Aynısından Üç Tane Olmayan Araba: Porsche

2
2084

Tamamen size özel bir arabanız olsun ister miydiniz? Eğer spor bir Porsche sahibi olursanız muhtemelen bu dileğinizi gerçekleştirmiş olacaksınız. Karakteristik çizgisi ile hafızalara kazınan ve her kuşaktan spor otomobil tutkunlarının hayallerini süsleyen Porsche, kullanıcısına özel hissettirmeyi de şiar edinmiş bir marka haline geldi. Marka, spor araçları olan 911 ve 718 modellerinde sizin ihtiyaç ve isteklerinize cevap vermek için sınırsız bir kişiselleştirme seçeneği sunuyor. Bu kişiselleştirme seçenekleri ile üretim yapan Porsche Fabrikasında, bir yılda üretilen yaklaşık 25-30 bin araç içinden en fazla iki tanesi aynı olabiliyor.

7800 Farklı Kombinasyon

Porsche’nin kendi internet sitesi üzerinden yaptığımız basit bir hesap üzerinden gidelim. Bir Porsche 911 almak isterseniz karşınıza birden 15 farklı 911 modeli çıkıyor. İçlerinden yalnızca birini, diyelim ki Carrera S, seçip devam ediyoruz. Otomatik veya Manuel, dört çeker veya arkadan itişli, coupe veya cabriolet seçeneklerinin yanında 13 farklı renk, 5 farklı tekerlek ve 15 farklı iç döşeme opsiyonuna sahip oluyoruz. Bu da kabaca 7.800 farklı 911 Carrera S demek oluyor. Dahası, bu hesabın içinde kişiselleştirilmiş renk de dahil olmak üzere daha birçok küçük ekstra opsiyona yer veremedik.

Elbette bütün bu opsiyonlar alıcı için ekstra maliyet anlamına geliyor. Satıcı için de her ne kadar üretim ve tedarik sürecinde zaman kaybına neden olsa da marka değerini yükseltmek için katlanılabilir bir gider olarak görülüyor. Ayrıca, benzersiz bir spor otomobil sahibi olmak için cüzi oranlarda ekstralar ödemek, Porsche müşterilerini pek yormuyor gibi görünüyor. Öyle ki, satış rakamlarına bakıldığında, her ne kadar spor otomobil satışlarında kaydadeğer bir yükseliş göstermese de markanın müşteri kitlesini koruyan bir profil çizdiği görülüyor. Bugün ABD fiyatları 99 bin ile 220 bin dolar arasında değişen 911 modeli, pandemiye rağmen 2020’nin ilk altı ayında yaklaşık 5 bin satış rakamını yakalamış durumda.

Porsche Fabrikası ziyarete açık mı?

Porsche, kendi eşsiz yapısıyla büyüleyici tasarımı yetmezmiş gibi kullanıcısını da dünya üzerinde o aracı kullanan tek kişi haline getirerek eşsiz kılıyor. Bugünlerde pandemi nedeniyle ziyaretçilere kapalı olsa da, bu istatistiğin yaratıcısı olan Porsche Fabrikasını ziyaret etmeniz de mümkündü. Mercedes-Benz ile birlikte Almanya’nın Stuttgart şehrinde konumlanan Porsche Müzesi ve Fabrikası, cüzi ücretler karşılığında ziyaret edilebiliyordu. Fabrika tekrar kapılarını ne zaman açar bilinmez, ancak açıldığı takdirde ziyaret edilmeye değer bir yer olduğunu vurgulamak gerek.

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here