V kayışı, aracın daha güvenli çalışabilmesi ve performansının yükselebilmesi için önemli bir bileşendir. Peki, siz V kayışı nedir biliyor musunuz? Bu parça sayesinde araçtaki enerji akışı doğru şekilde gerçekleşir. Fakat kayış, zamanla yapması gereken görevi yerine getiremez hale gelir. Araç birtakım arıza belirtileri vermeye başladığında ise V kayışının değişim zamanı gelmiş olabilir. Bu noktada gerekli V kayışı kontrolleri sağlanmalıdır. Şimdi size bu tip bir durumla karşılaşmanız halinde ihtiyacınız olan tüm bilgileri vereceğiz. V kayışını daha detaylı öğrenmek için okumaya devam edin.

V Kayışı Ne İşe Yarar?

Alternatör kayışı olarak da adlandırılan V kayışı kısaca, motordan aldığı gücü diğer parçaların çalışması için iletir. Yani, krank milinden alınan motor gücünü dişli çarklar aracılıyla su pompası, şarj dinamosu, direksiyon pompası, pervane ve klima kompresi gibi parçalara ulaştırmaya yarar. Kayış monte edildiği noktaya tam olarak yerleştirildiğinden dolayı kayma yapmaz ve iyi bir performans sergiler. Ayrıca V kayışı işlevi gereği lastikten (kauçuk) üretilirken bazı araçlarda iki adet olarak görülebilir. Bazen de araçta bu kayışa hiç yer verilmeyebilir. Fakat böyle durumlarda su pompasını V kayışı yerine triger kayışı döndürür.

Bununla beraber triger kayışı ve V kayışı zaman zaman araç sahipleri tarafından aynı şey olarak algılanabilir. Bu anlamda akıllara “V kayışı ve triger kayışı aynı şey mi?” sorusu gelir. Aslında bu iki aksam farklı görevleri yerine getirir. Triger kayışı, araçta kapalı mekanizmaya sahiptir ve dışarıdan görülemez. V kayışı dışardan motora bakıldığında görülebilir. Bu sebeple olası tamir işleminde V kayışının sökülüp takılması daha kolaydır.

V kayışı nedir

V Kayışı Değişimi

Kayış her ne kadar dayanıklı maddeden üretilse de zamanla yıpranıp yük taşıma gücünü kaybeder. Bunun sonucunda parça kırılabilir. Böyle durumlar yaşamamak için V kayışının kontrolü, alanında uzman personeller tarafından yapmalıdır. Yetkili kişi öncelikle parçanın mevcuttaki durumunu (deforme olup olmadığını) belirler. V kayışı, devamlı olarak sürtünmeye maruz kaldığından dolayı yıpranabilir. Aynı zamanda hava sürtünmesine bağlı olarak içerisine toz gibi partiküller taşınır ve oksitlenme gözlemlenebilir. Yenilenmesi gerekiyorsa V kayışının değişimi en kısa sürede gerçekleşmelidir. Bu değişimin püf noktası, uzman personel tarafından gerçekleştirilmesidir. Çünkü montaj sırasındaki hatalar fark edilmezse maddi ve manevi hasarlar oluşabilir.

V Kayışı Değişimi Ne Zaman Yapılmalıdır?

İlk olarak V kayışının değişimi aracın yaşına ve kilometresine bağlı olarak farklılık gösterir. Genellikle triger kayışının değişimi esnasında yenilenmesi önerilir. Bazı kaynaklara göre her 60 bin kilometreden sonra ya da dört yılda bir değiştirilmelidir. Tüm bunlarla beraber aracın periyodik bakımı düzenli olarak yapıldığında V kayışı bakımı da yapılmış olur. Bu sayede gerekli önlemler önceden alınabilir ve V kayışı kopması gibi arızalar daha az yaşanabilir.

V kayışı nedir içeriğimizi beğendiyseniz V kayışı arızaları hakkında hazırladığımız içeriğe bakabilirsiniz.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here