Dünyanın çevre dostu araçları, geçtiğimiz günlerde yeşil ulusal değerlendirme programı tarafından belirlendi.

Yeşil Ulusal Değerlendirme Programı Hakkında

Yeşil Ulusal Değerlendirme Programı ya da kısa adıyla Green NCAP testinin amacı araçların ne kadar çevre dostu olduklarını belirlemek. Bu test sayesinde araçlar pek çok teste tabii tutuluyor. Bunun sonucu olarak da araçların ne kadar çevreci oldukları ortaya çıkıyor.

Ayrıca bu test sonucuna göre puanlamalar yapılmakta. Bu konuyla alakalı olarak Euro NCAP ve Green NCAP genel sekreteri Dr. Michiel van Ratingen şunları söyledi:

“Bu son Yeşil NCAP test turu elektrikli araçların daha temiz ve daha sürdürülebilir bir çevre sağladığını bizlere kanıtlıyor. Elektrikli araçlar geleneksel güç aktarma organlarına sahip olan araçlardan çok daha yüksek puan alıyor. Ancak bu araçların son tüketici tarafından çok zor. Elektrikli araç üreticilerine bu testler ile daha verimli araç üretmeleri hususunda yardımcı oluyoruz.”

İşte karşınızda dünyanın en çevre dostu araçlarına gelin hep birlikte göz atalım.

Tesla Model 3

Yeşil NCAP testine ilk giren araç Tesla Model 3 oluyor. Tesla serisinin en küçük aracı Model 3 60 kw gücünde bir bataryaya sahip. Tek elektrik motorlu, arkadan çekişli araç 208 kw yani 325 beygir gücünde.

Model 3 hem sıcak hem de soğuk testlerde daha yüksek hızlı araçlara göre otoyol testinde yüksek enerji verimliliği elde etmiş durumda. NCAP bu duruma Tesla Model 3’ün aerodinamik gövde tasarımının bunda etkili olduğunu belirtiyor.

Bunun yanı sıra aracın enerji tüketimi düşük sıcaklıklarda %72 oranında artıyor. Bu eksisine rağmen Model 3 NCAP testlerinde 5 yıldız alan ilk araç oluyor.

Tesla’nın bu testten sonra hisse değeri %0.78 oranında arttı.

Nio ET7

NCAP testine giren ikinci araç ise Nio ET7 oluyor. Nio markasının Tesla’ya rakip olarak piyasaya sürdüğü araç Tesla’yı takip ediyor. Araçta ki iki motor araca 480 kw güç veriyor. Dört tekerden çekişli ET7, 100 kw gücünde bir bataryaya sahip.

2.4 ton gibi bir ağırlığa sahip olmasına rağmen araç genel anlamda verimli. Ancak araç iddia ettiğinin aksine kış koşullarında 700 km menzil yerine 340 km menzil vaat ediyor. Bu da aynı Tesla modelinde olduğu gibi güç tüketimini soğuk kış koşullarında %72 oranında arttırıyor.

Tüm bunlara rağmen ağırlığına rağmen çevre dostu araç unvanıyla NCAP testinde 5 yıldız almayı başarıyor. Nio bu testin ardından hisse değerini %2.83 oranında arttırdı.

Renault Megane E-Tech EV60

NCAP testine son araç ise Renault Megane E-Tech EV60 oluyor. Önden çekişli, 218 beygir gücünde tek elektrik motoruna sahip araçta ayrıca 60 kw gücünde batarya yer alıyor. Aracın vaat ettiği menzil ise 470 km. Bu aracın en dikkat çekici detayı içi 100 km de 11.8 kw güç tüketmesi.

Araç sıcak hava koşullarında ve otoyol testlerinde Tesla ve Nio’dan daha iyi performans gösterdi. Ancak -7 derece laboratuvar testinde araçtaki güç tüketimi %78 oranında artıyor. Bu da diğer iki aracın gerisinde kalmasına sebep oluyor. Soğuk hava testinde araç 100 km de 30 kw güç tüketiyor.

Renault E-Tech Genel puanlama da 10 üzerinden 9.6 puan alarak diğer iki aracın gerisinde 5 yıldız alan üçüncü araç oluyor.

Sıfır KM Araç Modellerine Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here