Dünyanın Dört Bir Yanından Taksi Tipleri

0
14861
colo-taxi-hyunday

Uber’in teknolojiye ayak uyduran gezginler için tercih edilen ulaşım aracı haline geldiği bir dünyada, geleneksel dünya taksileri hala cazibesini koruyor.

Tıpkı bir lokal mutfak ve yemekler gibi, yerel bir takside seyahat etmek çoğu zaman size o yerin kültürü hakkında bir fikir verecektir. Ortak özellikleri olsa da, bu taksilerin birbirinden çok farklı yönleri var.

New York’un ikonik sarı taksilerinden Tayland’ın tuhaf tuk-tuklarına kadar, işte dünyanın en havalı ve en ilginç taksileri:

1İstanbul’un Sarı Taksileri

Son zamanlarda Uber’e ve yeni plakalara karşı olmalarıyla gündemden düşmeyen İstanbul taksileri şehirde otobüs, metro, marmaray ve vapur gibi ulaşım araçlarına alternatif olarak yer alıyor.

2New York Sarı Taksileri

New York City’nin taksilerle ilişkisi 1897’de, kentin ilk taksi şirketi amuel’s Electric Carriage and Wagon Company’nin 12 elektrikli faytonu vatandaşlara sunmasıyla başladı. Şehrin ilk benzinle çalışan taksileri 1907 yılında Fransa’dan ithal edildi ve uzaktan görülebilmesi için kanarya sarısı boyadı. Günümüzde NYC, normal araçlardan daha fazla taksiye sahiptir.

3Viyena “Fiaker”

Viyana, Fiaker olarak adlandırılan atlı taksileriyle ünlüdür. Genellikle bir aile şirketi tarafından işletilirler, 1693 yılına kadar uzanırlar ve şehrin zengin mirasının bir parçasıdırlar. Günümüzde bu geleneksel atlı arabalar çoğunlukla düğünler ve törenler için kullanılsa da, fiaker yolculuğu zarif Avusturya başkentini ziyaret edenler için unutulmaz, otantik bir deneyim sunuyor.

4Hindistan Çekçekleri

Eski siyah-sarı Premier Padmini taksiler Hindistan’ın kaotik sokaklarında daha lüks bir hizmet sunarken, bu çekçekler ziyaretçilere en ucuz ve en otantik seyahat deneyimini sunuyor.

5Münih’in Şık Taksileri

Alman mühendis Friedrich Wilhelm Gustav Bruhn ile taksimetreyi 1891’de icat ettiğinde, taksi Almanların hayatında önemli bir yer almaya başladı. Bugünlerde çoğu Alman şehri, özellikle Münih, başta Audi, BMW ve Mercedes-Benz gibi otomobilleri içeren krem rengi taksilerle öne çıkıyor.

6Londra’nın İkonik Siyah Taksileri

Taksinin kökeni, 1605’de Londra’daki ilk halka açık faytonlara kadar uzanabilir. Şehrin ikonik siyah taksilerinin dünyanın en iyi taksileri arasında olması şaşılacak bir şey değil.

7Thai’nin 3 Tekerlekli Tuk-Tukları

Tayland’da tuk-tuk yolculuğunun heyecanını yaşamadan ülkeyi terk edemezsiniz. Bangkok ve trafik sıkışıklığının ciddi bir sorun olduğu diğer Tayland şehirlerinde son derece popüler olan bu heyecan verici, üç tekerlekli araçlar otomatik çekçek olarak da adlandırılıyor.

8New York Nehir Taksisi

12 ayrı gemiden oluşan bir filoya sahip olan New York Nehir Taksisi, charter ve banliyö hizmetlerinden East River ve Hudson Nehri boyunca muhteşem gezilere kadar her şeyi sunuyor.

9Mumbai’nin Siyah-sarı Fiat’ları

1911’de piyasaya sürülen Mumbai’nin siyah ve sarı boyalı efsanevi Fiat taksileri şehrin cazibesinin ve karakterinin ayrılmaz bir parçası.

10Kanada Victoria’nın H2O Taksileri

Victoria’nın su taksileri o kadar sevimli ki limanı sürekli olarak dolaşmak isteyeceksiniz. Victoria Harbour Feribotu tarafından başlatılan H2O Taksi hizmeti, Mart’tan Ekim’e kadar her gün çalışır.

11Filipinler’in Üçtekerleri

Yerel olarak üç tekerlekli bisikletler  olarak bilinen Filipinler’deki otomatik çekçekler çeşitli şekil ve stillere sahiptir. En yaygın tasarım, sağ sepetli bir motosiklettir. Bununla birlikte, Manila’da ve ülkenin diğer büyük şehirlerinde her zaman iyi donanımlı bir Toyota marka taksi bulabilirsiniz.

12Madagascar’ın Taxi Brousse’u

Taxi Brousse olarak adlandırılan Madagaskar’ın taksisi genellikle yerliler ve ziyaretçiler tarafından ülke çapında seyahat etmek için kullanılan bir minibüs. Yavaş, kalabalık ve rahatsızlar, ancak gerçek, otantik bir deneyim istiyorsanız tam size göre.

13Barcelona’nın Siyah-Sarı Taksileri

Markası ne olursa olsun tüm Barcelona taksileri sarı ve siyah. Genellikle temiz, konforlu, iyi donanımlı ve bol (10.000’in üzerinde). Fiyatların hafta sonları ve tatil günlerinde daha yüksek olmasına dikkat edilmeli.

14Sidney’in Deniz Taksileri

Sidney Limanı’nı keşfetmenin harika bir yolu olan Avustralya nehir taksileri, yolcuların temiz deniz havasını alırken şehrin ünlü yerlerine hayran kalmasına izin veren açık bölümlere sahiptir.

15Tokyo’nun Kusursuz Taksileri

Tokyo’daki taksiler çok pahalı ama aynı zamanda son derece yüksek kalitede. Lekesiz iç mekanlar, otomatik olarak açılan kapılar ve kibar, beyaz eldivenli sürücüler hizmetinizde.

16Kolombiya’nın Küçük Sarı Hyundai’leri

Yakıt fiyatları nedeniyle küçük Hyundai Atos, Kolombiya’da taksi olarak kullanılan en yaygın otomobil türü. Genellikle sarıya boyanırlar.

17Venedik Nehir Taksileri

Sokaklar yerine su yolları bulunan Venedik’te, insanların şehri dolaşmak için gondol ve su taksileri kullanması şaşırtıcı değil. Yerel olarak taksi acquei veya motoscafi olarak bilinen bu sürat tekneleri, hareket etmenin en hızlı ve en pahalı yolu.

18Mexico City’nin Bicitaxi’leri

Bicitaxi (elektrikli bisiklet taksi) Mexico City’nin hareketli şehir merkezinde ulaşım için harika ve çevre dostu bir alternatif.

19Paris’in Bisiklet Taksileri

Şu anda Paris ve çevresinde bisiklet taksi hizmeti veren 4 şirket var. Yavaş olmasına rağmen (yaklaşık 13 km / saat), şoförlü elektrikli bisiklet taksileri verimli ve sürdürülebilir bir ulaşım aracı. Fransız başkenti, lüks motosiklet taksi hizmetleri sunan birkaç şirkete de ev sahipliği yapıyor.

20Hong Kong’un Kırmızı Taksileri

Hong Kong’da, her biri farklı renkte boyanmış ve bölgenin farklı bölgelerine hizmet eden 3 tip taksisi var. Bununla birlikte, en yaygın olanı, Hong Kong Adası ve Kowloon’un her yerinde bulunabilen kırmızı taksiler.

21Endonezya Becak’ı

1970’lerde yasaklanmış olmasına rağmen, Endonezya becak’ı hala ülkenin çeşitli bölgelerinde, özellikle daha küçük kasabalarda taksi olarak kullanılıyor.

22Vietnam Cyclos’ı

Bugünlerde oldukça nadir olmasına rağmen, ikonik üç tekerlekli bisiklet taksileri, Vietnam’ın unutulmaz manzaralarını ve seslerini almak için harika bir yol olmaya devam ediyor.

23Nepal Çekçekleri

Ülkenin kültürü kadar canlı ve renkli olan Nepal çekçekleri, Katmandu eski kentinin dar, çılgın sokaklarını keşfetmek için ideal bir yoldur. Özellikle Nepal’in Terai ve Hill bölgelerinde popülerdir.

24Dubai’deki Geleneksel Abra Botlar

Gelenekselden moderne, Dubai’nin bot taksileri çeşitli şekillerdedir. Bununla birlikte, en büyüleyici olanlardan biri, abra adı verilen eski moda ahşap teknelerdir. Bu geleneksel gemiler, 1700’lerden beri insanları Dubai nehri boyunca taşımak için kullanılmıştır.

25Lizbon Tuk-Tuk’ları

Son birkaç yılda Lizbon, Asya’dan ilham alan tuk tuk taksiler tarafından kaplandı. Bununla Canlı renklerle boyanmış bu motorlu, üç tekerlekli araçlar, Mouraria ve Alfama gibi şehrin eski mahallelerinin dar ve engebeli sokaklarını keşfetmek isteyen turistler için mükemmel bir alternatiflerdir.

26Venedik Gondolları

Venedik’teki gondol taksileri muhtemelen dünyanın en pahalı taksileri. Bütçeniz yeterli değilse,  kanallarda gezinmek için bir Traghetto (gondol feribotu) tercih edebilirsiniz.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here