Avrupa Hız Sınırı Uygulamasını Araçlarda Zorunlu Yapacak

0
904
Avrupa Hız Sınırı

Avrupa Hız Sınırı uygulamasını tüm araçlarda zorunlu hale getirecek. Bu uygulama ile ilgili Avrupa Birliği yeni bir karar aldı.

Avrupa Hız Sınırı Uygulamasının Detayları

Daha önce de 2035 yılına kadar benzin motorlu araçların son bulması için Avrupa Birliği bir karar almıştı. Şimdiyse yeni bir karar verdi. Bu karara göre;

Avrupa Birliği tarafından yeni alınan bir karar ile Avrupa’da yeni çıkacak araçlarda akıllı hız yardımı ve hız önleme teknolojisi zorunlu hale geliyor. Bunun yanı sıra araçlarda uçaklardakine benzer kara kutu gibi bir teknolojinin bulunması da planlanıyor.

Araçlarda yer alacak bu kara kutu sayesinde ise tüm veriler kayıt altında olacak. Böylece arabanın arıza sebebinden kazalardaki kusurlarına kadar her şey kayıt altında olacak.

Hız Sınırı Teknolojisinin Çalışma Prensibi

Avrupalı yetkililer sistemin çalışmasını şu şekilde belirtiyor:

Navigasyon sistemi üzerinden gelen verilerin trafik işareti tanıma teknolojisi tarafından gönderilen verilerle analiz edilmesi ile hız sınırının hesaplandığı belirtiliyor.

Bu sisteme göre eğer sürücü hız sınırını aşarsa sistem tarafından uyarılıyor. Bu uyarılar görsel, sesli veya titreşim yoluyla oluyor. Otomobil üreticileri aracın nasıl tepki vermesini seçmekte özgür olacaklar.

Yetkililer şu an için sürücülerin gaz pedalına basarak sistemi etkisiz hale getirebileceklerini belirtiyor.

Avrupalı yetkililer kaza durumunda motor devri fren ve çarpma şiddeti gibi tüm bilgileri sadece kolluk kuvvetleri ile paylaşacağını söylüyor. Bu konuda başka kimse ile bu bilgiler paylaşılmıyor.

Ayrıca Avrupa Ulaştırma Güvenliği Konseyi yeni çıkan yasa hakkında şu sözleri söyledi:

“Yeni düzenlemeyi memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak minimum olarak istenen sesli uyarı  standardı sürücüleri rahatsız ediyor ve güvenlik için yetersiz. Bunun yanı sıra arabaların hız sınırlarını belirlemek için yalnızca işaretleri sadece kameralar kullanması ve dijital bir hız sınırı haritasına sahip olmayan sistemlerle donatılmış olmaları durumunda yanlış hız bilgileri toplayabilirler.”

Avrupa Ulaştırma Güvenliği Konseyi Yöneticisi Antonio Avenoso ise şunları söyledi:

“Araç güvenliği sürekli olarak ilerliyor ve bu standartların yakın gelecekte gözden geçirilip güncellenmemesi için hiçbir neden yok. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz.”

Kararın Uygulamaya Geçmesi

6 Temmuz 2022 yılından sonra Avrupa’da piyasaya çıkacak olan araçlar için bu işlem uygulanacak. 2024 yılından sonra ise sistem tamamen zorunlu hale gelecek.

Sıfır KM Araç Modellerine Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here