Bakan Varank Volkswagen’in Kararına Dair Açıklama Yaptı

0
1117
Varank

Geçtiğimiz sene yeni bir fabrika kurmak için Manisa’yı uygun gören Alman devi Volkswagen, daha sonrasında bu kararından vazgeçtiğini açıklamıştı. Vazgeçme kararının ilk somut yansıması olarak geçtiğimiz hafta içinde Volkswagen’in Manisa’da kurduğu şirketi kapattı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu kararla alakalı yaptığı açıklamada: “Bu işten biz değil Volkswagen kendisi kaybeder” dedi.

Şirketin kararına ilişkin Bakan Varank’a bir mektup yazan şirketin üst yöneticisi Herbert Diess’in kendisine yazdığı mektupta, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını gerekçe gösterdiğini belirterek: “Bize resmi açıklaması bu ama bu şirketlerin yönetim kurullarına baktığınızda yerel yönetimlerin yani eyaletlerin burada etkisi var, sendikaların ortaklığı var, yabancı ortaklar var. Tüm bu dengeleri tutarak yatırım kararları alıyorlar. Tabii ki burada siyaseten bu işi istemeyenlerin olduğunu biliyorduk.” dedi.

Türkiye’nin Otomobiline Dair

Bakan Varank, Türkiye’nin Otomobili için geçen sene açıkladığı takvimde değişikliğin bulunmadığını belirterek, “Covid olmasına rağmen takvimle uyumlu gidiyoruz. Otomobilimiz gerçekten beğenildi. Kime gösterdiysek çok beğendi, halkımız çok olumlu yaklaşıyor. Eleştiriler var, işte ‘Global firmalarla çalışıyorsunuz. Parçaların bir kısmını yurt dışından alacaksınız bu nasıl yerli otomobil?’ Ben onun örneklerini veriyorum. Şu anda global tedarik zincirlerine baktığınızda hangi araç yüzde 100 bir ülkenin kendi toprakları içinde üretiliyor ki? Nasıl rekabetçi olacaksınız, insanların daha fazla satın almasını ikna edeceksiniz ona göre bir politika izliyorsunuz. Türkiye, çok önemli bir otomotiv üreticisi. 33 milyar dolar otomotiv, yedek parça ve mühendislik ihracatı yapan bir ülke. Eğer siz sadece tedarikçiyseniz genel merkezlere bağlı dönüşümü yapabilirsiniz. Biz Türkiye’nin Otomobili ile Türkiye’de bu kabiliyetleri kendimiz tetikleyeceğiz, geliştireceğiz ve Türkiye’de mobilite ekosistemi oluşturacağız. Burada hiçbir sıkıntı yok. İnşallah 2022’nin sonunda bu araçlar banttan indiğinde tüm Türkiye’nin gurur duyduğu bir aracı karşımızda hep birlikte göreceğiz” diye konuştu.

Bakan Varank, ilk çıkan araçlardan büyükelçilere birer tane göndermek istediğini söyleyerek, “Büyükelçilerimiz gururla o ülkelerde o araçlara binsinler, ülkelerin caddelerinde bizim otomobilimizle gezsinler. Tüm dünyaya bunu göstersinler, böyle bir hayalim var. Bunu da başarabilirsek hoş bir şey olur diye düşünüyorum” diye konuştu.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here