Volkswagen Markası’nın Kuruluşu

Volkswagen markası, 1937’de Alman İşçi Cephesi tarafından kurulan efsanevi bir otomobil üreticisidir. Bugün şirket dünyanın en büyük otomobil üreticisi ve varlığı ile ses getiren başarılı otomobil şirketlerinden biridir. Volkswagen, o dönemde Alman hükümeti tarafından düşük fiyatlı bir “halk arabası” olarak anılıyordu.

Adolf Hitler, Berlin’deki bir otomobil mağazasında, Autobahn olarak bilinen bir süper otoyol inşa etme hamlesini desteklemek için çoğu insanın karşılayabileceği bir araba yapma fikrini ortaya attı. Fikir, Hitler’in Berlin’de bir otomobil fuarını ziyaret ettiği 1933’te doğdu.

Otoban ve insanlar için uygun fiyatlı bir araba üretimi, Almanlar arasında boş zamanları değerlendirmeyi amaçlayan bir fikirdi. O dönemde, araba yaklaşık 140 dolara mal olacaktı

Hitler, Almanya lideri olduktan sonra, Avusturya’da Almanlar için bütçe dostu bir araba (Volkswagen) yapmak için otomobil mühendisi olarak çalışan Ferdinand Porsche’yi davet etti ve Volkswagen çalışmaları başladı. Volkswagen’in garip yuvarlak şekli, 1934’te bir Fransız otomobil dergisinde çalışan Bela Barenyi tarafından geliştirilen bir eskizden etkilenerek yapılmıştı.

1938 yılında şirket ismini gamalı haç sembolünden esinlenen Nazi bayrağına sahip bir logo ile ‘Volkswagenwerk GmbH’ olarak değiştirdi.

Sembol aynı zamanda, savaşa her gittiklerinde zafer bahşettiği söylenen eski sembolde bağlayıcı olan Ginfaxi olarak bilinen eski bir İskandinav sembolünü göstermeyi amaçlıyordu.

İlk reklamlar, Kraft Durch Freude’nin misyonuyla uyumluydu; bu, neşe yoluyla güç anlamına geliyordu ve tatillerinde arabayı kullanan huzurlu insanların görüntülerine sahipti. Bununla birlikte, İkinci Dünya Savaşı yaklaşırken, VW logosu biraz değiştirildi çünkü bir ayaklı fan resmine benziyordu.

İkinci Dünya Savaşı ve sonrasında fabrikaya ne oldu?

İkinci Dünya Savaşı sırasında, ciddi dikkat dağıtıcı unsurlar oldu ve Volkswagen üreten fabrika da dahil olmak üzere birçok fabrika tahrip edildi. Savaş sona erdikten sonra, İngiliz askerleri yıkılan fabrikanın başına geçti ve Binbaşı Ivan Hirst fabrikanın yeni lideri oldu.

Bu, fabrikanın yeniden kurulmaya başladığı ve fabrikanın canlandırılması için makinelerin tamir edildiği dönemdi. Savaş sırasında toprağa gömülen birçok makine parçası 1945 yılında ortaya çıkarıldı. Bu tarihi bir başarıydı ve parçalar 2000’den fazla araç yapmak için kullanıldı.

Ertesi yıl İngiltere araç imalatını artırdı; sayı 10.000 araca ulaştı; şirket adı da bugün bildiğimiz Volkswagen olarak değiştirildi. Mekanın adı da Wolfsberg idi. Araba ayrıca Beetle olarak yeniden adlandırıldı. Şirket logosunun, logo çemberi etrafında da kaldırılan bir tasarımı vardı.

Savaşın sona ermesinin ardından İngiliz ordusu şirketin liderliğini ve yönetimini başka bir otomobil üreticisine devretti, ancak Ford ve Fiat’tan oluşan popüler otomobil üreticileri saltanatı bedavaya almayı kabul etmedi. Daha sonra İngiliz ordusu 1949’da şirketin kontrolünü Alman hükümetine devretmeye karar verdi.

Volkswagen markası genel müdürü Bay Rieger, şirket tarihi savaş zamanlarından geçtiği için araçta yapılacak olan yeni boya işinin barış zamanını simgelemek olduğunu söyledi. Fabrika geliştirildi ve yeni modeller tanıtıldı. Bu, üretilen otomobil sayısını artırdı ve şirket, diğer Avrupa ülkelerine otomobil ihraç etmeye başladı. Üretim seviyeleri de iyileştirildi ve şirket yeni işçileri işe almaya başladı.

Volkswagen başarılı bir işletme haline geldi ve o zamana kadar diz çökmüş olan Almanya ekonomisini yeniden kurmaya yardımcı oldu. Almanlar ayrıca daha havalı araçlarına da güveniyorlardı ve yaşam standartlarını iyileştiren yeni işler yaratıldı.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Volkswagen satışları, otomobilin tarihi Nazi bağlantılarının yanı sıra küçük boyutu ve sıra dışı yuvarlak şekli nedeniyle başlangıçta dünyanın diğer bölgelerine göre daha yavaştı.

‘Böcek’ Reklamı ve Satışlar

1959’da, reklam ajansı Doyle Dane Bernbach otomobile “Böcek” adını veren ve tüketiciler için belirgin bir avantaj olarak küçültülmüş boyutunu döndüren bir dönüm noktası kampanyası başlattı. 1959’u takip eden birkaç yıl içinde VW, Amerika Birleşik Devletleri’nde en çok satan otomobil ithalatı oldu.

1960 yılında, Alman hükümeti Volkswagen markası hisselerinin yüzde 60’ını halka satarak fiilen onu kamulaştırdı. Aynı yılda fabrikalarını genişletmek amacıyla Volkswagen, 1960’larda Meksika’da başka bir fabrika kurdu. On iki yıl sonra, Beetle, Ford Motor Company’nin efsanevi Model T tarafından 1908 ile 1927 arasında belirlenen dünya çapında 15 milyon araçlık uzun süredir devam eden üretim rekorunu aştı.

Beetle’ın tasarımı 1935’ten beri nispeten değişmeden kaldı ve 1970’lerin başında beetle satışları yavaşladı. VW, Rabbit ve daha sonra Golf gibi daha sportif modellerin tanıtımıyla geri döndü. 1998 yılında şirket, selefinin üretimine devam ederken, çok beğenilen “Yeni Böcek” i satmaya başladı. Yaklaşık 70 yıl ve 21 milyondan fazla birim üretildikten sonra, son orijinal Beetle, 30 Temmuz 2003’te Meksika’nın Puebla kentinde üretim hattından çıktı.

Wolkswagen markasının üretim ve gelişmesi ilerlerken 23 MART 1987 yılında beyaz bir Golf GL tipi özel bir üretimi olmuştur. Bu üretim Wolkswagen’in 50 Milyonuncu arabası olmuştur. Artık Golf modeli sadece Almanya’nın değil tüm Avrupa’da en çok satılan araba olmuştur.

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here