Elektrikli ve Uçan Taksi tanıtımı gerçekleşti. Wisk Aero adlı hava yolu şirketi yeni 4 yolcu taşıma kapasitesine sahip taksisini tanıttı.

Wisk Aero Firması Hakkında

Uçan taksinin tasarımcısı olan Wisk Aero firması hava araçları tasarlayıp bu konuda çalışmalar yürüten firmalardan sadece bir tanesi. Firma 2019 yılında faaliyete geçti. Pek çok ha proje gerçekleştiren firma daha önce de Kittyhawk isimli benzer bir proje hayata geçirmişti

Kittyhawk projesine gelen bağışlarla uzun bir süre çalışmalarını sürdürdü. Kittyhawk projesini hayata geçiren kişi ise Boeing ve Google kurucu ortaklarında biri olan Larry Page.

Karşınızda Wisk Aero’nun ilk Elektrikli ve Uçan Taksisi

Firma yeni aracını ilk otonom, elektrikli ve 4 yolcu taşıma kapasitesine sahip hava taksisi olarak tanıtıyor.

Wisk Aero’nun dört koltuklu bu araç yerden 1 km yüksekte yaklaşık 222 km hıza ulaşabiliyor. Kanat açıklığı 15.24 metre olan araç tek şarjla 144 km menzil vaat ediyor. Ayrıca firma hızlı şarj cihazları sayesinde şarj süresinin 15 dakikadan daha kısa süreceğini söylüyor.

Firmanın bu aracı 6. nesil tasarıma sahip, dikey kalkış ve iniş yapabilen bir uçak aslında. 12 dikey motorlu bir yapıya sahip olan uçan taksinin kontrolü ise oto pilot tarafından gerçekleşiyor. Bu oto pilot Wisk Aero’nun merkezinde gerçek bir pilot tarafından kontrol edilmekte.

Şu an firma aracın üretim maliyetini ve iç kısımda ne kadar gürültü olacağına dair herhangi bir bilgi paylaşmadı. Ayrıca firma aracın güvenliği hakkında şunları söyledi:

“Bu son tasarımımızın güvenlik beklentilerini karşılamasını hatta aşması gerek. Ayrıca bu araçta 1 milyarda bir kaza şansı bulunuyor.”

Firma ayrıca otonom uçuş sırasında havada karşılaşabileceği engelleri algılamak ve önlemek için gelişmiş sensörlere sahip olduğunu söylüyor. Bunun yanı sıra her uçuş sırasında insan gözetiminde denetimi sağlayan pek denetçi olduğunu da ifade etti.

Firmanın başkanı Jon Lovegren güvenlik konusuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Yolcuların uçuş ve güvenlik teknolojilerinin tanıtımıyla daha aracımızın çok daha güvenli olmasını bekliyoruz.”

Wisk Aero’nun Gelecek Planları ve Beklentileri

Firma yapmış olduğu açıklamasına göre 5 yıl içerisinde hava araçlarını aktif bir şekilde kullanmaya başlayacak. Uzmanlara göre uçan taksiler 2035 yılına kadar 150 milyar dolar değerinde bir hacme ulaşacaklar.

Firma uçan taksisi ile yılda 14 milyon adet uçuş gerçekleştirmek istiyor. Ancak firmanın bunu gerçekleştirmesi için önünde büyük bir engel var. Amerika Federal Havacılık Dairesi şimdiye kadar uçan bir taksiye lisans vermedi. Ancak firma tanıttığı son uçan taksisinin lisans sertifikasını almaya en yakın ve en gelişmiş olduğunu ifade etti. Firma bu şekilde ifade etse de uzmanlar sertifika işlemlerinin tamamlanmasının 5 ya da 9 yıl sürebileceğini ifade ediyor.

Firma CEO’su Gary Gysin bu konuyla ilgili olarak şu sözleri söyledi:

“Havacılık Dairesi ile 3 yıldır beraber çalışıyoruz. Ancak yine sertifikasyon işlemlerinin tamamlanması yıllar sürebilir.”

 

Sıfır KM Araç Modellerine Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here