2. El Otomobil Sektöründe Gelişme ; TOSEF ‘den Önemli Açıklama Geldi.

2
2295

Oto Hizmetleri Federasyonu TOSEF, 1 Eylül 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere açıklamada bulundu.

TOSEF

Oto Hizmetleri Federasyonu TOSEF, 1 Eylül 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere açıklamada bulundu. Bu açıklamada İkinci el otomobil ticaretine yönelik yeni düzenlemeden bahsetti. Ağustos ayında yürürlüğe giren ÖTV artışı, sıfır araç alımlarını azaltarak, kullanıcıları ikinci el otomobillere yönlendirmeye devam ediyor. Son birkaç ayda inanılmaz bir pazara dönüşen ikinci el sektörü, alınan yeni kararlar nedeniyle farklı noktalarda da sıkıntı yaşıyor. TOSEF Tüm Oto Servisleri Federasyonu’nun Türkiye genelinde 680 üyesi bulunmaktadır. TOSEF Başkanı Ünal Ünaldı, son dönemde gündeme gelen ikinci el yetki belgesi ile ilgili önemli bir değerlendirme yaptı. İkinci el araç ticareti yapan işletmeler için çok doğru bir adım olduğunu ancak oto servislerinin ve oto tamirhanelerinin istisna olarak değerlendirilmesini talep ettiklerini belirten bir açıklama yaptı.

TOSEF
TOSEF Tüm Oto Servisleri Federasyonu Başkanı Ünal Ünaldı

TOSEF Tüm Oto Servisleri Federasyonu Başkanı Ünal Ünaldı

TOSEF Tüm Oto Servisleri Federasyonu Başkanı Ünal Ünaldı “Oto servisleri ve oto tamirhaneleri yılın belirli dönemlerinde iş hacimleri düştüğünde, araç girişleri azaldığında, işletmenin ayakta kalması için, istihdam yarattığı çalışanlarının maaşlarını ödemek için belirli zamanlarda sigorta şirketlerinden ya da şahıslardan hasarlı araç satın alıp, onarıp, satışa çıkarıyorlar. Bu işletmelerin yılda sadece 3 adet araç satışı gerçekleştirmesi ise mümkün değil. Yaklaşık 30 bin ailenin ekmek yediği oto servislerinin yaptığı bu alım-satımlar için ilgili yönetmelikteki şartların aranmamasını ve yetki belgesinden muaf tutulmasını talep ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Yetki Belgesi Olmadan 2. El Otomobil Satışı Yapana 5 Bin ₺ Ceza Kesilecek

Günümüz şartlarında 2. el araç fiyatlarındaki ani artış birçok kişiyi otomobil alım satım işine yönlendirdi. İkinci el araç alım satım işiyle uğraşan  kişiler için Yetki belgesi zorunlu kılıjndı. 1 Eylül 2020 tarihinden itibaren işleme koyuluyor. Bahse konu olan belge olmadan 1 eylül tarihinden itibaren araç alım satım işlemi yapılamayacak. Oto galerileri ve al sat işi ile uğraşanlar için ödeme yöntemlerini ve satış şartlarını da ele alan bu yönetmelik ile çok ciddi cezai işlemler uygulanacak. Ancak düzenlemenin yürürlüğe koyulmasına sayılı günler kala ikinci el araç alım-satımı ile uğraşan 50 bin işletmenin çok küçük bir bölümünün belgeyi aldığı ortaya çıkarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önüne giden ve sürpriz düzenlemelerin yer aldığı yönetmelik değişikliği ile belgesiz araç satışı yapanlara araç başına 5 bin TL ceza kesileceği düşünülüyor.
Yetki Belgesi Olmadan Satış Yapana 5 Bin ₺ Ceza 

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here