New York Taksi Neden Sarıdır?

4
4632
new york taksi

New York Taksi sarı olmasıyla özdeşleşmiş özel bir kuruluş. Neredeyse Özgürlük Heykeli kadar ünlü olan Amerika’nın New York kentindeki sarı taksiler filmlere dahi konu oldu. Oldukça ün kazanan renk seçiminin hikayesi 20. yüzyılın başlarına kadar uzanmakta.

Aralık 1915’te, Slovak göçmen John D.Hertz, Yellow Cab Company’yi kurdu. Otomobil ilk sahneye çıktığı yıllarda henüz üst gelir sınıfına hitap ediyordu. Yellow Cab Company, ulaşım hizmetini Big Apple da dahil olmak üzere birçok şehirde, en fazla sayıda ve erişilebilir fiyatlarlar ile New York’luların hizmetine sundu. Hertz elinde bulunan bu geniş araç filosunu ilk bakışta ayırt edebilmek adına tek renge boyatmaya karar verir. Bu kararıyla bir üniversite araştırmasına dayandırdığı tercihi sonucunda bütün filoyu sarıya boyatır. Dayandırdığı araştırma ise, uzaktan en kolay tespit edilen rengin sarı renk olduğunu söylüyordu.<Kaynak>

sarı rengin ayrıcalığı nedir

Popülaritesine Yasalar da Kayıtsız Kalmadı

John D. Hertz’in uzun bir süreçle birlikte New York’taki sarı taksi filosu ile ün kazandı. Bu popülarite,  eyalet yetkililerini 1967’de bir oylamaya gitmek durumunda bıraktı.  Yapılan oylama sonucu New York Taksi yeni rengi olan sarıyı tercih etti. Böylece New York’taki tüm lisanslı taksiler bu renge boyanmış oldu.

Tarihte taksiler

Taksinin tarihi oldukça eskilere dayanıyor. Bu sebepten ötürü olsa gerek, İngiltere topraklarında doğan taksiciliğin başlangıcı ile ilgili bazı şaibeli bilgiler yer almaktadır. İlk düzenli taksilerin 1694 yılında İngiltere’de “Hackney Coach Office” adında bir çeşit atlı araba uygulaması ile birlikte ortaya çıktığı ileri sürülüyor.  Buna karşılık, ilk düzenli taksi seferi olarak 1814 yılında açılan Londra-Birmingham hattı kabul edilmekte. Bu hatta çalışan ilk taksinin de, bugünkü lokomotifleri anımsatan bir buharlı otomobil olduğu söyleniyor. Ne var ki, elimizde olan bu iki örneği bugünkü anlamda taksi olarak kabul etmek çok zor diyebiliriz. Çağdaş anlamda taksicilik, 1867 yılında Almanya’da ortaya çıkmıştır. Hükümetin mektup ve paketlerini dağıtma işlemini üstlenen Alman Thurn und Taxis isimli aile şirketi, bu işi otomobillerle gerçekleştiriyordu. Şirket daha sonra mektup ve paketlerle birlikte insanları da taşımaya başladı ve ortaya modern anlamda taksicilik çıkmış oldu.

4 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here