Farklı ehliyet gruplarını içerisinde barındıran A sınıfı ehliyet, motosiklet sahibi olmak isteyen sürücüler için büyük önem taşır. Peki, A sınıfı nedir ve bu ehliyete sahip olmak için neler yapmanız gerekir? Sizler için bu soruların fyanıtlarını aradık. Gelin inceleyelim.

A Sınıfı Ehliyet Çeşitleri

İki veya üç tekerlekli motosiklet kullanmak istiyorsanız A sınıfı bir ehliyete sahip olmanız gerekir. Bu tür ehliyetlerin geçerlilik tarihi ise genellikle 10 senedir. Ayrıca ehliyet; A1, A2 ve M türü ehliyetleri kapsar niteliktedir. Aynı kategori içerisinde yer alan ehliyet türlerinin alım şartları ise birbirinden farklıdır. Söz konusu bu ayrım, motorun hacmine ve gücüne göre değişir. Örneğin motor hacmi, 600 cc üstündeyse bu ehliyet kullanılabilir.

  • M Sınıfı Ehliyet

M sınıfı motosiklet ehliyeti, en kısıtlı sürüş belgelerinden biridir. Örneğin MOPED olarak isimlendirilen motosikletler M sınıfı ehliyetle kullanılabilir. Bu motosikletlerin en yüksek hızı 45 kilometreyken farklı bir ehliyete sahip olan sürücülerin bu ehliyeti tekrardan alması gerekmez.

  • A1 Sınıfı Ehliyet

A1 sınıfı ehliyet, iki ve üç tekerlekli araçlarda 125 cc motor hacmini geçmeyen sepetli ve sepetsiz motosiklet kullanıcılarına verilen ehliyet türüdür. Genel olarak bu motosikletler 14 beygir olarak karşımıza çıkar.

  • A2 Sınıfı Ehliyet

Sepetli ya da sepetsiz iki tekerlekli 35 kilowatt motor gücündeki motosikletlerin yanında üç tekerlekli 15 kilowatt motor gücündeki motosikletlerin kullanımında sürücülere A2 sınıfı ehliyet verilir. Ayrıca 2 tekerlekli motosikletlerde kW/kg oranının 0,2’yi geçmemesi gerekir. A2 ehliyetin kapsadığı araçlar arasında ise M ve A1 sınıfı araçlar yer alır. A2 sınıf ehliyeti, A1 sınıfı ehliyetten ayıran en büyük fark, motor silindir hacminin herhangi bir kısıtlamaya tabi olmamasıdır. Bu ehliyette, 2 veya 3 tekerli olduğu fark etmeksizin silindir hacminde herhangi bir limit bulunmuyor.

motosiklet ehliyeti

A Sınıfı Ehliyet Yaşı

Araç sınıflarına göre ehliyet türleri farklılık gösterirken A sınıfı ehliyet grubunun yaş şartları da birbirinden farklıdır. A1 sınıfı ehliyet almak isteyen sürücü adaylarının 16 yaşını doldurmuş olması gerekirken A2 ehliyet için bu kriter 18 yaşla sınırlıdır. Ayrıca A sınıfı ehliyet almak için sürücünün en az 24 yaşında olması gerekir. Fakat 24 yaşını doldurmamışsa 2 yıllık A2 ehliyete sahip olması yeterlidir. Ayrıca motosiklet ehliyeti almak isteyen sürücü adaylarının ilkokul diploması olmalıdır.

A Sınıfı Ehliyet Belgeleri

Ehliyeti olmayan sürücü adaylarının MEB’e bağlı özel bir sürücü kursuna başvurması gerekir. Kurs kapsamında uzman kişiler, teorik ve pratik eğitimleri belirlenen süre içerisinde sürücü adaylarına öğretir. Verilen eğitimlerin ardından adaylar, belirli sınavlara tabi tutulur. Bununla beraber eğitim alınan kurs merkezi, motor ehliyeti işlemlerini yürütebilmek için sürücü adaylarından birtakım belgeler ister. Bu belgeler ise aşağıdaki gibidir:

  • Kimlik fotokopisi (nüfus cüzdanı, avukatlık kartı veya pasaport)
  • Mezuniyet diploması veya öğrenim belgesi fotokopisi (aslı ile birlikte)
  • Adli sicil kaydı (en fazla ehliyet almasına engel teşkil etmeyen suçları içermiş olması gerekmektedir)
  • Pratisyen veya uzman hekim tarafından verilen sağlık raporu (aile hekimi raporu da kabul olabilir)
  • Herhangi bir sürücü belgesi varsa fotokopisi
  •  İki adet biyometrik fotoğraf (son altı ay içerisinde çekilmiş)
  • 18 yaşını doldurmamış adayların veli veya vasi muvafakatname

B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here