Yağ Değişimi Nasıl Yapılır? Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

3
6517
yağ değişimi ne sıklıkla yapılmalıdır

Yağ değişimi, araç sahibi olmanın getirdiği sorumluluklardan sadece biridir. Ancak aracınızı iyi durumda tutabilmek için çok önemlidir.

Uzmanlar her üç ayda bir – veya her 4.000 ya da 5.000 km’de bir standart yağ değişim yapılmasının eski bir bilgi olduğunu ve çoğu otomobilin yağın değiştirilmesine ihtiyaç duymadan önce biraz daha fazla uzağa gidebileceğini söylüyor. Yağınızı gerektiğinden daha sık değiştirirseniz, arabanıza yardımcı olmaz. Ona zarar da vermez, ancak para, zaman ve kaynakları israfı yapmış olursunuz. Ve bir de hala kullanılabilir bir durumda olan yağın çevreye verdiği zararla gelen bir vicdani yükümlülüğü de atlamamak gerek. Bu sebepten yağ değişiminizi zamanında yapmanızı öneririz fakat aklımdayken değiştireyim derseniz de sizin tercihiniz.

Size ve arabanıza özel faktörlere bağlı olarak yağ değişimleri için önerilen 4 ana seçenek vardır.

  1. Yaklaşık 1.500 km ya da 6 ayda bir
  2. Yaklaşık 5.000 km’de bir
  3. 10-12 Bin km’de bir
  4. 15-25 Bin km’de bir

1.500 km’de Bir Değiştirmek

Birincisi, eğer bazı uzmanlar 4-5 bin km’de bir değiştirmenin çok sık olduğunu söylüyorsa, aynı uzmanlar neden her 1.500 km’de bir aralık önersinler? Aslında her şey sürüş alışkanlıklarınıza bağlı. Sürüş rutininiz çoğunlukla 15 km veya daha kısa yolculuklardan oluşuyorsa, iki nedenden dolayı yağınızı her 4-5 bin km’den daha sık değiştirmeyi düşünmelisiniz.

  1. Yüksek, sabit hızlarda uzun yolculuklar yapmıyorsanız (otobanda yaptığınız gibi), motorunuz sistemde biriken yoğuşmayı kaynatmak için yeterince ısınmıyordur. Bu durumsa yağın daha hızlı tükenmesine neden olabilir.
  2. Motorunuzdaki aşınma ve yıpranmanın çoğu, arabanızı çalıştırdığınızda meydana gelir ve çok uzağa gitmiyorsanız, sürüşünüzün çoğu motorunuz için çok zor olan türdendir. Daha sık yağ değişimi, hasarı en aza indirmeye yardımcı olacaktır. Yani 2 seferde 5’erden 10 km gitmek ile tek seferde 10km gitmek arasında fark vardır.

15.000 km’de bir Değiştirmek

Otomobilinizin üreticisi sentetik yağ önerirse veya geçiş yapmaya karar verirseniz, yağ değişimleri arasında 15.000 km veya daha fazla yol gidebilirsiniz. Sentetik yağ, normal yağdan çok daha pahalı olmasına rağmen, daha fazla faydası vardır. Normal yağdan daha iyi performans gösterdiği gibi çevre için de daha az zararlıdır.

Ancak, sentetik yağa geçişin buna değip değmeyeceği konusunda birçok farklı görüş vardır. Bazı uzmanlar çoğu durumda bunu yapmayı önerirken, Tüketici Raporları, genel olarak, aracınızın ihtiyacı yoksa sentetiklere geçmemeniz gerektiğini söylüyor. Sık sık ağır yükler çekiyorsanız, sentetik yağ motorunuzdaki ekstra yükü hafifletmeye yardımcı olabilir. Motorunuz bozulmuş yağ kalıntısı ile tıkandığında, sentetik yağ bu sorunu hafifletip motorunuzun ömrünü uzatmaya yardımcı olabilir.

Yağ değişimi Uyarısı

motor yağı değişimi gerekli uyarısı

Yağ değişimleri arasında sürdüğünüz kilometreleri takip etmek en iyisidir, ancak bazı arabalar bunu, yağ ömrü izleme sistemi ile gerçekleştirebiliyor. Aracınızın gösterge panelinde yanan ve yağ değişim zamanının geldiğini gösteren bir uyarı ile bu işi kolaylaştırıyor. “Bu sistemler nasıl çalışıyor? Sizin yağ değiştirme zamanınızın geldiğini nasıl biliyor?” bir soru oluştuysa kafanızda hemen cevaplandıralım. Sistem kilometrenizi takip eder ve ayrıca aracınızın ne zaman bir yağ değişimine ihtiyacı olduğunu belirlemek için aracınızın bilgisayarı tarafından analiz edilen sürüş verilerinizi kullanır. Işık yandığında, yağı en kısa sürede değiştirmek tavsiye edilir, ancak bu ille de acil değildir.

Aracınızda bir yağ ömrü izleme sistemi varsa, bu ışığın yağ basıncı lambanızdan farklı olduğunu unutmayın; çünkü yağ basıncı ışığı yanarsa, motorun hasar görmesini önlemek için en kısa zamanda sürüşü durdurmanız gerekir.

Aracınızın yağ sızdırmadığından veya yakmadığından emin olmak için yağınızı en az ayda bir kontrol etmeyi alışkanlık haline getirin. Seviye düşükse yağ ekleyin. Rengin yağ ömrünün tek göstergesi olmadığı söylense de iyi yağın berrak kahverengi-siyah bir renk olması gerekir. Yağ bulanıksa, değiştirme zamanı gelmiş olabilir.

Burada tavsiye edilen aralıklar, araç ve sürücü profiline göre değişkenlik göstereceği için mutlak doğru değildir. Yağınızı ne sıklıkla değiştireceğinizi veya yağ değişimleri arasında nasıl kontrol edeceğinizi bilmiyorsanız, aracınızın kılavuzuna bakabilir ya da bir yetkili servise danışabilirsiniz.

Arabam.com keyifli ve güvenli sürüşler diler.

İkinci El Otomobil İlanlarımızı Görmek için Hemen Tıklayın!

 

Kaynaklar:

https://www.scientificamerican.com/article/oil-change-truths/

https://www.consumerreports.org/car-maintenance/things-to-know-about-oil-changes-for-your-car/

 

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here