Ticari olarak yük veya yolcu taşımacılığı yapabilmek için sürücülerin SRC belgesine sahip olması zorunlu. Bu belgeyi alabilmek için de belli bir eğitim sürecinden geçmek gerekiyor. Sürücülüğü bir meslek olarak icra etmek isteyen herkes, SRC eğitiminden geçerek yetkinlik belgesine sahip oluyor. Eğer siz de bu belge tam olarak neleri kapsıyor ve nasıl alınıyor diye merak ediyorsanız yanıtları öğrenmek için okumaya devam edin.

ticari araç sürücüsü

SRC Belgesi Neden Alınır?

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ne göre; yük, kargo ve yolcu taşıyan araçlar ticari araç olarak değerlendiriliyor. Bu tür araçları kullanan kişilerin de sürücü belgesi, SRC belgesi ve psikoteknik rapora sahip olması gerekiyor. SRC belgesi nedir ve neden alınır diye baktığımızda, karayolu taşımacılığında ticari amaçlı sürücülük yapmak isteyen araç sahiplerinin 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu gereğince alması gereken bir belge olduğunu görüyoruz. Mesleki yeterliliği ortaya koyan bu belgenin aslında kendi içerisinde de farklı çeşitleri mevcut:

SRC Belgesi Çeşitleri

Sürücülerin yaptığı işe ve taşıdığı yüke göre sahip olması gereken SRC belgesi çeşitleri değişiklik gösteriyor.

  • Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin SRC1 belgesine,
  • Yurt içi yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin SRC2 belgesine,
  • Uluslararası yük ve kargo taşımacılığı yapan sürücülerin SRC3 belgesine,
  • Yurt içi yük ve kargo taşımacılığı yapan sürücülerin SRC4 belgesine,
  • Tehlikeli madde taşımacılığı yapan sürücülerin ise SRC5 belgesine sahip olması gerekiyor.

SRC belgesi alma şartları

SRC Belgesi Alma Şartları

SRC belgesi almak isteyenler, tıpkı ehliyet alma sürecindeki gibi bir eğitimden geçiyor. Sonrasında da bu belgeyi almaya hak kazanabilmek için sınava giriyor. Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yönetmeliğinde belirtildiği üzere SRC belgesi almak isteyen kişilerin başvuru için şu belgeleri tamamlaması gerekiyor.

  • SRC belgesi almak için kaydolduğunuz eğitim kurumunun size vereceği eğitimi tamamlama belgesi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Kimlik fotokopisi
  • Yabancı uyruklu vatandaşlar için pasaport örneği
  • Sürücü belgesi fotokopisi
  • Diploma fotokopisi

İstenilen şartlar arasında, SRC belgesine başvuracak kişilerin en az ilkokul mezunu olma zorunluluğu da bulunuyor. Büyük yolcu otobüs şoförlerinin ise SRC alabilmek için 26 yaşını doldurması gerekiyor. Ayrıca 66 yaşından gün alanların ticari araç kullanmasına izin verilmediği için bu vatandaşlar SRC belgesi de alamıyor.

sınavsız src belgesi alma

SRC Belgesi Alma Süreci Nasıl İşliyor?

İlk olarak bu konuda eğitim veren bir kursa kayıt olmanız gerekiyor. 2017 yılında yapılan bir düzenleme ile SRC Belgesi eğitimlerinin düzen ve denetimi, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne verildi. Bu kurslarda, almak istediğiniz SRC belgesinin türüne bağlı olarak farklı uzunluklardaki eğitim süreçlerinden geçiyorsunuz. Ancak ortalama belirtecek olursak 28-32 saat arası değişen bir eğitim süresi olduğunu söyleyebiliriz. Bu eğitimi tamamladığınızda ise yukarıda saydığımız belgelerle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan sınavına başvurmanız gerekiyor. Sınavlar genellikle ayda bir olacak şekilde gerçekleştiriliyor. SRC sınavında halihazırda kabul edilen baraj, 100 üzerinden 70 puan. 70’in üzerinde bir puanla sınavdan başarıyla geçtiğiniz takdirde belgenizi e-Devlet üzerinden görüntüleyebiliyorsunuz.

Sınavsız SRC Belgesi Nasıl Alınır?

Bazı sürücüler, SRC belgesi için gerekli olan eğitim ve sınav sürecinden muaf tutuluyor. Bu sürücülerin 25.02.2003 tarihinden önce B,C,D ve E Sınıfı sürücü belgesine sahip olması yeterli. Bu sayede direkt olarak Ulaştırma Bakanlığına başvurarak belgelerini talep edebiliyorlar. 2003’ten sonra sürücü belgesi alan herkes SRC eğitimine ve sınavına tabi.

A Sınıfı Ehliyet Nedir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here