Pandeminin başlamasından itibaren otomotiv sektöründe tedarik problemleri veya çip krizi gibi bir çok sorun yaşandı. Bu sorunlar ise otomobil üretimlerini büyük sekteye uğrattı. Özellikle çip krizi, bugüne kadar şirketlere büyük darbeler vurdu. Zaman içerisinde geçeceği tahmin edilen krizin ise geçmeye niyeti yok gibi duruyor. Peki otomotiv sektöründe uzun süredir devam eden çip sorunu, sizce kaç adet modelin üretimini etkilemiştir? Bu sorunun cevabı yeni yapılan bir araştırmada yatıyor. Araştırmaya göre çip sorunu yüzünden bugüne kadar toplamda 18 milyon adetten fazla otomobil üretimi sekteye uğradı. Durumla ilgili tüm detayları siz değerli okuyucularımız için derledik.

Çip Krizi 100 Milyar Euro Zarara Mal Olabilir

Çip krizinin bugüne kadar sebep olduğu zararları tam olarak anlayabilmek adına Allianz Trade bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre bu sorun en fazla otomotiv sektörünü etkilemiş durumda. Çünkü çip üreticileri kapasitelerinin çoğunu bilgisayarlar ve veri merkezleri gibi pazarlara kaydırdı. Bu sebepten dolayı da otomotiv sektörü bu durumdan en çok yarayı alan sektör oldu. Bunun sonucunda ise üretim seviyeleri pandemi öncesindeki seviyelerin çok altında kaldı. Sonuç olarak ise çip krizi toplamda 18 milyon adetten fazla üretim kaybına neden olmuş vaziyette. Araştırmaya göre ise 2021 yılında Avrupa’da 13 milyon otomobil üretimi yapıldı. Bu da durumun ne kadar korkunç olduğunu gösteriyor. 2022 yılında ise durum toparlanıyor gibiydi. Fakat Çin’de patlayan yeniden kapanma politikaları ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, yeni tedarik sorunlarına yol açarak sektörü yeniden zor duruma soktu.

çip krizi

Çip Sorunundan En Büyük Darbeyi Almanya Aldı

Çip krizinin neden olduğu sorunların Avrupa ekonomisine maliyeti hesaplandı. Bu hesaplama için 2021 ve 2022 verileri 2019 verileri ile karşılaştırıldı. Buna göre yetkililer, 2021 yılında 50 milyar Euro’nun üzerinde bir kayıp olduğunu açıkladı. 2022 yılında ise %1’lik bir düşüş yaşansa bile bu 47 milyar Euro’ya tekabül edecek. Bununla birlikte ise toplam zarar 100 milyar Euro seviyesine gelecek. Umuyoruz ki otomotiv sektöründe ki kayıplar bu seviyelere gelmeden sorun çözülür.

Diğer yandan ise Avrupa’da yaşanan sorunlardan en çok etkilenen ülke Almanya oldu. Çünkü ülkede otomotiv sektörü, toplam katma değerin büyük kısmını oluşturuyor. Ülke, 2021 ve 2022’de 47.5 milyar Euro katma değer kaybı yaşadı.

 

Çip Krizi Hakkında Daha Detaylı Bilgi Edinmek İçin Tıklayın⇒

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here