Arabalarda kamuflaj gerekli midir?

Hepimiz merakla beklenen yeni modellerin siyah dolgu, çılgın dama tahtası ve girdap desenleriyle sarılmış kamuflaj fotoğraflarını görüyoruz. Bu çılgın görünümlü siyah beyaz desenlerin ardındaki hikayenin ne olduğunu hiç merak ettiniz mi? Otomobil üreticileri neden araçlarını zebralar gibi görünecek şekilde giydirmenin iyi bir fikir olarak gördü düşündünüz mü? Belki de düşündünüz ve tüm bunların gerçekten gerekli olup olmadığını merak ediyorsunuz.

Bu çaba bilinçsiz bir çaba değil. Otomobil üreticileri, her yeni model için şiparişe göre kamuflaj geliştirmekten sorumlu mühendisleri görevlendiriyor. Yeni çıkacak araçların karakter çizgilerini silmek için aracın tasarımcılarıyla birlikte çalışırlar. Kamuflaj, gelecekteki ürünleri gizli tutmak, mevcut ürünlerin satışlarını düşürmekten kaçınmak ve yeni ürün için öngörü oluşturmak açısından çok önemlidir.

Chevrolet Volt baş mühendisi Andrew Farah, “İşler güzel göründüğünde büyük sunumu korumayı seviyoruz,” dedi.

Kamuflaj konusunda çalışan mühendisler bulunuyor

Farah, bu mühendislerin şirketin gizlemek istediği temel özellikleri belirlemek için en başından itibaren otomobil tasarımcılarıyla birlikte çalıştığını söyledi. “Kamufle etmek için en çok çalışmak istediğimiz araçların belirli yönleri olduğu konusunda hemfikiriz ve bu alanlara yönelik bir paket geliştiriyoruz” dedi. Yeni tasarlanan araçların ilk testlerinde, yeni donanımlar, sadece temel özellikleri denemek için mevcut bir modelin tasarımının altında çalışabilir. Fakat, otomobil üretime doğru ilerledikçe, onu giderek daha eksiksiz biçimde test etmenin önemli oluyor.

kamuflaj

Aracı gizlemek gittikçe zorlaşıyor

Yeni üstyapı takıldığında, mühendisler ilk başta onu sert plastik ve yumuşak köpükle kaplayarak onu gözden uzak tutmaya çalışıyorlar. Bu erken dönemdeki daha büyük dolgu, arabayı etkili bir şekilde gizler, ancak aynı zamanda, özellikle Mustang gibi hızlı bir otomobil için testlere de müdahale eder. Aerodinamik ve rüzgar gürültüsü gibi şeylerin daha gerçekçi bir şekilde test edilmesi için daha sonra soyulması gerektir. Otomobil üreticileri “gözü orada olanı görmemesi için kandırmayı” denemek için dama tahtası desenli yapışkan vinil uyguluyor.

Peki bütün bunlar dijital model oluşturmayı kolaylaştırıyor mu?

Fakat bunlar da başka bir iddia doğuruyor. Rastgele kamuflaj desenleri insan görüşünü rahatsız edebilir, ancak görüntü analizi algoritmalarına yüksek kaliteli veriler sağlar. Arabanın doğru bir 3D modelini oluşturmayı basitçe siyaha boyanmış olmasına kıyasla çok daha kolay hale getirir.

araba kamuflaj

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here