Dünya Tarihine Damgasını Vuran Otomobiller

0
1355

Otomobillerin dünya tarihine girişiyle birlikte hiç şüphesiz ulaşım, haberleşme ve ticaret hızlandı. Bunlarla birlikte tarihe yön veren olaylarda otomobillerin aldığı rol de önemli hale geldi. İçten yanmalı motorlardan önce at arabaları ile seyehat eden liderler, kendilerine yönelik tehditlere karşı daha savunmasız durumdaydı. Fakat içten yanmalı motorlara sahip otomobiller de dünya tarihine damgasını vuran otomobiller listesine göz attığımızda olayları engellemek için her zaman başarılı olamadı.

1.Dünya Savaşı’nı başlatan olayda Avusturya Veliaht Prensi Franz Ferdinand, halkı selamlama törenlerinde Adolf Hitler, suikaste kurban gittiğinde J. F. Kennedy, ırkçılığa meydan okuduğunda Rosa Park ve iki ayrı ABD Başkanına suikast girişimi yapıldığında onlara eşlik eden otomobillerin hikayesini yazdık. İşte dünya tarihine damgasını vuran otomobiller!

1. Gräf & Stift Double Phaeton 1911

dünya tarihine damgasını vuran otomobiller

Dünya tarihinin en trajik olaylarından birisi olan I.Dünya Savaşı, 1914 yılında Avusturya veliaht prensi Franz Ferdinand ile eşinin, Saraybosna sokaklarında bu arabanın içinde iken suikaste uğraması sonucu başladı. Diplomatik krizlerin ve aşırı reaksiyonların ardı ardına geldiği dönemde başlangıçta kimsenin istemediği bir sonuca çıkılarak 16 milyon insanın hayatını kaybedeceği savaş başlamıştı. Bu 32 beygir gücündeki Gräf & Stift firmasınca üretilen otomobil, üzerindeki mermi izleri ile birlikte halen Viyana Askeri Tarih Müzesi’nde sergilenmektedir.

2. Ford Lincoln Convertible 1961

dünya tarihine damgasını vuran otomobiller

Amerikan tarihinde birçok seramoniye katılan koyu mavi rengindeki bu üstü açık limuzin ABD tarihinin en önemli olaylarından birine şahitlik etti. ABD’nin 35. Başkanı John F. Kennedy, 1963 yılında Texas eyaletinin Dallas şehrinde bu aracın içindeyken bir kesin nişancı tarafından vurularak öldürüldü. Bu olaydan sonra tam bir restorasyon geçiren otomobil, artık zırhı olmayan üstü açık bir otomobil olmaktan çıkarıldı. Titanyum zırh ile güçlendirilen araç 1977 yılında emekli edildi. 7 litrelik 350 beygir gücünde motora sahip olan otomobil bugün Dearborn şehrindeki Henry Ford Müzesi’nde sergileniyor.

3.General Motors TDH-3610 Şehir Otobüsü 1948

dünya tarihine damgasını vuran otomobiller

Yine ABD tarihine damgasını vuran bir otomobil ile karşı karşıyayız. Aslında o, şehir içinde toplu taşıma hizmeti veren bir otobüs. 1 Aralık 1955 tarihinde ise ABD’de insan hakları hareketini ve ırkçılığın son bulmasına yönelik sivil itaatsizlik eylemlerini başlatacak o meşhur olaya şahitlik etti. Rosa Park isimli Afro-Amerikalı kadın, o dönemde bir zorunluluk olan beyaz bir yolcuya koltuğunu vermeyi reddetti. Bu nedenle tutuklanan Rosa Park, aslında yeni bir çağın kapısını aralayacak olan insanlara umut olmuştu. 1970 yılına kadar çalışmaya devam eden otobüs o sene emekli edildi. 2000 yılında bir açık artırma ile Henry Ford Müzesi’ne satılan otobüs, 1955 yılındaki kondisyonuna kavuşturuldu ve halen sergileniyor.

4. Mercedes-Benz 770-K

Bazı otomobiller iyi anları hatırlatan bir üne sahipken bazıları ise kötü anılarla özdeşleştirilirler. İkinci Dünya Savaşı’nda pek ortalıkta görünmeyen bu otomobil, Hitler’in törenlerde ve ülke gezilerinde kullandığı, 20.yüzyıla damgasını vurarak milyonlarca insanın ölümüne neden olan bir liderin otomobiliydi. Bu zırhlı araçlardan birkaç tane sipariş eden Hitler, bir tanesini Finlandiya’ya hediye etmişti. Finlandiyalıların İsveç’e hediye ettiği otomobil daha sonra ABD’nin yolunu tutarak burada turistik amaçlarla kullanıldı. Bir tanesi de II.Dünya Savaşı sonrasında ABD’li bir asker tarafından alıkonulan otomobil şu anda Kanada Savaş Müzesi’nde sergileniyor.

5. Ford Lincoln Continental 1972

Mart 1981’de Washington Hilton Oteli’nin önünde arabaya binerken silahlı saldırıya uğrana ABD Başkanı Ronald Reagan’ın otomobili olan Ford Lincoln Continental, az kalsın listemizin iki numarası kadar kötü bir şöhrete kavuşacaktı. Reagan ölümcül bir yara almadan kurtuldu. İlginçtir ki bu araç daha önce 1975 yılında Başkan Ford’a hizmet ederken de başarısız bir suikast girişimine şahitlik etmişti.

Sahibinden Satılık Arabalar

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here