkinci El Otomobil Fiyatları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here