Filtre, Piyasadaki herhangi bir araç , motorun ömrünü uzatmak ve araçta bulunan kişilerin içeride temiz hava solumasını sağlamak için tasarlanmış bir dizi filtre elemanı içerirler.

Birçok senkronize eleman motorun çalışmasına müdahale eder ve bir filtre kullanması gereken birkaç hidrolik devre vardır, böylece oluşan kirlilikler filtrelenir ve bileşenlerin kullanım ömrünü kısaltmaz. Ek olarak, bir motorun çalışması ve içten yanma üretebilmesi için temiz hava ve yakıta ihtiyacı vardır ve bunların da kirlerden arındırılması gerekir.

Hava filtresi

Motora giren havanın içerebileceği aşındırıcı partikülleri filtrelemekle görevlidir. İyi durumda olan bir hava filtresi, motora giren havanın temiz olmasını ve yanmanın en iyi koşullarda gerçekleşmesini garanti ederek, tüketim ve kirletici emisyonların üretici tarafından belirtilenler olmasını sağlar. Her yıl değiştirilmesi tavsiye edilir, ancak filtreye verilen ömür kullanıma ve dolaştığı yerlere bağlı olacaktır, çünkü tarım yollarında veya tozlu alanlarda kullanılıyorsa, daha düzenli olarak değiştirilmesi gerekecektir.

Yağ filtresi

Zamanın ve kilometrelerin geçişi motorda aşınmaya neden olur. Sonuç olarak küçük metal partiküller serbest kalır ve yağda birikir. Yağ filtresi, bazı motor bileşenlerine zarar vermelerini ve ciddi bir arızaya neden olmalarını önlemek için bu metal kalıntıları tutmaktan sorumludur.

Yıllar önce filtrenin her iki yağ değişiminde bir değiştirilmesi öneriliyordu. Her bakım 10.000 ila 15.000 kilometre arasında gerçekleştiriliyordu. Ancak bugün modern araçlarda bakım yapıldığı için motor yağı her değiştirildiğinde değiştirilmesi tavsiye ediliyor.

Yakıt filtresi

Dizel veya benzin olsun, yakıtı filtrelemekten sorumludur. Dizel bir araçta dizel filtre, dizelin içerebileceği suyu çıkararak metal parçaların korozyonunu önler. Yakıtın taşıyabileceği yabancı maddeleri filtreler.

Benzinli bir araçta filtre, benzinin taşıyabileceği yabancı maddelerin motorun enjeksiyon bileşenlerine geçmesini basitçe engeller. Buna sahip olmayan araçların da olduğu unutulmamalıdır.

Şu anda, araç üreticileri dizel filtresinin yaklaşık 40.000 ila 120.000 kilometre arasında değiştirilmesini önermektedir ve benzinli araçlarda her 20.000 kilometrede bir değiştirilmesi önerilir (takılıysa), ancak bu aralık aracın göstergelerine bağlı olarak değişebilir.

Kabin filtresi

Polen filtresi olarak da adlandırılan bu, yolcuların sağlığını garanti eder. Araçtaki diğer filtrelere eşit veya onlardan daha önemli olan bir filtredir. Ortam havasında asılı kalan toz ve polen partiküllerinin filtre edilerek kabin içerisine geçmesinin engellenmesinden sorumludur. Bu filtre, özellikle alerjisi olanlar için çok önemlidir, içeride temizlik ve konfor sağlar.

Aracın dolaştığı alanlara ve taktığımız filtrenin aktif karbon veya geleneksel kağıttan yapılmış olmasına bağlı olarak her yıl veya daha erken değiştirilmesi gerekir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here