Porsche mercek altında!

Volkswagen’in dieselgate skandalı, dünya çapındaki düzenleyicileri otomobil emisyonlarına daha yakından bakmaya zorladı. Şimdi ise Porsche mercek altında.

Almanya’nın motorlu taşıtlar otoritesi KBA, iyileştirilmiş emisyon verileri elde etmek için benzinli motorların şüpheli manipülasyonu üzerine Porsche’yi araştırıyor.

Soruşturma 2008 ile 2013 yılları arası motorları kapsıyor

Bir KBA sözcüsü geçtiğimiz günü açıklama yaptı. Soruşturmanın Volkswagen Grubu’nun lüks spor araç birimi Porsche’nin 2017’den önce Avrupa pazarı için ürettiği motorları içerdiğini söyledi.

KBA şimdi, 2008 ile 2013 yılları arasında Porsche tarafından geliştirilen gazla çalışan motorları araştırıyor. Daha iyi emisyon testi sonuçları elde etmek için potansiyel bir manipülasyon olup olmadığına bakılıyor. Aslında konuyu KBA’nın dikkatine Porsche sundu ve bugün üretimde hiçbir şeyi etkilemediğini söyledi. Porsche, Pazar günü, iç soruşturmaların şüpheli usulsüzlükleri ortaya çıkardığını belirttikten sonra yetkilileri bilgilendirdiğini belirten bir gazete haberini doğrulamıştı. Bir Alman gazetesi, söz konusu motorların 911 ve Panamera’da kullanıldığını bildirdi.

Geçtiğimiz yıl ceza almışlardı

Alman yetkililer geçen yıl Porsche’ye, şirketin dizel emisyon testlerini hile yapmasına izin veren gecikmeler nedeniyle 535 milyon euro (632 milyon $) para cezası vermişti. Ancak benzinli motorlar için manipülasyon henüz kanıtlanmadı.

porsche

Porsche için mevcut üretimi etkileyen bir durum bulunmuyor

Pazar günü bir Porsche sözcüsü, sorunların birkaç yıl önce geliştirilen araçlarla ilgili olduğunu söyledi Bunun yanında mevcut üretimin etkilendiğine dair herhangi bir gösterge olmadığını ekledi. Otomobil üreticisi yetkililerle yakın çalıştığını da sözlerine ekledi.

Derin bir araştırma yürütülüyor

Gazeteler ayrıca çalışanlarla yapılan görüşmelerin yanı sıra şirket toplantı tutanaklarında ve yüzbinlerce e-postada da kanıt arandığını söyledi. Volkswagen’in premium bölümü olan Audi’nin bir sözcüsü, Porsche’de tespit edilen sorunların Audi bileşenleri ile ilgili de var olduğuna dair hiçbir gösterge olmadığını söyledi. Sözcü, e-posta ile gönderilen yorumlarda, “Audi, çeşitli araç türlerinin teknik ve düzenleyici yönlerini sürekli ve sürekli olarak gözden geçirmektedir.” dedi.

Audi de olası manipülasyonlar için araştırılıyor

Bu arada Audi, Almanya’daki Offenburg bölge mahkemesine açılan bir davada benzinli motorlarda olası egzoz gazı manipülasyonu iddialarıyla karşı karşıya.

Dava, Q5’teki turboşarjlı 2.0 litrelik dört silindirli benzinli motorun, testte elde edilenlerden önemli ölçüde daha yüksek NOx emisyon seviyelerine yol açtığı ile ilgili ilerliyor. Bu süreçte seçici katalitik indirgeme filtresinin kapatılmasını tetiklemek için bir direksiyon simidi sensörü kullandığını iddia ediyor. Audi bu sensörün dizel motor emisyonlarını manipüle etmek için kullanıldığını zaten kabul ediyor. Emisyon testinde kullanıldığını hisseden bu sensör, filtreyi kapatarak ekstra performans artışı olduğunu iddia etmekte.

Mahkeme belgelerine göre, Q5 2.0 TFSI tarafından kullanıldığı iddia edilen sensör, kilidin uygulandığını algıladığında ve egzoz gazı filtresinin kapanmasını tetiklediğinde NOx emisyonları % 24,5’e kadar daha yüksek oluyor.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here