Jeep CJ Serisi:Asla Eskimeyen Bir Tutku

6
6710
Jeep-CJ-serisi-asla-eskimeyen-tutku

Jeep CJ serisi yılların eskitemediği bir tutku sayesinde, sivil üretiminin ilk yıllarından günümüze kadar, hayatımızın bir parçası olmaya devam ediyor. Kimi zaman zorlu off-road arazilerinde çamurlar içinde, kimi zaman dizi ve kliplerin özgür ruhlu karakterlerinin altında çıkıyor Jeep CJ serisi karşımıza. Bazen de şehrin göbeğinde kırmızı ışıkta beklerken yan şeritte beliriyor, meraklı bakışların arasında. Herkesin bir yerlerden aşina olduğu ama hakkında sadece tutkunlarının yeterli bilgiye sahibi olduğu Jeep CJ serisini, bu yazımızda biraz da yakından tanıyalım.

Amansız Bir Hastalık!

jeep-serisi-cj5-cj6-one-cıkan-modeller

Müptelaları tarafından amansız bir hastalık olarak nitelendirilen seriye, adını veren kısaltma (CJ), sivil Jeep’ten gelmektedir. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından askeri Jeep’in iki ana üreticisinden biri olan Wiilys-Overland tarafından Jeep’in ticari versiyonu olarak üretilmeye başlanmıştır. Amerika’nın üretim hafızası olarak tanımlanan seri şu ana kadar üretilmiş en faydalı, araç serisi olarak da kabul edilmektedir.

Jeep CJ serisinde öne çıkan modeller hangileridir?

Genel anlamda modelleri benzer özellikler gösterse de serinin birkaç modeli, yedek parça, tasarım, kullanılabilirlik hususlarında bir adım öne çıkmaktadır. Bunlara ilk olarak bir klasiğin yeniden doğuşu olarak adlandırabileceğimiz 1986 model CJ-7’yi örnek gösterebiliriz. Eski parçaların da kullanıldığı bu model, satış sonrasında emsallerine nazaran gelişmiş bir yedek parça havuzuna sahiptir. Serimizin diğer öne çıkan modellerinde ise, belki de gelmiş geçmiş en çok Jeep satışlarına ulaşmış (1972-75) Jeep CJ-5 ve CJ-6’lara değinmeden edemeyiz. Sadece manuel şanzıman ile satışa sunulan, bu son Jeep modellerinde gereksiz hiçbir ekipman bulunmamaktadır. Günümüzde ortaya atılan SUV tanımının ilk yaratıcısı da olan CJ-5’ler için işlevselliğin ve eğlencenin ideal karışımı diyebiliriz.

Jeep CJ serisinden birini satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?

JEEPCJ7
jeep-serisi-cj7-renegade

Öncelikle aracın daha çok kullanım amacına yönelik tercihler yapılabilir. Daha çok özgür ruhlara hitap eden Jeep CJ serisi genel anlamda aile arabası tanımına pek uymamaktadır. Bu yüzden kriterler arasında üst sıralara aile fert sayısını yazabilirsiniz. Aynı zamanda basit ve dayanıklı yapısıyla dağlık bölgelerde yaşayan insanlar tarafından da tercih edilen serinin, CJ-6/CJ-7/CJ-8 modelleri yapacağınız Off-road sürüşünün zorluğuna göre tercihlerinizde çeşitlilik gösterebilir. Arazi ve şehir şartlarında yakıt tüketimi farklı olan Jeep CJ serisinin, genel olarak yakıt tüketimi 100 km’de 14 ila 20 litre arasında değişmektedir. Ayrıca şehir içi kullanımına yönelik zamanla LPG takılan araçlar da mevcuttur.

Jeep-CJ-serisi-kimler-icin-uygun

Jeep CJ serisi kimler için uygundur?

Eğer ki bir klasik araç tutkunuysanız, şehir içinde bile güçlü motor sesini, saçlarınızı dalgalandıran rüzgarı ve size daha alçak seviyeden bakan meraklı bakışları üzerinizde hissetmek istiyorsanız. Tutkular için harcanan paraları masraf olarak görmüyor, yeni alacağınız aracınızla, kişiselleştirilmiş bir sıra dışılık hikayesi yazmak ve maceracı ruhunuzu dışa vurmaksa amacınız, Jeep CJ serisi yıllardır olduğu gibi halen siz yeni tutkunlarını bekliyor.

6 YORUMLAR

  1. Çocukluktan beri hayalim Bir Cj 5 Sahibi olmaktı. Ancak Yükselen 2. el piyasası bu araçları da vurdu. Yakıt ve vergi de cabası maalesef bir süre daha hayal olarak kalacak.

  2. bu araç bu tasarımını 100 yıl sonrada sevdireceğinden eminim tasarımlar ne kadar değişsede teknoloji ne kadar değişse de bazı tasarımlar hiç değişmez bu da o arabalardan birisi.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here