Yedek parça, servis ve bakım konuları otomobiller açısından oldukça önemli konulardır.

Tüm araçlar için geçerli olan bu konular yaptırılması zorunludur. Bakımı yapılmayan araçlar ciddi sorunlara neden olarak, bakım maliyetlerinin çok daha fazlasına neden olur.

Yedek Parça, Servis ve Bakım

Bu sebeple, periyodik bakımları, yazlık ve kışlık bakımları, ağır bakımları…VB bu tip araç kondisyonu ve motor sağlığı ile alakalı durumlara etki eden bu önemli konularda hassas olmanız gerektiğini unutmayın.

Sıfır kilometre araçlar içinde geçerli olan bu durum, bakımların yapılmaması durumunda aracınızı garanti kapsamı dışına çıkartabilir.


1Araç Bakımlarında Önemli Noktalar

Araç motorunda kullanılan özellikle sarf malzemelerin (yağ, yağ filtresi, yakıt filtresi, hava filtresi, polen filtresi,) belli periyodlarla değiştirilmesi gerekir.

Aynı zamanda araç alt takım mekaniği parçalarınında ( Rot, rot başı, rot kolu, denge kolu, körükler…VB) ön düzen parçaları da zamanla özelliklerini kaybedecektir ve değişimi gerekecektir.

Aynı zamanda fren aksamı( Fren balataları, fren diskleri, fren hortumları) içinde aynı durum geçerlidir ve belirli periyodlar ile bakımlarının yapılması gerekmektedir.

En önemli konulardan birisi de sıvı bakımlarıdır. Bu bakımlar içinde yağ, motor suyu, silecek suyu, radyatör antifrizi, fren hidrolik yağı, şanzıman yağı ve diferansiyel yağı gibi önemli sıvı bakımlarının da belirli periyotlar ile yapılması ve değiştirilmesi gerekir.

Yazlık bakım olarak bilinen bakım içinde özellikle sıcak havalar ve uzun yolculuklar için aracın soğutma sisteminin kontrol edilmesi gerekir.

Yani devir daim su pompası, termostat, radyatör, radyatör fanı, klima kompresörü, klima gazı, kayışlar, motor suyu ve yedek depo, silecek suyu… VB noktalar özenle kontrol edilmeli ve tüm parçaların görevini yerine getirmesi sağlanmalı.

Periyodik bakımlar ise, sıfır kilometre araçlar için garanti kitapçığında yazan periyodlarda ve sonrası içinde 10-15.000 kilometre aralığında yapılmalı ve yağ ve filtre bakımları yapılmalıdır.

Ağır bakım denilen bakımlarda ise, triger seti, soğutma suyu sistemi, fren sistemi gibi önemli ve uzun kilometreler sonrasında aşınma yapabilecek parçaların değişimi gerçekleştirilir.


2Yedek Parça Nasıl Seçilmeli?

Yedek parça konusu aracın motor kondisyonu açısından oldukça önemlidir.

Tavsiye edilen aracın orijinal filtre ve yedek parça aksamlarının bakımlarda kullanılmasıdır.

Elbette maliyetler ve bulunabilirlik açısından zaman zaman orijinal ürünler bulunamadığı zaman, orijinal kalitesine en yakın ürünler tercih edilmelidir.

Bunun için üretim yeri, üretici firmanın geçmişi ve kullanıcı yorumları gibi detaylar araştırılmalıdır.

Yan sanayi ürünlerinde kalite olarak farklılaştığını bilmelisiniz. Bununla beraber olabildiğince orijinal ürünleri tercih ediniz.

Bu aracınızın kondisyonunu koruyacak ve arıza potansiyelini düşürecektir.

Yan sanayi ürün kullanmak durumunda kalırsanız o  zamanda mutlaka yanmaya karşı dirençli olması gibi önemli detaylara kontrol ediniz.


3Yedek Parça, Servis ve Bakım Kondisyonu Korur!

Araç kondisyonu, bu bakımların düzenli yapılmasında harcanan çok daha fazlasını size geri döndürecektir.

Özellikle arıza ve satış zamanında size bunu hatırlatacaktır.

Yedek Parça, Servis ve Bakım konusunda eksiksiz bir araç, mutlaka çok daha az arıza verecektir. Ve bu araca olan bağlılıkla beraber güveni de artıracaktır.

Tabiki aracınız daha az bozulacağı için daha az maliyetle karşılaşacaksınızdır.

Ve aracınızı satmak istediğiniz zaman da kondisyon kendini gösterecektir. Piyasanın en kolay satılan ve en yüksek satılan modellerinden birisi sizin aracınız olacaktır.


4Yedek Parça, Servis ve Bakım

Dizel araçların bakımları biraz daha pahalıdır.

Özellikle mazot pompası, enjektörler, turbo gibi parçaların fiyatları oldukça yüksektir.

Elbette son dönem araçlarında bulunan Dizel Partikül Filtresi (DPF) maliyet kalemi yüksek detaylardandır.

Benzinli araçlar genel olarak dizel motorlu araçlara göre daha ekonomik ve sorunsuz olur.

Yapacağınız yıllık kilometre miktarı ve kullanım keyfi açısından dizel veya benzinli bir model tercih ettikten sonra bakımlar konusunda hassas olmalısınız.

Yedek Parça, Servis ve Bakım

L.P.G konusu da benzinli araçlar için oldukça önemlidir. Ve L.P.G sisteminin kendine özel bazı özel bakımları olduğunu da unutmayınız.

Tercih edeceğiniz servisleri mutlaka iyi tanımalısınız. Yetkili servis statüsünde bulunan özel servisler olduğunu ve aracınızın garanti dışına çıkmadan periyodik bakımlarını yaptırabileceğini unutmayınız. Ve kurumsal özel servisleri araştırınız.

İkinci El İlanları

TRİNK SAT

Tekerinize taş değmesin.

  Yedek Parça, Servis ve Bakım

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here