Araçta zamanla oluşabilecek sorunların önüne geçmek ve sürüş güvenliğini sağlamak için periyodik bakım oldukça önemlidir. Yaptıracağınız periyodik bakım sayesinde aracınızı uzun yıllar daha rahat ve sorunsuz kullanabilirsiniz. Ayrıca motora oldukça faydalı bir işlem olduğundan dolayı aracın performansını yükseltir. Peki, periyodik bakımın turboya faydalarını biliyor musunuz? Gelin birlikte inceleyelim.

Periyodik Bakım ve Turbo

Periyodik bakım aslında tespit ve onarım sürecidir. Araçta var olan ya da ilerleyen dönemlerde oluşabilecek sorunların tespit edilmesine yardımcı olur. Bu noktada aracın kalbi niteliğini taşıyan motor oldukça önemli bir roldedir. Çünkü araç, gücünü motordan elde ederek performans sergiler. Araç performansını üst düzeylere çıkaran bir diğer faktör ise turbodur. Turbo sayesinde arabanın motorundan daha fazla tork elde edilir ve alınan verim arttırılmış olur. Fakat turbo sisteminin hassas bir yapısı olduğundan dolayı arızalara daha açık hale gelebilir. Sürüş esnasında yakıt tüketiminde bir artış görülmesi ya da araçtaki performans kaybı, turboda oluşan sorunların habercisi olabilir. Ancak sürücü, hortum ve rekorlardaki terleme gibi problemleri fark edemeyebilir. Bu anlamda periyodik bakımın turboya pek çok faydası var.

Turbonun periyodik bakımı

Turbonun periyodik bakımı sırasında hava filtreleri önemli bir yer kaplar. Çünkü hava filtresi borusundan turbo içerisine toz ve toprak gibi partiküller girebilir. Yüksek hızda çalışan turboya kaçan tanecikler, kanatçıklara zarar verir ve turboya arıza yaptırabilir. Bu cisimlerin turboya girmemesi için hava filtresi değişiminde borunun kapatılması gerekir. Tabi, bu noktada hava filtresinin de düzenli aralıklarla değiştirilmesinin de faydalı olduğunu belirtelim.

Hava pompası görevi üstlenen turbo için motor yağının kalitesi önemli bir faktördür. Bakım esnasında araca kaliteli yağ eklenerek mevcuttaki kirli yağ araçtan tahliye edilmelidir. Bu sebeple periyodik bakım esnasında motor yağı bileşenleri dikkatlice incelenmelidir. Yağ filtresi değişmeli ve parçaların durumu tespit edilmelidir. Özellikle yağ değişiminin ardından yağ tapasının durumunu kontrol etmekte fayda var. Çünkü zamanla yağ tapasında bulunan contada deformasyon oluşup yağ kaçağına sebebiyet verebilir. Yağ kaçakları, araçta büyük ve maliyetli hasarlar bırakır. Ayrıca motorda yeterli düzeyde sıkışma olmadığında krank milini döndürecek güç de üretilemez. Bu da büyük sorunlara yol açabilir. Ancak aracınızın bakımını düzenli ve iyi bir yerde yaptırırsanız daha az arıza ile karşılaşırsınız. Özellikle yeni nesil turbolu araçlarda periyodik bakım mutlaka zamanında yaptırılmalıdır. Motor kondisyonu da böylelikle artar ve araç daha rahat hızlanabilir. Aynı zamanda söz konusu bu bileşenler oldukça pahalı olduğundan dolayı zamanında ve doğru yapılan periyodik bakım sizi büyük maliyetlerden kurtarır.

arabam.com’un hizmetlerini tek çatı altında bulabileceğiniz arabam garaj uygulaması sayesinde servis ve periyodik bakım süreçlerinizi kolayca takip edebilirsiniz. arabam garaj’la periyodik bakım işlemleriniz için kolayca randevu oluşturabilirsiniz. Ayrıca aracınız için her şeyin bir arada sunulduğu arabam garaj uygulamasında bütün hizmetler tek tık uzağınızda! Servis ve bakım hizmetlerinden uygun lastik modellerine kadar pek çok bilgiye Garaj bölümünden ulaşabilirsiniz.

arabam garaj’ı keşfet!

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here