Dizel Motor neden seçmeliyim? Ya da seçmeli miyim?

Otomobil motor tercihi yaparken dikkat etmeniz gereken belli başlı noktalar vardır.

Sizde ikinci el veya sıfır kilometre bir araç satın alacağınız zaman bu detayları bilirseniz gelecek dönemler için çok daha faydalı bir karar vererek kendinize uygun olan aracı almış olursunuz.

Motor tercihi neden önemli?

Dizel Motor

Otomobiller için şuan geçerli olarak en yaygın motor tipleri; Benzin, Dizel, L.P.G ve Elektrik olarak kategorileştiriliyor.

Hangi motor tipinin size uygun olduğunu seçebilmek için öncelikle kişisel zevkleriniz ve yakıt ekonomisi gibi konularda belirli detayları netleştirmeniz gerekiyor.

Tüm motor seçimleri için ikinci el veya sıfır kilometre olarak tercih yapmanız mümkündür.

Önceki dönemlerde L.P.G dönüşümü bayilerden satın alındıktan sonra özel olarak yaptırılmaktaydı.

Ancak artık Otomobil şirketleri artık fabrika çıkışlı olarak L.P.G dönüşüm tercihini kullanıcılar için sunmuş oluyorlar.

Bununla beraber aracın L.P.G tankı, yakıt doldurma ünitesi, yol bilgisayarı entegrasyonu gibi detaylarda düzenlenerek kullanıcılara sunulmuş oluyor.

Dizel Motor

Ayrıca Garanti kapsamı konusunda da hiçbir sorun yaşanmıyor.

1Otomobil Motor Tercihi Dizel Motor Üniteleri

İlk sonu gelecek olan motor ünitesi olarak bilinen dizel motorlar, avantajlarını her geçen gün kaybetmeye devam ediyor.

Özellikle ağır taşıtlarda ve tork gücü gerekli olan taşıtlarda yaygın olarak kullanılan bu motor ünitesi özellikle akaryakıt fiyatlarının yüksek olduğunu ülkelerde daha yaygın olarak tercih ediliyor.

Dizel motorların en önemli verimliliği yakıt ekonomisi ve düşük devirlerde ürettiği tork değeridir.

Başlıca dezavantajları ise yaygın olarak, emisyon değerleri yani çevrecilik bakımından havayı daha çok kirletecek nitelikte çalışması, gürültülü çalışması ve yedek parça bakım maliyetlerinin diğer motor seçeneklerine göre daha yüksek olması gibi durumlar verilebilir.

Daha kirli çalışan dizel motorlar, daha çok duman atarlar ve motorları benzinli motorlara göre daha hızlı kirlenir.

Özellikle Enjektörler ve mazot pompası dizel motorlar için pahalı parçalar olarak bilinirler.

Eğer araçta Turbo var ise pahalı parçalar listesine Turbo ‘da eklenebilir.

Günümüzde yaygın olarak kullanılan dizel motorlar diğer içten yanmalı motorlar gibi yerini elektrikli motorlara bırakmak için gün saymaya başladı.

Yakın gelecekte ağırlıklı olarak elektrikli motorların kullanacağını artık görebiliyoruz. Bununla beraber, ülkemiz standartlarında bu durumun gerçekleşmesi biraz daha sürecek gibi görünüyor.

Dizel motorlu araçlar hala önemli satış rakamlarına ulaşırken, birinciliği korumaya da çoğu zaman devam ediyor.

Ülkemiz özelinde, vergilendirme sistemine bağlı olarak 1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6 litre hacmindeki dizel motorlar tercih ediliyor.

Bu motorlara turbo beslemeler ve otomatik şanzıman seçenekleri de büyük oranda eşlik ediyor.

Elbette tüm dünyada olduğu gibi son teknolojiler ve güvenlik donanımlarına ek olarak çevrecilik kriterleri çerçevesinde dizel motorlar hala güncelliğini koruyor.

Değişen dinamikler ile birlikte benzin ve elektrikli araçlar daha trend olmaya başlasa da, hala yakıt verimliliği ve tork gücü sebebiyle dizel motorlar tercih ediliyor.

Dizel Motor

Birde alışkanlıklarımız…

Önceki dönemlerde dizel motorlar neredeyse benzinli motorların yarısı kadar az yakardı.

Satış fiyatları da, benzinli araçlara göre oldukça yüksekti. Ancak yapılan kilometreler ile birlikte hem satış zamanı ödenen fark, hem de bakım zamanı ödenen farklar dizel motoru her türlü senaryo da avantajlı duruma getiriyordu.

2Dizel Motor Bugün Tercih Edilir Mi?

Bugünün dinamikleri ile karşılaştırdığımız zaman, özellikle akaryakıt fiyatları dizel ve benzin özelinde oldukça yakın seviyelerde seyrediyor diyebiliriz.

Ayrıca, yeni nesil benzinli motor üniteleri, yakıt tasarrufu konusunda oldukça başarılılar.

Hala dizel motor kadar ekonomik olmasa da artık eskisi kadar büyük bir fark yok.

Eğer senede en az 15.000 kilometre bandında kilometre yapıyorsanız.

Yani ortalama 1.000 kilometrenin üzerinde aylık tüketiminiz var ise, dizel motorun tork odaklı dinamik sürüş karakterini seviyorsanız, motor sesinin benzinli motorlara göre daha gürültülü oluşu sizi rahatsız etmiyor ise, o zaman bugün hala dizel motor almanın sizin için hiçbir sakıncası yok.

Ancak, seçiminizi yaparken özellikle sene içinde yaptığınız yolu, alacağınız aracın benzinli ve dizel motor seçeneği arasındaki fiyat farkını ve ek olarak periyodik bakım ve yedek parça ücretleri gibi konularda bilgi edinmeniz oldukça önemlidir.

İkinci El Dizel Motorlu Araçlar

Tekerinize taş değmesin.

Dizel Motor

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here