İçinde yolculuğun süresine bağlı olarak uzunca süreler geçirdiğimiz arabamızın, ev konforunda ve kötü koku barındırmamış olmasını dileriz. Bu durum sürüş güvenliği açısından bile etkileyici bir faktördür. Sürüş esnasında kötü koku yayan bir araba ile giderken dikkatimiz büyük ölçüde dağılabilir ve yola odaklanmakta zorluk çekebiliriz.

Bugünkü yazımızda kötü koku yayan aracımızın ferah bir iç ortama sahip olması için ne yapılması gerektiğinden söz edeceğiz. Okumaya devam edin.

Her Türlü Koku Hakimiyeti Altında Olabilirsiniz

arabada-kotu-koku

Yaz kış durmadan kullanılan otomobiller aynı zamanda sürücü ve yolcuların bir yaşam alanıdır. Bu yaşam alanında bulunan havalandırma sistemi araç içerisindeki havanın temiz olmasını sağlar. Ancak bazı durumlarda araç içerisinde kötü bir koku oluşabilir veya almış olduğunuz ikinci el bir aracın içerisinde rahatsız edici bir koku bulunabilir.

Arabalar kötü koku çeşitliliği bakımından çok fazla sorun teşkil edebilir. En yaygın olan kokulardan biri olan sigara, bir süre sonra araç ile bütünleşip her bir noktada dayanılmaz kokular ürettir ve bu nedenle araç satın alma sürecinde bir kriter olarak yer alır. İçerisinde sigara içilmiş olan arabayı almayı tercih etmeyen çok fazla insan olduğunu söyleyebiliriz. Arabanın içinde bulunan koltukların kumaşlarıyla bütünleştiği takdirde dayanılmaz kokular medyana getiren bazı kokular şunlardır; süt kokusu, küf kokusu, et kokusu, rutubet kokusu vb. Bu kokular araç içinde sağlıklı bir şekilde nefes alamayacağınız bir ortam hazırlar. Şimdi de bu kokuların yok olması adına ne yapılabilir? Bir bakalım.

Kokunun Kaynağını Bulmalısınız

Çok küçük bir alan olduğu için kokunun asıl yoğun olduğu noktayı bulmak zor olabilir. Çünkü kokunun en keskin şekilde etrafa yayılma süresi çok hızlıdır. Farklı kokular birbirine karıştığında ise bunu tespit etmek daha da zor bir hal alabilir.

Kokunun kaynağını bulmak için yapmanız gereken ilk şey aracın iç kabinini detaylı bir şekilde temizlemek olacaktır. Bazı durumlarda detaylı şekilde temizleseniz dahi bu kokular kumaş ile derinlemesine nüfus etmiş olacaktır ve kendini hemen ele vermeyecektir.

Arabada Kötü Kokuya Neden Olan Diğer Faktörler

Araba da döşemeye dökülen kokunun yanında bizi rahatsız edecek farklı kötü koku kaynaklarının da olduğunu söyleyebiliriz.

İlk olarak havalandırma filtresi tıkanıklığı bize kötü kokuların habercisi olarak dönebilir. Bir diğer neden ise bakterilerdir. Bu bakteriler nasıl oluşur? İşini profesyonel bir şekilde yapmayan oto yıkama merkezlerinde aracınızın içini temizlettiğinizde, paspaslarınız arabaya henüz kurumadan konmuş olabilir. Böyle durumlarda ıslak paspaslar alt döşemeyle temas eder ve bakteri üremesine yol açar. Bu da istenmeyen kokuları beraberinde getirir.

Araç İçi Koku Nasıl Giderilir?

Havalandırma: Araba içini düzenli olarak havalandırmak, taze hava akışını sağlayarak kötü kokuların azalmasına yardımcı olur. Kapalı ortamlarda sürüş yaparken ara sıra camları açarak iç mekanı temizleyebilirsiniz.

Koltuk ve Halı Temizliği: Koltuk ve halıların derinlemesine temizliği, kötü kokuların kaynağını ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Profesyonel temizlik ürünleri veya hizmetleri ile bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Temizlik ve Vakumlama: Araba içinde düzenli temizlik yapmak, kokuların oluşmasını engellemenin en temel adımlarından biridir. Koltuklarınızı, halınızı ve döşemeyi düzenli olarak vakumlayarak kırıntıları, tozu ve kirleri temizleyin.

araba-temizligi

Koku Giderici Spreyler: Koku giderici spreyler veya araba kokuları, hoş olmayan kokuları maskelemeye yardımcı olabilir. Araba içine uygun kokuları seçerek, iç mekanı taze ve ferah tutabilirsiniz. Kaliteli ve okyanus kokusu tarzında ferah kokular alarak aracınızı temizledikten sonra iç kısma yerleştirebilirsiniz. Ferah bir temizlikten sonra ferah bir araba kokusu yolculuklarınız da mutluluk seviyenizi artıracak ve daha huzurlu bir yolculuğun kapılarını açacaktır.

Aktif Kömür Torbaları: Aktif kömür torbaları, havadaki nem ve kokuları emerek ortamı temizler. Araba içindeki kötü kokuları absorbe etmek için birkaç kömür torbasını araca yerleştirebilirsiniz.

Ozon Temizliği: Ozon terapisi, arabanızın içindeki kötü kokuları etkili bir şekilde gidermek için kullanılan bir yöntemdir. Çok güçlü bir dezenfekte yöntemlerinden biri olan ozon temizliği yöntemi kirlerle ve kötü kokularla girdiği reaksiyon sonrası ortamda sadece oksijen bırakarak steril ortamın sağlanmasına neden olur. Profesyonel bir hizmet alarak, ozon terapisi ile aracınızdaki havayı temizleyebilirsiniz.

Sıvı Dökülmesine Dikkat Edin: Sıvılar başlangıçta çok yoğun kokmasa da derinlere nüfus ettiğinde ve üzerinden uzun zaman geçtiğinde kokunun yoğunluğu artacaktır. Araç içinde bir sıvı döküldüğünde hemen müdahale etmelisiniz.

Lastik ve Lastik Kuyruğu Temizliği: Araç lastikleri ve lastik kuyrukları zamanla kötü koku üretebilir. Bu nedenle lastikleri temizlemek ve gerektiğinde değiştirmek, arabanızın kokusunu olumlu yönde etkileyecektir.

Filtre Temizliği: Arabalarda hava, yağ ve yakıt filtreleri gibi filtreler bulunur. Bu filtreler en az aracın iç temizliği kadar önemlidir. Arabanın iç temizliğini yaptıktan sonra filtreleri temizlemeyi unutmamalısınız.

Motor Bölmesi Kontrolü: Aracınızın motor bölmesindeki yağ ve benzeri maddeler zamanla kötü kokulara neden olabilir. Motor bölmesini temizlemek ve düzenli bakım yapmak, bu tür kokuları engelleyebilir.

arac-temizlik

Kanalizasyon ve Pis Su Alanlarından Uzak Durun: Araç park ederken, pis su ve kanalizasyon yakınından uzak durmaya özen gösterin. Bu bölgelerde kötü kokuların oluşma olasılığı daha yüksektir.

Profesyonel Yardım: Eğer yukarıdaki yöntemlerle kötü koku sorununuz çözülemezse, profesyonel bir otomobil temizlik hizmetinden veya servisinden yardım almayı düşünebilirsiniz.

Araç Temizliği Konusunda Ne Yapmamalıyım?

Kalitesiz Kimyasallar Kullanmamalısınız

Kokunun kaynağını bulmadan uygulayacağınız yöntemler ve kimyasallar ters etki yaparak kokunun daha da yoğun olmasını ve kimyasallarla bütünleşmesini sağlayabilir. Dolayısıyla önce ilk olarak kokunun kaynağını bulmalısınız.

Kalitesiz kimyasallar kullanmanız da hem aracınızın iç döşemesine zarar verecektir hem de kokunun azalması adına etkili bir sonuç göstermeyecektir.

Naftalin Kullanmayın

Naftalin halk arasında yaygın olarak önerilen ve kötü kokuları yok ettiğine inanılan bir üründür ancak araç içinde muhtemelen ters etki yapacaktır ve kötü kokuları daha da yoğunlaştıracaktır. O yüzden profesyonellerin önermediği temizlik ürünlerini kullanmayı tercih etmeyin.

Profesyonel Bir Yardım Alın

Araç temizliği, otomobilin dış ve iç yüzeylerinin detaylı bir şekilde temizlenmesini içerir ve aracın daha iyi görünmesini, daha taze kokmasını ve değerini korumasını sağlar. Bu aşamada güvenilir bir profesyonel yardım oldukça önemlidir. Standart temizlik alışkanlıkları yerine daha kapsamlı ve detaylı temizlik hizmeti sağlayan ve özel paketler ile hizmet seçenekleri sunan arabam garaj’ı hemen keşfedin!

arabam garaj ile birçok konuda güvenilir ve profesyonel hizmetten yararlanabilirsiniz. Aracınızın ihtiyaç duyabileceği her şey arabam garaj’da!

arabam kuaför hizmeti, otomobillerin dış ve iç yüzeylerini temizlemek, bakım yapmak ve estetik görünümünü artırmak amacıyla çeşitli hizmetler sunuyor. Aracınızın ihtiyaçlarına ve tercihlerinize göre farklı temizlik hizmetleri seçebileceğiniz, oto kuaför, servis-bakım ve aracınız diğer ihtiyaçları için arabam garaj’a hemen göz atın!

arabam garaj’ı hemen keşfet!

2 YORUMLAR

  1. şimdi çok karşılaşmıyorum ama önceden benzinliklerde çok güzel kokular verirlerdi. estetik olarak hoş değil artık ama o kokuları özlüyorum. siz denk geliyor musunuz?

  2. özellikle memleketten dönerken bagaja koydupumuz yiyecekler çok koku yapıyor. kokuyu yok etmek için mükemmel ipuçları olmuş

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here