Otomobil Tarihinin İlkleri | Tarihe Damga Vuranlar

1
3015

Otomobiller 135 yıldır hayatımızı kolaylaştırmaya çalışıyor. Bu süreç içinde kendi içinde büyük mesafeler kat eden otomobil endüstrisi, bugün akıllı otomobillerin konuşulduğu bir konuma geldi. Bugün yenilikleri ve teknolojileriyle bizi heyecanlandıran otomobillerin ilklerinin ortaya çıktığı günleri bir düşünsenize. İşte sizler için derlediğimiz otomobil tarihinin ilkleri listesi.

1885 Mercedes-Benz Motorwagen – İlk Otomobil

Otomobil tarihinin ilkleri

Otomobil tarihinin ilkleri söz konusu olduğunda elbette milat Mercedes-Benz oluyor. İlk otomobil olarak 1885 yılında üretilen bu otomobil bir litreden daha az motor hacmine, bir beygirden daha az güce sahipti. 8 kilometrelik bir menzile sahip olan otomobil çok iyi bir başlangıç olmasa da bugünlerimizi bu otomobile borçluyuz.

1908 Ford Model T – Seri Üretimi Yapılan İlk Otomobil

Seri üretim sayesinde çok sayıda ve daha ucuz maliyetler ile üretilen otomobiller daha geniş kesimlere ulaşabildi. Bu otomobilden önce sadece zenginlerin kullanabildiği seçkinlere özel bir araç iken, Ford Model T sayesinde otomobiller toplumun farklı kesimlerince benimsendi.

1922 Austin Seven – İlk Modern Otomobil

Otomobil tarihinin ilkleri

Eğer bir Ford Model T’nin içine girerseniz bugün sahip olduğunuz ehliyeti alırken öğrendikleriniz ile otomobili süremezsiniz. Çünkü kontrol mekanizmaları bugün bildiklerimizden biraz farklı. Ancak Austin Seven, tam size göre bir otomobil. Debriyaj solda, fren ortada, gaz sağda ve vites topuzu orta konsolda yer alıyor. Aslında Austin Seven, bu konsepte sahip ilk otomobil değil ancak bir önceki model olan 1916 model Cadillac Type 53 ortalama bir insanın sahip olacağı türden bir otomobil değildi.

1945 Willys-Overland CJ-2A  – Sivillerin Alabildiği İlk Off Road Aracı

Otomobil tarihinin ilkleri

İkinci Dünya Savaşı’nın kazanılmasında büyük pay sahibi olan bu model savaş sonrasında sivil hayata geçti diyebiliriz. Artık serbest piyasada da ulaşılabilir hale gelen bu otomobil, bir ikon haline gelen 4×4 Land Rover için de bir ilham kaynağı oldu.

1997 Toyota Prius – Hybrid Motorlu Üretilen İlk Otomobil

Her ne kadar tasarımıyla gönülleri fethetmeyi başaramasa da Prius, bugün otomobil endüstrisine damgasını vuran Hybrid teknolojisini kullanan ilk otomobil olma özelliğiyle listemize girmeyi başarıyor.

2008 Honda FCX Clarity – Sürdürülebilir Bir Gelecek için İlk Adım

Otomobil tarihinin ilkleri

Günümüzde elektrikli araçlar ile temiz bir gelecek inşasına girişen otomobil endüstrisi, elimizdeki araçları bu teknolojiyle uydurmak için henüz pek önemli bir yol kat etmedi. Honda FCX Clarity, yakıt hücresi teknolojisi ile hidrojenden elektrik üreterek bunu kullanan ilk otomobildi. Elektrikli araçların tamamen gündelik hayatımıza girmesi kaç yıl sürer bilinmez ancak geriye dönüp bakıldığında bu otomobil gelecekten bir parça olarak hep anımsanacaktır.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here