Beş yakıt püskürtmesini tek devirde yapabilen bir enjeksiyon sistemine sahip motorlara Multijet ismi verilmekte. İlk defa FCA grup tarafından üretilmiş olan motor diğer otomobil markaları tarafından da kullanılmakta. Fiat otomobil markasının 1.3, 1.6, 1.9, 2.0 motor hacimleri bulunmakta. Otomotiv teknolojileri günden güne değişim gösterirken, Multijet’in bulunmasının motor teknolojisine ivme kazandırmış olduğu gözüküyor. Bu içeriğimizde Multijet türlerini ve hangi araçlarda kullanıldığının detaylarını bulabilirsiniz. 

Nereden Geliyor?  

Fiat Multijet JTD (jet turbo diesel) olarak da bilinmekte. Common Rail teknolojisi sayesinde yakıt aynı hazne içerisinde depolanarak buradan enjektöre aktarılmakta. Örneğin doğrudan yapılan enjeksiyon motor verimliliğini fazlasıyla etkilemekte. Multijet motor bulunmadan daha öne Unijet isimli tür kullanılıyordu. Bu tür dört zamanlı motor olduğu için yanma sırasında gerçekleşen enjeksiyon sayısı bir defayla sınırlıydı bu nedenle de tek seferde enjeksiyon sağlanmasının belirli dezavantajları bulunmaktaydı. Bu dezavantajlar; gürültülü motor, konforsuz motor ve potansiyelini kullanamama gibi. 

Yeni Multijet eski teknolojiye göre yaşanan dezavantajları ortadan kaldırmıştır. Yeni tür daha verimli ve daha güçlü bir motor olduğu için birden fazla kez yakıt enjekte ederek ardından yanma sırasında büyük enjeksiyon yerine daha küçük enjeksiyonlar yapılarak motorun içerisine iki kez yakıt püskürtmesi gerçekleştirilmekte. Basınç ve sıcaklığı zirvede tutarak ilk yanma aşaması tamamlanmakta daha sonra ikinci enjeksiyon gerçekleşerek böylelikle yanmamış oksijenin yanması sağlanmaktadır. İki enjeksiyon işleminin ardından da benzer şekilde üçüncü bir enjeksiyon işlemiyle egzoz sıcaklığı arttırılmakta sonuç olarak motorun tüm kuvvetini kullanması sağlanarak daha verimli olması hedeflenmektedir.

Hangi Ülkede Üretiliyor?  

Multijet dünyanın en yaygın kullanımına sahip motorlarından biri olarak Polonya’da ve Fiat Powertrain Technologies tesisinde üretilmekte. Yakıt tüketimini minimal seviyeye getiren motorlar, az yakıt tüketimi avantajıyla oldukça çevrecidirler.  

Multijet Motor Türleri ve Kullanılan Modeller  

  1. 1.3 Multijet : Fiat tarafından üretilen düşük hacme sahip motor türü olmasına rağmen yüksek performans sunar. 1.3 Multijet motor genellikle Fiat Palio, Fiat Egea, Fiat Albea, Fiat Doblo, Fiat Fiorino ve Fiat Linea son olarak da Opel Corsa otomobil modellerinde kullanılmaktadır.  

(Fiat Linea 1.3 16V Multijet Motor)

2. 1.6 Multijet : En çok tercih edilen dizel türlerinden biri aynı zamanda ekonomik sürüş için geliştirilmekte olup bu nedenle 1.6 Multijet Fiat Egea, Fiat Doblo, Fiat Punto ve Fiat 500 gibi modellerde kullanılmıştır.  

(Fiat Egea 1.6 Multijet)

3. 1.9 Multijet : 2000’li yılların başında üretilen motor diğer Multijet türlerine oranla çok fazla tercih edilmemektedir. Fiat Ducato, Fiat Scudo gibi ticari modellerde kullanılmıştır.  

4. 2.0 Multijet : Hafif ticari araç modellerinde kullanılan motor türüdür. Fiat Ducato modelinde kullanılmakta olan motor verimlidir ve düşük yakıt tüketimi bakımından oldukça avantajlıdır.  

 Hangi Yakıt Kullanılmalı? 

Dizel motor tipine sahip olan Multijet, motorin ismi verilen bir yakıtla çalışmaktadır. Fiat verilerine göre 1.3 türü ortalama olarak 6.5 litre /100km yakmaktadır. Mesela 1.6 türünde ortalama 6.0 litre yakıt tüketen dizel motor, 2.0 türünde ise 7.0 litre/ km yakıt tüketimi yapmaktadır.  

Mutlaka periyodik olarak araç bakımı yapılmalıdır. Araca bakım yapıldığında kaliteli malzemeler kullanmak, motorun uzun ömürlü olması açısından önemlidir. Burada önemli olan bir diğer nokta ise aracı düşük devirde kullanmamaktır. Böylelikle aracın motoruna verilebilecek olan zararı en az seviyeye indirebilirsiniz. 

Multijet Motor Bulunan Araçlar 

  • Fiat  
  • Ram 
  • Jeep  
  • Chrysler 
  • Lancia 
  • Alfa Romeo

Fiat Linea 1.3 Multijet Pop Motor İncelemesi

Fiat Linea 1.3 Multijet Düşük yakıt tüketimi ve etili performansıyla ülkemizde en çok tercih edilen modeldir. 1.3 Multijet dizel yakıt kullanarak şehir içi ve şehir dışı kullanımlarda bu sayede 4.9 litrelik bir değer göstermektedir. 1.3 litre hacmine sahip motordan 95 Hp güç elde etmektedir. Fiat Linea 1.3 Multijet’in maksimum hız değeri 170 kilometre olarak belirtilmekte. 5 ileri düz vitesiyle güç aktarımı yapar ayrıca düşük motor hacminden dolayı oldukça ekonomiktir. 0 kilometreden 100 kilometre hıza ulaşma süresi 13.8 saniyedir.

Fiat Egea 1.6 Multijet Motor İncelemesi

Yeni Multijet motor 1.6 litre hacmiyle dizel özelliğe sahiptir. Bu motor 3750 d/d’de 120 Hp güç, 1750 d/d’de 320 Nm tork üretimi sağlıyor. 0-100 Km/s hızlanması ise 9.7 saniye sürüyor. 100 Km için ortalama 6,1 litrelik yakıt tüketimi yapıyor. Motor gücü altı kademeli bir şanzımanla ön tekerleklere iletilerek destekleniyor.

Jeep Renegade 1.6 Multijet Motor İncelemesi

Common Rail teknolojisiyle üretilmiş yüksek basınçlı enjeksiyon sistemine sahip motor, 3750 d/d’de 120 Hp güç ve 1750 d/d’de 320 Nm tork değerine sahip. 0-100 Km/s hızlanmasını 10,2 saniyede sağlamaktadır ayrıca karma tüketim değerleri 5,5 olarak hesaplanmıştır. Yüksek performanslı kullanımlarda 9,8 litrelik tüketim değeri elde edilirken bu durum sakin kullanımlarda 7,6 gibi değerleri göstermektedir.

Alfa Romeo Giulietta 1.6 JTDM Motor İncelemesi

3750 d/d’de 120 Hp güç üretebilen dizel motor, 320 Nm torka sahiptir. Bu özelliklere sahip motora ek olarak 6 ileri oranlı çift kavramalı otomatik bir şanzıman desteği bulunmaktadır. Tüketim değerleri 5,9 olarak belirlenmiştir ayrıca motorun sessiz çalışma özelliği iç mekandaki konforu arttırmaktadır.

TRİNK SAT

ARABAM GARAJ

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here